De Lumia-reeks van Nokia stond al bekend om zijn goede camera's. De Lumia 1020 met een 41 megapixel-camera maakt weer een forse sprong en wedt volledig op dit ene paard.

Hoewel de 1020 een forse telefoon is, is de behuizing niet zo gigantisch als die van de Samsung Galaxy S4 Zoom (review). Hoewel de Lumia ook wordt gepresenteerd als alternatief voor een compactcamera, heeft je broekzak er dus minder onder te lijden.

Daarmee is niet gezegd dat de 1020 nou echt compact is. De telefoon, met een behuizing van hetzelfde kleurige polycarbonaat als eerdere Lumia-toestellen, is 10,4 millimeter dik op het merendeel van het oppervlak. Rond de lens is er nog een flinke uitstulping, die het toestel een stuk lomper maakt.

Ook het gewicht van 158 gram is fors voor een telefoon met een scherm van 4,5 inch. 

Dat scherm heeft een resolutie van 1280 bij 768 pixels. Met 332 pixels per inch is het display niet zo scherp als dat van andere recente toptelefoons, maar teksten zijn wel duidelijk en ook de helderheid is prima.

De felle kleuren van Windows Phone komen bovendien prima over en ook de kleuren van gemaakte foto's worden mooi getoond op het kleine scherm.

Camera

Die foto's is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Eigenlijk is de camera de enige reden om de Lumia 1020 aan te schaffen, maar het is dan ook wel meteen een verdomd goede reden.

"The Best Camera Is The One That's With You", noemde fotograaf Chase Jarvis zijn boek met iPhone-foto's. Dat is een mooi gezegde, maar vooralsnog altijd een halve waarheid. Het is inderdaad mooi dat we altijd een camera in onze zak hebben zitten, maar bij slecht licht heb je er meestal nog niks aan.

De Lumia 1020 is in de meeste gevallen een grote verbetering op dit gebied. Met name de prestaties in het donker zijn ongeëvenaard door de rest van het smartphonelandschap.

In het donker maken smartphonecamera's normaal ruizige, wazige beelden die misschien wel een indruk geven van wat er te zien is, maar die zelden mooi zijn. De Lumia 1020 weet ook bij slecht licht indrukwekkende plaatjes te schieten.

Als gebruiker heb je in een draaimenu volledige controle over de belangrijkste instellingen: iso-waarde, sluitertijd, witbalans en focus. Als de automatische stand een keer niet meewerkt - wat in de praktijk nog wel eens voorkomt - kun je met handmatige instellingen eigenlijk altijd nog een mooie foto maken.

Ook de Xenon-flitser doet zijn werk goed. Hoewel foto's met flits natuurlijk niet erg mooi worden, geeft de flitser een warmere kleur aan foto's dan de led-flits die de meeste andere telefoons gebruiken. Het bereik is bovendien fors.

Een probleem waar ik soms tegenaan liep met het apparaat is dat de automatische stand rare keuzes maakt. Soms krijgen foto's ineens een warme, gelige kleur, alsof er een licht Instagram-filter over de foto heen is gelegd (zie onderstaande foto's). Op andere momenten gebeurt dit niet.

Ook de autofocus is niet altijd even overtuigend, met name bij het maken van close-ups. Gelukkig heeft de Lumia 1020 een mogelijkheid om handmatig scherp te stellen, een functie die bijna geen enkele smartphone heeft en die foto's een stuk mooier kan maken.

Meestal zijn de foto's echter direct prima. Foto's zijn veel gedetailleerder dan je van een smartphone gewend bent. Bij foto's van gebouwen kun je elk individueel baksteentje nog herkennen.

Uit een vergelijking met andere toestellen blijkt dat de Lumia 1020 de prestaties van de Sony Xperia Z1 op het gebied van kleurweergave niet kan overtreffen. Maar qua details en prestaties onder verschillende toestanden laat de Nokia-telefoon de concurrentie ver achter zich.

Enkele foto's in hoge resolutie:

Foto 1 | Foto 2 | Foto 3

Apps

Alle eerder genoemde functies vind je in de app Pro Cam, die de volledige 41 megapixels van de camera gebruikt. Die app slaat afbeeldingen tegelijk op in 5 megapixel-formaat, zodat delen met vrienden niet onnodig lang duurt.

Er is daarnaast nog een tweede camera-app, met de naam Smart Cam.  In die app kun je een burstmodus gebruiken die automatisch de beste foto uit een reeks kiest, of afbeeldingen samensmelt tot één actiebeeld.

Smart Cam gebruikt standaard een zeer korte sluitertijd gebruikt en werkt dus dus niet in het donker. 

Hoewel de burstmodus een leuke toevoeging is, heeft deze nog wel zijn problemen. Bij het indrukken van de sluiterknop treedt een flinke vertraging op, waardoor het makkelijk is om het moment suprème te missen, terwijl deze modus dat nou juist eenvoudiger moet maken.

Om foto's op te slaan heeft de Lumia 1020 32 GB opslagruimte. Daarvan is zo'n 26 GB beschikbaar voor de gebruiker. Door het grote formaat van de foto's (ruim 10 MB per stuk) loopt dit echter vrij snel vol. Jammer is dan ook dat de opslag niet kan worden uitgebreid door middel van een MicroSD-kaart; wie erg veel fotografeert tijdens zijn vakantie zal de interne opslag mogelijk tussentijds moeten legen.

Prestaties

De Lumia 1020 heeft een dualcore Snapdragon-processor van 1,5 GHz. Qua rekenkracht loopt de telefoon dus flink achter op verschillende recente Android-toestellen, maar omdat Windows Phone een vrij licht systeem is valt hier in de praktijk weinig aan te merken.

Wel moet nog worden opgemerkt, net als bij reviews van alle andere Windows Phone-toestellen, dat het besturingssysteem een kleine handicap is. Hoewel het aantal apps voor Windows Phone gestaag groeit en een aankomende update ook weer nieuwe functies toe zal voegen aan het systeem, blijft er een duidelijke kloof met iOS en Android.

Zo is het gebrek aan notificatiecentrum nog een probleem. Zeker als je veel apps geïnstalleerd hebt, is het moeilijk om een overzicht te krijgen van je openstaande berichten. Verder zijn instellingen in diepe menustructuren verwerkt, terwijl het juist prettig zou zijn om bijvoorbeeld wifi of Bluetooth snel aan of uit te kunnen zetten.

De batterijduur van de Lumia 1020 is uitstekend. Bij intensief gebruik houdt het toestel het alsnog makkelijk een dag vol. Bij minder zwaar gebruik deed ik zelfs meerdere dagen met één lading.

Wie een hele dag foto's wil maken, kan voor 75 euro een speciale cameragrip kopen, die om het toestel wordt geplaatst. Deze biedt extra houvast en een schroefgat om een statief aan te sluiten. Daarnaast zit in de cover een kleine extra batterij, die de accuduur met een uur kan verlengen. Handig in een noodsituatie, maar te kort om een forse battery pack te vervangen.

SPECIFICATIES

Schermgrootte 4,5 inch amoled
Resolutie 1280 x 768 pixels (334 ppi)
Afmetingen 130 x 71 x 10.4 mm
Gewicht 158 gram
Processor Snapdragon S4 Plus (dualcore, 1,5 GHz)
Batterij 2000 mAh
Werkgeheugen 2 GB
Opslagruimte 32 GB
Camera's 41 en 1,2 megapixel
Besturingssysteem Windows Phone 8

Conclusie

Zonder de camera was de Lumia 1020 geen telefoon geweest die ik zou aanraden. Met gemiddelde hardware en een achterlopend besturingssyteem was de 1020 geen aantrekkelijk toestel geweest, zeker niet met een adviesprijs van 699 euro.

De camera verandert echter alles. Voor mensen die niet veel fotograferen is de Lumia 1020 niet de moeite waard. Maar wie altijd een prima fototoestel in zijn zak wil hebben zitten en kan leven met Windows Phone, hoeft niet verder te kijken dan dit toestel.

  • Geweldige camera
  • Uitstekende prestaties bij slecht licht
  • Lange batterijduur
  • Groot toestel
  • Windows Phone

BEOORDELING