De Sony Reader is een van de populairste e-readers van Nederland. Met een nieuw model probeert Sony dit succes te verlengen. Maar is de nieuwe versie het kopen waard?

Bij onze recente test van drie high-end e-readers kwam het apparaat van Sony er niet al te best vanaf. Vergeleken met toestellen van Kobo en Amazon was vooral de software teleurstellend, maar ook de behuizing voelde goedkoper aan en het gebrek aan backlight maakte lezen in het donker moeilijker.

De PRS-T3, zoals het nieuwe model heet, maakt deze fouten deels goed. De behuizing is dit keer van mat plastic dat zeer prettig aanvoelt. Het toestel heeft een strakker design en ziet er een stuk minder goedkoop uit.

De Reader wordt dit maal standaard geleverd met een nepleren cover, die het apparaat in de slaapstand zet als hij wordt gesloten. De cover zit vast aan de achterkant van de reader en neemt weinig extra ruimte in beslag.

Lamp

De Sony Reader heeft nog steeds geen backlight, terwijl concurrenten in dezelfde prijsklasse dit wel hebben. Waarom Sony zijn e-reader niet van een licht voorziet is onduidelijk, want het maakt het apparaat veel minder functioneel. Bij de Sony Reader heb je altijd nog een leeslamp nodig en onderweg lezen is dus een stuk minder handig.

Bij de vorige e-reader van Sony werd dat opgelost met een aparte cover, die een uitklapbaar lichtje had. Dit maal is dat weer zo, al is het design veranderd.

Voor de nieuwe cover met licht moet nog steeds het exorbitante bedrag van 50 euro worden betaald. Deze vervangt de cover die standaard bij de reader wordt geleverd en biedt een uitschuifbaar lampje dat aan de bovenkant van het toestel tevoorschijn komt. Verder is de cover exact hetzelfde als het standaardexemplaar.

Voordeel is dat hier dit maal geen aparte batterijen meer voor nodig zijn; de cover wordt rechtstreeks aangesloten op de batterij van de e-reader. Toch leest dit minder fijn dan met een backlight, ziet het er potsierlijk uit en is het extra aankoopbedrag van 50 euro bovendien niet te verantwoorden.

Scherm

De Sony Reader heeft hetzelfde scherm als de onlangs besproken Kobo Aura, met de nieuwe Regal Waveform-technologie die het verversen van de pagina minder vaak nodig maakt. Het scherm wordt dus bijna nooit meer helemaal zwart voordat de nieuwe pagina verschijnt.

Ook de resolutie is iets hoger, met 1024 bij 768 beeldpunten, vergeleken met 800 bij 600 pixels in vorige modellen.

Het omslaan van bladzijden gaat met een veeg over het scherm of met een druk op de knoppen onderaan het toestel. Waarom deze knoppen er nog zitten, is niet geheel duidelijk. Bijna alle menufuncties werken via het touchscreen, maar soms moet ineens worden uitgeweken naar de knoppen, die bovendien niet erg mooi zijn.

Software

Net als bij de vorige versie blijft de software het grootste euvel. Sterker nog, ondanks de grote problemen hiermee lijkt er niets aan te zijn veranderd.

Voornaamste probleem blijft dat het nagenoeg onmogelijk is om boeken te kopen op de e-reader. Hiervoor worden gebruikers verwezen naar een speciale site van Bol.com die wordt geopend in een experimentele browser. Op de beste momenten is dit onhandig, op de slechtste werkt het simpelweg niet.

Ook miste ik de mogelijkheid om bredere marges naast de tekst te plaatsen. Nu loopt tekst door tot aan de rand van de e-reader, wat ik een onrustig gezicht vind.

Specificaties

Schermgrootte 6 inch
Resolutie 1024 x 768 pixels
Opslagruimte 2 GB (uitbreidbaar met MicroSD)
Gewicht 200 gram
Afmetingen 109 x 160 x 11.3 mm
Bestandsformaten ePub, PDF (Adobe DRM), TXT, JPEG, GIF, PNG, BMP

Conclusie

De Sony Reader PRS-T3 is mooier dan zijn voorganger, maar kan nog steeds niet tippen aan de concurrentie. Hoewel het design inmiddels meekan met apparaten van Kobo en Amazon, blijft de software lomp.

Met een prijs van 140 euro is het gebrek aan backlight bovendien moeilijk verklaarbaar. Dat nog eens 50 euro moet worden neergelegd voor de cover met lampje, die verder nota bene exact hetzelfde is als de cover die standaard wordt bijgeleverd, is bijna beledigend.

Boekenliefhebbers kunnen met dat geld beter nog een paar extra boeken aanschaffen.

  • Mooi ontwerp
  • Goed scherm
  • Slechte software
  • Geen backlight
  • Duur

BEOORDELING