Nokia presenteerde dinsdag behalve twee nieuwe Lumia-smartphones ook zijn eerste Lumia-tablet. NUtech kreeg de kans om het kleurrijke apparaat kort te testen.

Na jarenlang de tabletmarkt links te hebben laten liggen, maakt Nokia nu alsnog een tablet. Het toestel brengt het kleurrijke uiterlijk van Lumia-telefoons ook naar de tabletmarkt.

Dat zorgt voor een opvallende en mooie tablet. Het apparaat is beschikbaar in glossy rood en wit, en mat blauw of zwart. 

Vooral de kleurige versies onderscheiden zich duidelijk van de meeste andere tablets die momenteel beschikbaar zijn. De achterkant is gemaakt uit één stuk polycarbonaat, het stevige plastic dat ook in Lumia-telefoons wordt gebruikt.

Met een dikte van 8,9 millimeter en gewicht van ruim 600 gram is de Lumia 2520 relatief dun en licht voor een 10 inch-tablet. Wel zijn de randen rond het scherm vrij dik, waardoor het apparaat niet zo compact is als de iPad of verschillende Android-tablets.

De volumeknoppen van de tablet zitten op een onhandige plek aan de bovenkant van het scherm, naast de aan/uit-knop. Er is een micro-usb 3.0-aansluiting, maar die wordt niet gebruikt om het apparaat op te laden.

In plaats daarvan levert Nokia een aparte oplader mee, die ervoor moet zorgen dat de tablet zeer snel wordt opgeladen. Dit betekent echter wel dat je niet je smartphone-oplader kunt gebruiken om ook je tablet op te laden.

Scherm

Het scherm zelf is met een full hd-resolutie scherp en ook de kleuren lijken op het eerste gezicht prima. Volgens Nokia is het scherm zo helder dat deze ook in direct zonlicht nog bruikbaar zou moeten zijn. Of dat klopt was niet te testen, maar binnen was de helderheid prima in orde.

Nokia zegt mobiliteit centraal te willen zetten bij de Lumia 2520. Daarom kan het apparaat gebruikmaken van 4G-netwerken en zou de accu 11 uur lang mee moeten gaan.

Of dat ook daadwerkelijk zo is, zal nog moeten blijken tijdens een review. Ook over de camera, waar Nokia tijdens de presentatie uitgebreid over sprak, is momenteel nog weinig te zeggen. 

De testexemplaren van de Lumia 2520 op Nokia World produceerden enkel nog korrelige beelden. Volgens een Nokia-medewerker is het ontwerp van de camera-hardware af, maar wordt nog gewerkt aan de software.

Ook andere elementen van de Lumia 2520 zijn nog niet af. Verschillende testexemplaren hadden elk hun eigen problemen. Zo roteerde het scherm van één testtoestel op willekeurige momenten en deed de Windows-knop op een ander toestel het helemaal niet.

Specificaties

Scherm 10,1 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels (218 ppi)
Besturingssysteem Windows RT 8.1
Afmetingen 267 x 168 x 8.9 mm
Gewicht 615 gram
Processor Snapdragon 800 (quadcore 2,2 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Accu 8000 mAh
Opslagcapaciteit 32 GB + MicroSD
4G Ja

Windows RT

Ook traden er nog vertragingen op in het gebruik van Windows RT. Vermoedelijk zullen deze problemen nog worden opgelost voordat de tablet uitkomt, maar dit maakt het moeilijk om nu al een oordeel te vellen over de software.

Wel kun je je afvragen waarom Nokia er überhaupt voor heeft gekozen om Windows RT 8.1 te gebruiken op de tablet. Op dit systeem is al veel kritiek geüit, maar toch is Nokia vastberaden om het te gebruiken.

Dat betekent dat Windows-desktopapps niet te gebruiken zullen zijn. Daardoor wordt de tablet minder veelzijdig en zal deze veel meer afhankelijk zijn van het magere app-aanbod in de Windows Store.

Om dat enigszins te verhelpen levert Nokia zelf enkele mooie apps bij de 2520. Vooral Here Maps, de kaartendienst van Nokia, ziet er al indrukwekkend uit. De kaarten van Here Maps werken grotendeels offline en bevatten veel handige informatie, zoals openbaar vervoer, verkeersinformatie en bezienswaardigheden.

Ook de Nokia Storyteller-app, die eveneens beschikbaar is voor Lumia 1520 en 1320, ziet er mooi uit. Deze sorteert foto's per locatie en kan ze vervolgens op een kaart weergeven, zodat je in één oogopslag kunt zien waar ze zijn gemaakt.

Toetsenbord

Samen met de Lumia 2520 zal Nokia een toetsenbord verkopen, die ook een extra accu bevat. 

De Power Keyboard zit helemaal om de tablet heen en maakt het apparaat daarmee fors groter. Het vastmaken van het toetsenbord is niet zo gemakkelijk als bij de Surface-tablets van Microsoft. Met een clipsysteem wordt de cover vastgemaakt, maar dat kost meer moeite dan nodig zou moeten zijn.

Het toetsenbord zelf heeft stevige, dikke toetsen. Die voelen meer als een volwaardig laptoptoetsenbord dan de meeste toetsenborden die bij tablets worden geleverd. 

Net als andere onderdelen van de Lumia 2520 werkte het toetsenbord slechts bij vlagen, waardoor moeilijk te zeggen is of het fijn is om lange tijd op de cover te typen.

De cover heeft ook een touchpad, die behoorlijk groot is. Het muisgedeelte steekt daardoor flink uit en zit op een aparte flap, die niet zoals de rest van het toetsenbord is verstevigd. Dat zorgt ervoor dat het touchpad naar beneden hangt als het toetsenbord niet in zijn geheel op een tafel past. 

Daardoor zal het in sommige situaties onmogelijk zijn om gebruik te maken van het touchpad. Ik kan me geen situatie voorstellen waarin dit ontwerp juist wel handig is, dus het is voor mij een mysterie waarom Nokia hiervoor heeft gekozen.

Voorlopige conclusie

De Lumia 2520 heeft een mooi design, maar lijkt zich verder nog in een vroeg stadium te bevinden. Op verschillende vlakken werkte de software nog niet goed en ook het toetsenbord wist niet te imponeren.

Aangezien het apparaat voor het eind van het jaar in drie landen moet verschijnen, zal Nokia de problemen snel moeten oplossen.

Als Nokia vervolgens ook de beloftes over het scherm en de batterijduur van de Lumia 2520 waar weet te maken, dan heeft de tablet misschien nog een kans op de drukke tabletmarkt.

Of het apparaat überhaupt in Nederland verschijnt is nog niet duidelijk. In de VS zal de Lumia 2520 worden verkocht voor 499 dollar. De Power Keyboard kost 149 dollar extra. Europese prijzen zijn nog niet bekend.