
Review: Galaxy Gear vs Sony Smartwatch 2
Ik begin even met de prijs. Een heel belangrijk verschil tussen het horloge van Sony en dat van Samsung. De Smartwatch 2 van Sony kost namelijk slechts 179 euro en voor de Samsung Galaxy Gear moet 299 euro betaald worden. Daar komt bij dat de Gear momenteel alleen met de Note 3 en nieuwe Note 10.1 gebruikt kan worden. Het Sony-horloge werkt met alle Android-toestellen met Android 4.0 of hoger.
Uiterlijk
Sony Smartwatch 2
Het horloge van Sony heeft standaard een rubberen bandje dat erg goedkoop aanvoelt. Het is geen prettig materiaal en het voelt slap en niet stevig. Het bandje trekt bovendien snel haar en ander vuil aan. Het horloge zit echter wel comfortabel en is eenvoudig te verstellen. Bovendien kan gemakkelijk een nieuw bandje worden aangeschaft. Er is ook een metalen variant verkrijgbaar.
Rechts van de smartwatch zit een kleine aan/uit-knop die het scherm activeert. In stand-by-stand is de tijd in niet te fel zonlicht net af te lezen. Het scherm activeren zorgt voor meer helderheid. Links zit een klepje voor de micro-usb-poort om het horloge op te laden.
Het 1,6 inch-schermpje van het Sony-horloge is rechthoekig, met een smalle zwarte rand eromheen. Op de rand onder het scherm zijn drie icoontjes te vinden: terug, thuis en opties. Een groot nadeel is dat die touchknoppen niet oplichten als het scherm wordt geactiveerd. In het daglicht zijn ze prima zichtbaar, maar 's avonds of bij schemerlicht niet. De geslepen rand van het horloge is erg beschadigingsgevoelig wat onhandig is omdat je die snel stoot.
Galaxy Gear
De Galaxy Gear heeft een veel steviger bandje dat minder flexibel is. Het duurt even voor het zich goed naar je arm vormt, maar het voelt een stuk degelijker aan. De Gear wordt met een speciale klip bevestigd die vrij ingewikkeld te verstellen is en het horloge is iets minder comfortabel.
Omdat de camera van de Gear in het bandje zit verwerkt, kan je dit bandje niet verwisselen als het bijvoorbeeld beschadigd raakt.
Samsung gebruikt verder net als Sony metaal om het scherm te omhullen. De Galaxy Gear is echter iets dikker en voelt als geheel dan ook een stuk steviger aan dan de Sony Smartwatch 2. De dikte zorgt echter wel voor een vrij lompe uitstraling.
Het scherm is 1,63 inch en dus ongeveer even groot als die van Sony, maar wel vierkanter. Bij Samsung zitten er geen icoontjes onder het scherm. De besturing vindt volledig op het scherm plaats, afgezien van de aan/uit-knop die ook bij Samsung rechts zit.
De Gear heeft geen ingang voor micro-usb. Voor het opladen is een losse dock nodig waar een kabel in kan worden gestopt. Mogelijk was de Gear anders nog dikker geworden. Dit betekent wel dat je het dock altijd bij je moet hebben als opladen nodig is.
Gelijkspel: Galaxy Gear vanwege de stevigheid, Sony Smartwatch 2 om het comfort
Scherm
Sony Smartwatch 2
Het 1,6 inch-scherm van Sony heeft een resolutie van 220x176 pixels (176 ppi). Dat is prima omdat je het horloge vaak ver van je gezicht houdt en geen lange teksten op het apparaat zal lezen. Als je dichterbij kijkt, is echter duidelijk te zien dat teksten niet heel scherp zijn. De Galaxy Gear doet dat beter.
Ook de kleuren zijn niet om over naar huis te schrijven. Het scherm oogt flets waardoor felle kleuren veel minder fel zijn en de foto's automatisch minder helder lijken. Met de helderheid zelf is overigens niets mis.
Galaxy Gear
Met een 1,63 inch-scherm en 320 x 320 pixels komt de ppi van de Gear uit op bijna 278. De teksten zijn dan ook scherper. Waar het scherm vooral beter in is, is de kleurweergave. Kleuren zijn feller en levendiger. Samsung gebruikt net als bij de Galaxy-telefoons een super amoled-scherm. Sony kiest voor lcd. De amoled-schermen staan bekend om hun snelle reacties en lagere stroomverbruik, wel is de helderheid minder.
Samsung heeft dit opgelost door een zonlicht-stand in te bouwen. Het scherm wordt dan voor maximaal 5 minuten nog feller verlicht, maar die stand schakelt zichzelf automatisch uit. De extra helderheid is bedoeld voor buiten en is nuttig.
Winnaar: Galaxy Gear
Notificaties
Sony Smartwatch 2
Sony heeft zelf elf apps uitgebracht voor zijn smartwatch. Daaronder zijn apps voor notificaties van Gmail, sms'jes, Twitter en e-mail. De notificaties komen over het algemeen snel binnen.
Bij Facebook kan je bijvoorbeeld instellen of je alle statusupdates van bepaalde vrienden wil ontvangen of alleen een notificatie wil krijgen als je zelf een melding hebt. Een groot nadeel van alle notificaties is de beperkte weergave. Foto's van Facebook en Twitter zijn niet te zien. Ook linkjes kunnen niet worden aangeklikt want een browser ontbreekt. Bij een mail-notificatie is bovendien alleen een heel klein stuk van de tekst zichtbaar. Een complete mail direct verder lezen op je smartphone is er niet bij.
In totaal zijn er op het moment van schrijven 91 apps voor de smartwatch van Sony en daar zit bijvoorbeeld ook een app bij die alle notificaties van je telefoon doorstuurt. Ook de meldingen van Whatsapp of pushberichten van nieuwsapps komen dan binnen. De weergave is niet optimaal, maar het werkt.
Galaxy Gear
Notificaties zijn het grootste gemis op de Galaxy Gear. Er is geen mogelijkheid Whatsapp-meldingen op je Gear te krijgen. Gmail geeft bovendien alleen weer dat er een nieuwe mail is. De afzender of het onderwerp zijn niet te zien. Een totaal nutteloze toevoeging dus. Je zal altijd bij een nieuwe mail willen weten van wie die afkomstig is en dus altijd je telefoon uit je broekzak vissen. Hetzelfde geldt voor Twitter en Facebook.
Bij Twitter kan je wel tweets bekijken, maar de notificatie linkt zonder duidelijke reden niet door naar een specifieke tweet. Die moet je zelf opzoeken in de Gear-app. De tijdlijn toont bovendien ongeveer drie woorden per bericht. Dat betekent dat je alle tweets moet gaan openen om een beetje te weten waar ze overgaan. Het grootste mankement is echter dat de Twitter-app vertraging vertoont bij het doorsturen van berichten waardoor notificaties vaak te laat aankomen.
Mail-accounts ingesteld voor de standaard e-mail-applicatie op een smartphone kunnen wel volledig worden gelezen op de Gear. Hoewel dat qua opmaak geen lust voor het oog is, biedt het in ieder geval meer tekst dan bij Sony. Gek is dat je e-mail-meldingen handmatig moet instellen. De notificaties voor sms'jes werken overigens ook goed, maar daar maken weinig Nederlanders nog veel gebruik van.
Winnaar: Sony Smartwatch 2
Apps
Smartwatches staan nog in de kinderschoenen. Er zijn dus geen honderdduizenden applicaties beschikbaar en hoewel beiden smartwatches met Android werken, kunnen de normale Android-apps niet standaard worden geïnstalleerd. De horloges hebben allebei een aparte applicatiewinkel met daarin specifiek voor de smartwatches ontworpen apps.
Sony Smartwatch 2
Sony heeft zoals gezegd 91 apps voor het horloge en maakte er elf zelf: Facebook, muziekspeler, Gmail, gemiste oproepen, sms'jes, oproepen, kalender, Twitter, e-mail, foto's en camera.
Er zijn nog veel meer apps van derden die soms nuttig zijn, zoals een Whatsapp-melder, en soms totaal doelloos, zoals een app om dingen mee te tellen. Opmerkelijk is dat een groot deel van de apps betaald zijn en je bij veel applicaties niet zeker weet of ze goed werken. Zo moet je 1,18 euro betalen om te kunnen tekenen op het piepkleine schermpje van je Sony Smartwatch 2.
Voor diverse apps moet je handmatig toestemming geven om informatie van de telefoon te mogen verwerken. Een goede beveiliging, maar de waarschuwing baart zorgen. De apps krijgen toegang tot alle inhoud, behalve wachtwoorden. Dat betekent dat de diensten ook creditcardgegevens kunnen meelezen. Vaak is onduidelijk wie er precies achter de app zit en wat er met de gegevens gebeurt.
Galaxy Gear
Voor de Gear zijn er ongeveer 45 apps waarbij een groot gedeelte alleen het uiterlijk van de klok aanpast. De Gear is uiteraard wel de eerste in zijn soort en dus moet het aantal nog flink groeien, maar het aanbod is nu nog belabberd. Sony heeft hier een voorsprong van ruim een jaar.
Verder zijn er apps voor bijvoorbeeld sociaal netwerk Path en notitieapp Evernote. Vrijwel alle apps hebben last van het kleine schermpje en verder valt op de de applicaties op de Gear regelmatig vastlopen of vertraging vertonen.
Winnaar: Sony Smartwatch 2
Besturing en interface
Sony Smartwatch 2
De Smartwatch 2 wordt ontgrendeld door twee keer op de fysieke knop te drukken. Over het scherm vegen werkt helaas niet.
Het menu ziet er goed en intuïtief uit. Het doet denken aan Android met kleine app-icoontjes (zes per scherm). Alle geïnstalleerde apps verschijnen gewoon achter elkaar. Nadeel is dat de volgorde niet kan worden aangepast behalve op alfabetisch en meest gebruikt. Verder kent de smartwatch van Sony geen bijzondere besturingen. De interface is niet nieuw of vooruitstrevend, maar wel duidelijk.

Galaxy Gear
Samsung heeft gekozen voor een heel nieuwe interface. Het startscherm toont de tijd en de stappen. Als je naar links en naar rechts veegt, krijg je per scherm een groot icoon dat verwijst naar een app. Er staat maar één icoon per scherm. De volgorde van deze standaard menu-onderdelen (S Voice, Spraakmemo, Galerij, Mediacontroller, Stappenteller en Instellingen) kan worden aangepast. Zelf geïnstalleerde apps zijn nooit in het hoofd-menu te vinden, maar moeten via Apps worden benaderd wat onhandig is.

Op het startscherm wordt de camera opgeroepen door naar beneden te slepen. Naar boven slepen opent de bel-applicatie. Onhandig is dat deze handelingen in de andere scherm een andere betekenis hebben. Naar boven slepen doet niets, maar naar beneden slepen fungeert als 'vorige' bij een gebrek aan touchknoppen.
Winnaar: Sony Smartwatch 2
Extra's
De Sony Smartwatch 2 en Galaxy Gear doen veel hetzelfde. Zo zijn beide horloges waterdicht wat vrij cruciaal is. Samsung gaat echter veel verder dan alleen notificaties en voegt ook een camera, microfoon en speaker aan het horloge toe. Sony heeft naast meldingen en de bovengenoemde apps geen bijzondere functionaliteiten.
Samsung laat gebruikers met hun Gear telefoongesprekken voeren en spraakopdrachten uitvoeren. Bij Sony kan een oproep alleen worden geweigerd. Nadeel is dat de speaker van de Gear zo luid is dat ook de omgeving van het gesprek kan meegenieten. Voor in de auto is het wel handig. De Gear hoeft niet per se bij je mond in de buurt te zijn om een goed gesprek te voeren. Ook de gesprekspartner is op afstand prima te verstaan en er treedt geen vertraging op. Toch zal je de Gear nooit in het openbaar gebruiken om te bellen.
De 1,9 megapixel-camera reageert snel en maakt opmerkelijk goede foto's (1392 x 1392 pixels). Het scherpstellen gaat snel en goed. Details zijn natuurlijk niet vergelijkbaar met een 8 of 13 megapixel-camera uit smartphones, maar de kwaliteit is voldoende voor sociale media. Je kan iets sneller een foto maken dan eerst je telefoon uit je broekzak te halen, maar het scheelt weinig en mijn voorkeur gaat dan ook uit naar de smartphonecamera.



Ook beschikt de Gear over een accelerometer waardoor het horloge kan dienen als stappenteller en het scherm automatisch geactiveerd wordt als je je arm snel en hoog genoeg optilt. In de praktijk werkt dat niet altijd goed en licht het scherm pas vrij laat op. Heaas toont Samsung de tijd niet als het scherm op stand-by staat.
Winnaar: Galaxy Gear
Accu
Sony Smartwatch 2
De smartwatch van Sony gaat bij normaal gebruik, waarbij af en toe een app wordt gebruikt op het horloge en regelmatig meldingen binnenkomen en worden bekeken, zo'n twee dagen mee op één accu. Met zuinig gebruik haal je de drie dagen ook nog wel.
Galaxy Gear
Bij het horloge bij Samsug valt de accuduur tegen. Bij soortgelijk gebruik redt de Gear het maar één dag. Het gebeurde bijna nooit dat ik aan het eind van de avond nog genoeg batterij overhad om hem niet 's nachts op te hoeven laden.
Winnaar: Sony Smartwatch 2
Conclusie
Hoewel de Galaxy Gear meer kan en steviger is, faalt het Samsung-horloge op de belangrijkste onderdelen. Notificaties zijn onhandig en de accuduur valt tegen. Daar komt bij dat de interface niet intuïtief werkt en het app-aanbod tegenvalt.
Dat betekent overigens niet dat Sony alles goed doet. Het apparaat voelt goedkoop aan, beschadigt snel en de vormgeving van veel notificaties blijft ook achter. Het scherm is bovendien slechter en de Gear weet wel te imponeren met de bel- en fotokwaliteit. Helaas zullen deze functionaliteiten redelijk weinig worden gebruikt.
Uiteindelijk kan ik geen van beide smartwatches aan raden en zullen we nog op z'n minst maanden moeten wachten voor er voldoende apps of betere smartwatches beschikbaar zijn.
Galaxy Gear: 2 van de 5 sterren
Sony Smartwatch 2: 2,5 van de 5 sterren