Toen Samsung zijn eerste Galaxy Note uitbracht was het nog een bijzondere verschijning, zo'n enorme telefoon. Maar inmiddels heeft het formaat van rond de 5,5 inch zijn plaats verworven. Samsung weet welk publiek het met de Galaxy Note 3 bedient en biedt een razendsnelle telefoon met uitstekende batterij en vooral een oogverblindend scherm.

Enorm is de Galaxy Note 3 in een markt met knoepers als de 6,3 inch-Galaxy Mega en 6,4 inch-Xperia Z Ultra niet meer. Iets groter dan zijn eigen voorganger is de Galaxy Note 3 met een 5,7 inch scherm wel.

Afgelopen jaar verkocht Samsung zo'n 28 miljoen Notes, zo'n 10 procent van zijn totale Android-verkopen. Daarmee bedient de Note 3 misschien een niche, maar wel een waarvan de gebruikers van de Note krijgen wat ze willen. 

Scherm en geluid

De grootste zichtbare verbetering is het scherm van de Note 3. Met een 1080p-resolutie is deze in de eerste plaats een stuk scherper dan het 720p-scherm van de Note 2. Full-hd levert op 5,7 inch een pixeldichtheid van 386 ppi op. Met andere woorden: haarscherp beeld.

Het scherm is daarnaast met alle soorten handschoenen aan te gebruiken. Je moet iets harder drukken, maar het werkt prima.

Samsung stopt de afgelopen jaren steevast super-amoled-schermen in zijn toestellen en dat is bij de Note 3 niet anders. In het verleden kwamen de kleuren van die amoled-schermen altijd oververzadigd over, een minpunt dat Samsung met de S4 al aardig verholpen heeft. De Note 3 gaat in dezelfde goede richting verder en toont de meeste kleuren veel natuurgetrouwer.

Vooral de weergave van wit is een stuk beter en niet opvallend blauw, zoals voorheen vaak bij super-amoled het geval was. Vergeleken met lcd is er nog een lichte blauwe waas te zien, maar zonder vergelijkingsmateriaal merk je daar weinig van.

Dat geldt ook voor de kleurweergave: lcd toont ze natuurgetrouwer, maar het verschil is veel kleiner dan voorheen. 

Het scherm is bovendien fel, iets wat je van telefoonschermen in het algemeen en de amoled-schermen in Samsung-toestellen in het bijzonder niet kon zeggen. De Note 3 is niet een beetje fel, het is één van de felste smartphoneschermen die ik ooit heb gezien. Zelfs al staat de herfstzon recht op het scherm, toch is alles nog prima zichtbaar.

Een nadeel zou voor sommige gebruikers de felheid in het donker kunnen zijn. Zelfs op de laagste stand is het scherm van de Note 3 nog aardig fel, feller dan lcd-schermen en andere amoled-schermen op de laagste stand.

De kijkhoek van het scherm is uitstekend. De kleuren blijven vol en het contrast prima, ook wanneer je vanuit een hoek kijkt.

Het geluid uit de speaker van de telefoon valt wat tegen. Het klinkt wat blikkerig en ver weg. Wanneer je het geluid harder zet, wordt het alleen maar blikkeriger. Het steekt af bij het scherm dat zich juist uitstekend leent voor het bekijken van filmpjes.

Behuizing

Samsung staat zo'n beetje synoniem aan glanzend, glad plastic. De Galaxy S4 heeft bijvoorbeeld nog zo’n gladde behuizing, maar de Note 3 breekt die traditie. De achterkant is nog altijd plastic, al zou je dat niet direct zeggen. De Note 3 is van achter namelijk voorzien van een neplederen reliëf, wat een stuk prettiger aanvoelt dan het klinkt.

Waar het reliëf er, zeker door het nepstiksel aan de rand, inderdaad een beetje uitziet als leer, voelt het helemaal niet zo. Dat maakt niet veel uit, want de mate van grip die het reliëf biedt is meer dan welkom.

De Note 3 laat zich door zijn formaat het best met twee handen bedienen, maar bij eenhandig gebruik is de grip door het reliëf fijn. Ook de zijkanten van de telefoon geven meer houvast door een reliëf dat op pagina's van een notitieboekje moeten lijken.

Hoewel de toevoeging van reliëf beslist een verbetering is, beginnen de plastic behuizingen van Samsung wel af te steken tegen de hoogwaardige materialen die concurrenten gebruiken.

De Note 3 voelt qua behuizing niet goedkoop aan, maar daar is alles ook mee gezegd. Het metaal van een HTC One of het aluminium en glas van een Sony Xperia Z1 geven meer het gevoel dat je van een dure premium-telefoon verwacht.

Camera

De 13 megapixel-camera in de Note 3 is hetzelfde prima exemplaar dat ook in de Galaxy S4 zit. De foto's die de Note 3 maakt zijn scherp, zeker bij voldoende licht. De kleuren zijn net als bij de S4 een stuk realistischer dan bij Samsung-telefoons uit het verleden. Er zit verloop in kleuren en het contrast is prima wanneer de foto's bij voldoende licht zijn genomen.

In het donker of in situaties met weinig licht presteert de camera van de Note 3 net als die van de S4 een stuk minder. Er is wel een nachtmodus, maar die verbetert foto's vooral in situaties met gemiddeld tot weinig licht, en dan nog zijn foto's van toestellen als de iPhone 5S en Sony Xperia Z1 beter.

Bij schemering of nacht maakt de nachtmodus weinig verschil. In dat opzicht is de camera van de Note 3 niet veel anders dan de meeste smartphonecamera's: niet heel veel waard in het donker.

Snelheid en accu

De Note 3 heeft met de Qualcomm Snapdragon 800 een van de snelste chips die momenteel verkrijgbaar is. De chip zit ook in de LG G2 en de Sony Xperia Z1 en net als die toestellen draait de Note 3 Android erg snel, met eigenlijk nergens een merkbare hapering.

Daarnaast heeft het toestel 3 GB werkgeheugen, een primeur voor smartphones. Zo'n hoeveelheid geheugen is vooral fijn bij multitasken. Apps en games blijven langer beschikbaar wanneer je tussendoor andere apps gebruikt.

Dat maakt dat de Note 3 in het dagelijks gebruik razendsnel aanvoelt. Veel apps gebruiken niet zo gek veel werkgeheugen, waardoor het wisselen tussen apps als Chrome, Twitter, Facebook, Mail, Whatsapp en Feedly zonder extra laden gebeurt. Speel je een tijdje een game dan loopt het geheugen uiteindelijk wel vol, maar door de Snapdragon 800 zijn de laadtijden die er zijn eigenlijk altijd kort.

Normaal gesproken testen we de snelheid van smartphones altijd met benchmarks. Die conditietests voor apparaten zeggen niet per se iets over snelheid bij alledaags gebruik, maar geven in vergelijking met benchmarks van andere toetellen een fijne houvast. Deze week ontdekte website Ars Technica echter dat de Note 3 zijn processor sneller laat lopen wanneer je dergelijke benchmarks gebruikt. Digitale doping, met andere woorden.

Dat maakt de benchmarks onbetrouwbaar, daarom hebben we besloten ze in deze review buiten beschouwing te laten. Te meer omdat website Anandtech later ontdekte dat niet alleen Samsung, maar vrijwel iedere fabrikant van Android-toestellen zich met minstens één toestel aan dergelijk vals spel heeft schuldig gemaakt. Jammer en onnodig, want in het dagelijks gebruik presteert de Note 3 zonder uitzondering razendsnel.

De accu van de Note 3 is net als de rest van het toestel groot. Met een vermogen van 3200 mAh haalde ik bij normaal gebruik makkelijk een hele dag op één lading. Ik haal de telefoon dan om 7 uur 's ochtends van de lader en gebruik 'm gemiddeld met de schermverlichting op automatisch. Daarbij haalde ik steeds met nog rond de 10 procent vermogen het einde van de dag.

Bij onze test waarbij we een full-hd video constant laten afspelen met de wifi aan en het scherm op ongeveer 66 procent helderheid was de Note 3 na ruim achtenhalf uur leeg. Dat is behoorlijk indrukwekkend, zeker gezien het formaat van het scherm en hoe fel dat op tweederde helderheid nog is.

De Note 3 is overigens een van de eerste smartphones met micro-usb-3-aansluiting. Die is net wat breder dan de micro-usb-aansluiting die we tot nu toe gewend zijn. Met de bijgeleverde kabel zet je bestanden sneller over van en naar de Note 3. Opladen kan gelukkig ook nog steeds met een reguliere micro-usb-kabel, die in de Note 3 dan de helft van de aansluiting beslaat.

Software en S-Pen

Voor wie de laatste tijd nog een Samsung Galaxy-toestel in handen heeft gehad, heeft de Note 3 weinig geheimen. De telefoon draait op Android 4.3 met de Touchwiz-skin. Die kent wel enkele functies die uniek zijn voor de Note 3, en die draaien grotendeels om de S-Pen, de stylus die je ook nu weer rechtsonder uit de telefoon trekt.

Het verwijderen van de pen gaat wat moeilijker dan bij de Note 2, waarbij de stylus een uitstekend lipje had. De pen van de Note 3 heeft enkel een randje, waardoor je met korte nagels behoorlijk wat moeite zal hebben het pennetje tevoorschijn te halen.

Wat bouwkwaliteit betreft valt het pennetje tegen. Wanneer je in de ene hand een dure premium-telefoon hebt, is het raar wanneer je daar met een heel licht en overduidelijk plastic pennetje op schrijft. Vooral het knopje op de pen voelt daarbij goedkoop en onbevredigend aan.

De functionaliteit van de pen is echter wel verbeterd. Wanneer je de S-Pen tevoorschijn haalt, komt het Airview-scherm tevoorschijn, waarmee je in één tik onder andere een nieuwe notitie kan maken of op een screenshot van het huidige scherm kan schrijven.

Daarbij is vooral de herkenning van geschreven tekst in Actiememo handig en indrukwekkend. Zelfs redelijk slordig neergekrabbelde tekst en cijfers worden door de Note 3 accuraat herkend. De herkende tekst kun je daarna bijvoorbeeld meteen opslaan in je contacten, zoeken op internet of opnemen in je takenlijst.

Heb je met Multiview twee apps naast of boven elkaar open staan, dan is het ook handig dat je geselecteerde tekst kunt kopiëren van de ene naar de andere app. 

Een andere nieuwe functie van de Note 3 is het vermelden waard, al was het maar omdat die zo bizar is. De Note 3 heeft namelijk een modus waarmee je de telefoon makkelijker met één hand kunt gebruiken. Na een veeg vanaf de linker- of rechterrand van het scherm, verkleint het scherm zich.

Op die manier kun je met één duim inderdaad makkelijk bij het hele scherm, dat dan grofweg tweederde van het beeldscherm beslaat. De tekst is op dat moment echter zo klein, dat je er nog weinig aan hebt.

Specificaties

Scherm 5,7 inch super-amoled
Resolutie 1920 x 1080 pixels (386 ppi)
Afmetingen 151.2 x 79.2 x 8.3 mm
Gewicht 168 gram
Processor 2,3 GHz Snapdragon 800
Batterij 3200 mAh
Werkgeheugen 3 GB
Opslagruimte 16 t/m 64 GB
Camera's 13 en 2 megapixel
Besturingssysteem Android 4.3

Conclusie

De Galaxy Note 3 is de grootste sprong voorwaarts die Samsung tot nu toe maakte dit jaar. Waar de Galaxy S4 maar lichte verbeteringen ten opzicht van de S3 toonde, is de Note 3 op vrijwel alle vlakken overduidelijk beter dan zijn voorganger.

De Note 3 is nog altijd het apparaat voor mensen die graag een smartphone en een kleine tablet combineren en voordelen zien in het gebruik van een stylus. De Note 3 is door zijn uitstekende scherm en snelle chip erg veelzijdig en door de grote accu voelt het nooit alsof je een compromis tussen een smartphone en tablet in je zak hebt.

  • Mooi scherm
  • Supersnel
  • Makkelijk multitasken
  • Prima batterijduur
  • Blikkerig geluid
  • Goedkope materiaalkeuze

BEOORDELING