Nokia kondigde dinsdag twee forse telefoons aan: de Lumia 1520 en 1320, beiden met een scherm van 6 inch. NUtech kreeg de kans om de toestellen alvast te proberen.

De geruchten zongen al lange tijd rond, maar dinsdag werd het officieel: Nokia komt met een 'phablet', een telefoon met een zeer groot scherm. Het Finse bedrijf presenteerde er zelfs twee.

Zowel de Lumia 1520 als de 1320 zullen zich met hun schermformaat van 6 inch nestelen tussen de grootste telefoons op de markt. Het scherm van de toestellen is groter dan dat van de ook al forse Samsung Galaxy Note 3, en veel groter dan alle eerdere Lumia-smartphones.

Lumia 1520

De Lumia 1520 is de meest indrukwekkende smartphone van de twee. Met een full hd-scherm en een Snapdragon 800-chip kan de telefoon het op papier opnemen tegen andere prominente phablets als de Galaxy Note en Xperia Z Ultra, die vergelijkbare specificiaties hebben.

Qua behuizing is de 1520 echter een stuk mooier. We zijn inmiddels van Nokia gewend dat het stevige, kleurige telefoons maakt en dat is bij de 1520 niet anders. Het hoekige ontwerp oogt zeer stijlvol.

Het apparaat verschijnt in het geel, rood, zwart en wit. De rode variant heeft een glanzende achterkant, de andere drie modellen hebben een matte afwerking. Een Nokia-medewerker verklaarde tijdens Nokia World dat het op die manier meer keuzemogelijkheden wil bieden.

Lumia 1520

Schermformaat 6 inch
Resolutie 1920x1280
Processor Snapdragon 800 (quadcore 2,2 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Opslaggeheugen 32 GB + 7 GB Skydrive + 64 GB MicroSD
Camera voor/achter 20 megapixel / 1,2 megapixel
Accu 3400mAh
4G-ondersteuning Ja
Microfoons Vier
Kleuren Geel, zwart, wit en glossy rood

Met name de matte exemplaren van de telefoon vond ik erg mooi en dat materiaal voelt bovendien lekker aan. 

Voor een groot apparaat is de 1520 met een dikte van 8,7 millimeter nog erg compact. Ook de bezel, de rand om het scherm, is aan de zijkanten erg dun.

Daarmee ligt de Lumia 1520 lekker in de hand, ondanks het grote formaat. Hoewel niet alle delen van het scherm met één hand te bereiken zijn, is het apparaat in ieder geval nog gemakkelijk met één hand vast te houden.

Scherm

Het full hd-scherm is scherp en helder. Het is mooi dat de laatste update voor Windows Phone 8 deze hoge resolutie ook op Windows Phones beschikbaar heeft gemaakt.

De resolutie van het scherm is des te belangrijker omdat de 1520 weer van een indrukwekkende camera is voorzien. Het 20 megapixel-exemplaar heeft veelal dezelfde softwarefuncties als de Lumia 1020 en lijkt op het eerste gezicht ook uitstekende foto's te maken.

Dat doet het bovendien zonder de telefoon merkbaar dikker te maken. Een uitgebreide test zal nog moeten vaststellen hoe de camera in verschillende situaties presteert, maar de eerste resultaten waren zonder meer hoopgevend.

Software

De overgang naar grotere schermen gaat gepaard met behoorlijke veranderingen in de Windows Phone-software. De derde update voor Windows Phone 8 voegt op grote schermen een derde rij tegels toe, zodat het aantal getoonde apps flink omhoog gaat.

Op beide nieuwe telefoons passen maar liefst 15 tegels van gemiddeld formaat op het homescreen, tegen iets meer dan zes tegels op de Lumia 1020. Wie houdt van de kleinst beschikbare apptegels zou in theorie maar liefst 60 apps op één nieuw scherm kwijt kunnen.

De twee nieuwe Lumia's hebben een speciale Storyteller-app gekregen om foto's letterlijk en figuurlijk in kaart te brengen. De app verzamelt foto's automatisch in albums door te kijken naar de locatie en datum waarop ze zijn gemaakt.

Vervolgens kunnen 'stories' worden bekeken en ook op een kaart worden weergegeven. Die kaart toont bovendien andere bezienswaardigheden, zodat je kunt zien wat er in de buurt van de fotolocatie nog meer te doen is. De app is niet onmisbaar, maar wel een leuke toevoeging aan het app-aanbod van Nokia.

De Lumia 1520 is ook voorzien van vier microfoons om geluid uit verschillende richtingen beter op te nemen. In de rumoerige testruimte was dit echter nog niet goed te testen. Handig is dat de Lumia 1520 draadloos kan worden opgeladen, zonder dat hier een extra hoesje voor nodig is.

Qua hardware kan de Lumia 1520 de concurrentie met andere phablets prima aan. Door de nieuwe update voor Windows Phone en de toekomstige beschikbaarheid van apps als Vine en Instagram kruipt Nokia ook qua software dichter naar zijn rivalen toe. 

Lumia 1320

De Lumia 1320 is even groot als de 1520, maar zal in de VS worden verkocht voor minder dan de helft van de prijs.

Dat is in de specificaties ook terug te zien: het scherm heeft een 720p-resolutie, de processor is een minder krachtig dual core-exemplaar en ook de camera is minder indrukwekkend. Wel is het toestel net als zijn duurdere broer geschikt voor 4G-netwerken.

De behuizing van de 1320 heeft afgeronde hoeken. Het toestel is bovendien een klein beetje dikker en zwaarder dan de Lumia 1520.

De 1320 is echter nog steeds een mooi toestel. Net als bij de goedkopere Lumia 520 en 720 weet Nokia toestellen te maken die ondanks het lagere prijspunt niet goedkoop aanvoelen.

Lumia 1320

Schermformaat 6 inch
Resolutie 1280x720
Processor Snapdragon 400 (dualcore 1,7 GHz)
Werkgeheugen 1 GB
Opslaggeheugen 8 GB + 7 GB Skydrive + 64GB MicroSD
Camera voor / achter 5 megapixel / 0,3 megapixel
Accu 3400 mAh
4G ondersteuning Ja
Kleuren Geel, roze, zwart en wit

Het toestel verschijnt in de kleuren geel, wit, zwart en een kleur die Nokia 'oranje' noemt. Die variant heeft qua kleur echter meer weg van de roze iPhone 5C.

Tijdens Nokia World werd een prototype getoond waarvan de behuizing nog van de telefoon kon worden getrokken. Het is dus nog niet te zeggen of de uiteindelijke versie ook even stevig zal aanvoelen als de Lumia 1520.

Ondanks de minder snelle chip voelde Windows Phone op de Lumia 1320 niet traag aan. Het besturingssysteem loopt over het algemeen prima op minder geavanceerde hardware, dus de Lumia 1520 zal zijn snellere processor waarschijnlijk voornamelijk kunnen gebruiken tijdens het spelen van games.

Scherm en camera

De lagere resolutie van de Lumia 1320 zorgt voor 244 pixels per inch, tegenover de 367 van de Lumia 1520. Hoewel het scherm van de 1320 niet lelijk is, is dat verschil duidelijk te zien.

Zo hadden ronde app-iconen duidelijke kartelrandjes en zijn individuele pixels goed te zien.

Ook op cameragebied wordt snel duidelijk dat de 1320 een mid-range toestel is. De 5 megapixel-sensor produceerde tijdens eerste tests korrelige beelden en presteerde ook niet best bij tegenlicht.

Tijdens een review zal de camera nog beter moeten worden getest, maar op het eerste gezicht lijkt het erop dat Nokia zijn uitstekende cameratechnologie bij dit model heeft weggelaten. 

Wel is de volledige Nokia Camera-app beschikbaar op de 1320. Die biedt toegang tot handmatige beeldinstellingen en de burst-modus.

Beide telefoons hebben nog last van enkele softwareproblemen, waardoor apps bijvoorbeeld in landschapsmodus worden geopend als de telefoon in portretmodus wordt gebruikt. Vermoedelijk zullen die kinderziektes voor de verschijning nog worden weggepoetst.

Prijs

Belangrijkste aan de Lumia 1320 is de prijs. Waar de 1520 in de VS zal worden verkocht voor 749 dollar, krijgt de 1320 een adviesprijs van 339 dollar. 

Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar als het toestel hier ook meer dan twee keer zo goedkoop wordt als high-end smartphones, dan wordt de Lumia 1320 met afstand de goedkoopste phablet op de markt. Dat zou die toestelcategorie voor een heel nieuw publiek beschikbaar maken.