De Chromecast is Googles antwoord op de succesvolle Apple TV. De dongel van 35 dollar streamt video's, muziek en webpagina's vanaf je smartphone, tablet of laptop.

Google wilde de afgelopen jaren met Google TV en de Nexus Q de mediaconsumptie in de huiskamer een nieuwe impuls geven. De twee producten sloegen niet aan bij het grote publiek en faalden. Google TV is na jaren van ontwikkeling nog steeds lang niet klaar om dagelijks te worden gebruikt en de mediaspeler Nexus Q is zelfs nooit officieel uitgebracht vanwege tientallen problemen die het apparaat teisterden.

Met de Chromecast moet Google voet aan de grond krijgen op de tv-markt. De hdmi-dongel verbindt met wifi en laat gebruikers via verschillende apparaten content naar de televisie streamen. De Chromecast ondersteunt zowel lokale als online media en met de stick wil Google de strijd aangaan met het succes van Apple TV.

De hdmi-dongel beschikt ook over een soort Airplay-functie, waarbij tabbladen van Chrome direct naar de televisie kunnen worden gestreamed. Het apparaatje is in tegenstelling tot de Apple TV wél multiplatform en kost maar 35 dollar. Is de Chromecast de eerste mediaspeler waar Google echt trots op kan zijn?

Ontwerp

De Chromecast heeft de vorm van een vrij forse usb-stick en kan in de hdmi-poort van een tv worden gestopt. Aan de achterzijde van de stick bevinden zich een resetknop en een micro-usb-ingang. Het is noodzakelijk dat de Chromecast via de bijgeleverde micro-usb-kabel stroom wordt voorzien als het apparaat is ingeschakeld.

Dat kan via het stopcontact, maar veel tv's hebben een usb-poort waarmee de Chromecast verbonden kan worden. Gebruikers kunnen vervolgens de verlengkabel gebruiken om de hdmi-stick te verplaatsen naar de plek waar het wifi-signaal het sterkst is.

Verbinden

Eenmaal aangesloten vraagt het beginscherm van de Chromecast om een wifi-verbinding. Na het downloaden van een installatie-app voor Android, Windows of Mac kun je verbinding maken met de Chromecast, het wifi-netwerk selecteren en de benodigde informatie voor het verbinden invoeren.

Eenmaal ingevoerd wordt direct verbinding gemaakt en kan de Chromecast door andere apparaten die met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn, worden herkend. Dit betekent dat ook gasten die met het wifi-netwerk zijn verbonden de Chromecast kunnen zien en besturen.

De hdmi-stick ondersteunt alleen 2,4 GHz-netwerken en kan last ondervinden van andere wifi-netwerken in de buurt. Zo is het mogelijk dat de Chromecast minder snel en stabiel werkt als het apparaat in een flat met veel omringende wifi-signalen wordt gebruikt. Hoe meer wifi-netwerken in de omgeving beschikbaar zijn, hoe slechter het signaal van de Chromecast wordt.

Apps

De Chromecast draait op een combinatie van Android en Chrome OS en werkt op een vrij eigenzinnige manier. Het apparaat heeft geen menu en het is ook niet mogelijk om de Chromecast met een speciale afstandsbediening te besturen. In plaats daarvan worden mobiele apparaten of laptops en pc gebruikt om content naar de Chromecast te sturen. Apps die Googles hdmi-stick ondersteunen, krijgen automatisch een extra icoon waarmee de content naar de Chromecast kan worden verstuurd.

De apps die het zogeheten 'casting' al ondersteunen, zijn Youtube, Netflix en Google Play Music. Na het drukken op de Chromecast-knop haalt de Chromecast de stream direct van de server van de betreffende dienst op. Een scherm met het logo van de dienst volgt op de tv, waarna de Chromecast binen enkele seconden de stream begint te spelen. Dat geldt voor een hd-video van Netflix, Youtube-video in 720p-kwaliteit of een album op Googe Play Music.

Tijdens het streamen kan het Android-toestel als afstandsbediening worden gebruikt. Bij Netflix hebben gebruikers onder andere de mogelijkheid om de ondertiteling en het geluid aan te passen of de stream te pauzeren, de Youtube-app biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een afspeellijst voor de Chromecast te maken.

Het is ook mogelijk om met meerderen op verschillende Android-toestellen een afspeellijst voor de hdmi-stick samen te stellen. Leuk voor een feestje.

Tabbladen streamen

Een andere belangrijke mogelijkheid die de Chromecast biedt, is het streamen van Chrome-tabbladen. Hierdoor wordt het mogelijk om lokale media of websites als Uitzending Gemist en RTL XL op de tv te bekijken. Het streamen van tabbladen gaat middels een Chrome-extensie en de content wordt maximaal op 720p-kwaliteit op de tv getoond. De meeste internetvideo's en lokale video- en audiobestanden worden gemakkelijk naar de Chromecast verstuurd en het valt op dat de feature heel snel in mijn dagelijks gebruik wordt opgenomen.

Het streamen van tabbladen vergt wel een zeer goede wifi-connectie. In mijn eerste test was er zo'n tien meter ruimte tussen de router en de Chromecast. Dit zorgde voor haperende 720p-video waarna de audio niet meer synchroon liep. Na het verplaatsen van de router, waardoor de ruimte tussen de twee maar een paar meter was, waren de streams zonder problemen te bekijken.

Ik merk wel dat er een groot verschil zit tussen van een pc of laptop streamen. Bij laatstgenoemde is de kans op haperingen en niet-synchroon geluid vele malen groter.

Nederland

Chromecast is op dit moment echt ontwikkeld voor de Amerikaanse markt. Zo verkeert het casten van tabbladen nog in een bètafase en is de stabiliteit van de stream enorm afhankelijk van verschillende factoren. De content die via apps naar de Chromecast wordt gestuurd, werkt daarentegen wel stabiel en snel. Maar daar wordt het grote probleem van de Chromecast duidelijk: er zijn op dit moment te weinig apps in Nederland beschikbaar om de potentie van de hdmi-dongel te benutten.

Het blijft daarbij ook onduidelijk hoe Google lokale content wil gaan ondersteunen. Eerder maakte de zoekgigant het onmogelijk om dat via een hack te doen. Het bedrijf heeft wel aangegeven lokaal streamen te willen gaan ondersteunen.

Voor nu is het nog mogelijk door lokale content in de Chrome-browser te slepen en via de extensie naar de Chromecast te streamen. Dat is een tijdrovende en omslachtige handeling.

Conclusie

HBO GO, Vimeo, RTL XL en Uitzending Gemist hebben aangegeven aan Chromecast-ondersteuning te werken. Daarnaast gaat Google de Chromecast-technologie ook voor ontwikkelaars beschikbaar maken, waardoor elke app uiteindelijk content naar de hdmi-dongel kan sturen.

Tot die tijd kunnen Chromecast-bezitters gebruikmaken van het casten van Chrome-tabbladen en het aanbod van Youtube en Netflix. Dat is vooralsnog mager, maar voor 35 dollar haal je een apparaat in huis dat de komende jaren onze mediaconsumpie drastisch gaat veranderen.

  • Goedkoop
  • Simpel
  • Toekomstperspectief
  • Weinig apps
  • Wifi-problemen

BEOORDELING