De iPhone 5C is een slimme truc van Apple. Het bedrijf brengt de iPhone 5 uit in een nieuw jasje. Onder de motorkap verandert er niets. Is het plastic toestel de prijs van 599 euro waard?

Bekijk ook onze review van de iPhone 5S

De iPhone 5C is in verschillende opzichten een bijzondere stap voor Apple. Het is voor het eerst sinds de iPhone 3GS dat plastic wordt gebruikt als behuizing, het is de eerste keer dat een iPhone in tal van verschillende kleuren beschikbaar is en het is de eerste keer dat een nieuwe telefoon geen nieuwe specificaties krijgt.

Ik voelde me tijdens het reviewen van de 5C een beetje bedrogen. Geen nieuw scherm, geen nieuwe camera, geen nieuwe chip. Er was weinig te testen. Alles presteert net zo goed als bij de iPhone 5. Ik kon eigenlijk alleen naar de behuizing kijken.

Behuizing

De 5C is verkrijgbaar in vijf kleuren: wit, geel, groen, blauw en zalmachtig roze. Hoewel de kleurtjes als fel worden omschreven zijn ze niet vergelijkbaar met de kleuren van de Lumia's van Nokia. Het gaat om wat zachtere kleuren. Het ligt uiteraard aan smaak wat je mooier vindt.

Door het gebruik van plastic in plaats van metaal voelt de 5C minder stevig en luxe aan. De volumeknoppen zijn scherper en maken een vrij hard geluid als je ze indrukt en de schakelaar voelt bovendien minder robuust aan.

iPhone 5C

De iPhone 5C is in verschillende opzichten een bijzondere stap voor Apple. Het is voor het eerst sinds de iPhone 3GS dat plastic wordt gebruikt als behuizing, het is de eerste keer dat een iPhone in tal van verschillende kleuren beschikbaar is en het is de eerste keer dat een nieuwe telefoon geen nieuwe specificaties krijgt. © NU.nl/Joost Nederpelt
De 5C is verkrijgbaar in vijf kleuren: wit, geel, groen, blauw en zalmachtig roze. Hoewel de kleurtjes als fel worden omschreven zijn ze niet vergelijkbaar met de kleuren van de Lumia's van Nokia. Het gaat om wat zachtere kleuren. Het ligt uiteraard aan smaak wat je mooier vindt. © NU.nl/Joost Nederpelt
Door het gebruik van plastic in plaats van metaal voelt de 5C minder stevig en luxe aan. De volumeknoppen zijn scherper en maken een vrij hard geluid als je ze indrukt en de schakelaar voelt bovendien minder robuust aan. © NU.nl/Joost Nederpelt
Uiteraard gebruiken tal van telefoonfabrikanten plastic en die toestellen verkopen goed. Denk bijvoorbeeld aan de Galaxy-serie van Samsung. Toch merk je kwaliteitsverschil tussen de plastic 5C en aluminium iPhone 5. Zo is de plastic behuizing erg gevoelig voor vingerafdrukken en zorgt dat in combinatie met het glimmende materiaal voor een goedkopere uitstraling. © NU.nl/Joost Nederpelt
De iPhone 5C is door het gebruik van plastic ook dikker en zwaarder geworden dan de iPhone 5. De 5C weegt 18 procent meer en is 9 in plaats van 7,6 millimeter dik. Wel is fijn dat de behuizing aan de achterkant is afgerond en dus niet over de scherpe randen van de iPhone 4, 4S, 5 en 5S beschikt. Daardoor houdt de telefoon iets fijner vast. © NU.nl/Joost Nederpelt
De accu is in de iPhone 5C het enige onderdeel dat is aangepast. De batterij heeft 1507 in plaats van 1440 mAh. Dat verschil is echter zo klein dat het in de praktijk weinig uitmaakt. De accuduur is overigens nog steeds prima. De iPhone 5C houdt het gerust de hele dag uit bij gemiddeld gebruik en moet dan aan het eind van de avond aan de lader. © NU.nl/Joost Nederpelt
Apple heeft zowel de iPhone 5, 5C en 5S met hetzelfde scherm uitgerust. Dit 4 inch-display is wat aan de kleine kant voor veel mensen, maar Apple blijft er succesvol mee. De scherpte is ondanks de beperkte resolutie van 640 x 1130 pixels dik in orde, juist vanwege het formaat. Waarin het scherm uitblinkt zijn helderheid, kleuren en witweergave hoewel de concurrentie dichterbij komt. © NU.nl/Joost Nederpelt

Uiteraard gebruiken tal van telefoonfabrikanten plastic en die toestellen verkopen goed. Denk bijvoorbeeld aan de Galaxy-serie van Samsung. Toch merk je kwaliteitsverschil tussen de plastic 5C en aluminium iPhone 5. Zo is de plastic behuizing erg gevoelig voor vingerafdrukken en zorgt dat in combinatie met het glimmende materiaal voor een goedkopere uitstraling.

De iPhone 5C is door het gebruik van plastic ook dikker en zwaarder geworden dan de iPhone 5. De 5C weegt 18 procent meer en is 9 in plaats van 7,6 millimeter dik. Wel is fijn dat de behuizing aan de achterkant is afgerond en dus niet over de scherpe randen van de iPhone 4, 4S, 5 en 5S beschikt. Daardoor houdt de telefoon iets fijner vast.

Prijs

Een plastic iPhone zou goed te verantwoorden zijn als Apple de prijs laag had gehouden. De iPhone 5C gaat in Nederland echter 599 euro kosten terwijl de nieuwe iPhone 5S een prijskaartje van 699 euro heeft. Doorgaans verlaagt Apple de prijs van het oudere model bij de komst van een nieuwe iPhone met honderd euro.

Dan had de iPhone 5 nu dus 599 euro gekost. Dat model is nog steeds een prima telefoon en volstaat met de aluminium behuizing prima. De iPhone 5 is nu echter uit de handel gehaald. Het enige belangrijke voordeel van de 5C in vergelijking met de iPhone 5 is dat alle 4G-netwerken in Nederland worden ondersteund.

Het voelt als een manier om een nieuwe smartphone te lanceren die eigenlijk niet nieuw is maar die wel meer aandacht zal krijgen en misschien beter verkoopt dan het oude model voor een lagere prijs.

SPECIFICATIES

Schermformaat 4 inch
Resolutie 1136 x 640 pixels (326 ppi)
Processor Apple A6
Afmetingen 124,4 x 59,2 x 9 millimeter
Gewicht 132 gram
Kleuren Wit, geel, roze, groen, blauw
Opslagruimte 16 of 32 GB
Camera's 8 en 1,2 megapixels
4G Ja, op alle Nederlandse netwerken
Bluetooth 4.0

Accu

De accu is in de iPhone 5C het enige onderdeel dat is aangepast. De batterij heeft 1507 in plaats van 1440 mAh. Dat verschil is echter zo klein dat het in de praktijk weinig uitmaakt. De accuduur is overigens nog steeds prima. De iPhone 5C houdt het gerust de hele dag uit bij gemiddeld gebruik en moet dan aan het eind van de avond aan de lader.

Bij het afspelen van video op een helderheid van ongeveer 66 procent en wifi ingeschakeld, houdt de telefoon het zo'n negen uur vol.

Camera en scherm

Hoewel de andere onderdelen niet veranderd zijn, bespreek ik ze hier voor de volledigheid toch even kort. De 8 megapixel-camera uit de iPhone 5 blijft uitstekend. De camera maakt scherpe en heldere foto's met een goede kleurweergave. Over het algemeen verslaat de iPhone 5C de Galaxy S4, HTC One en Xperia Z.

De iPhone 5S heeft een grotere sensor dan de camera in de iPhone 5 en 5C en betere flitser waardoor de 5S in het donker merkbaar betere foto's maakt.

Apple heeft zowel de iPhone 5, 5C en 5S met hetzelfde scherm uitgerust. Dit 4 inch-display is wat aan de kleine kant voor veel mensen, maar Apple blijft er succesvol mee. De scherpte is ondanks de beperkte resolutie van 640 x 1130 pixels dik in orde, juist vanwege het formaat. Waarin het scherm uitblinkt zijn helderheid, kleuren en witweergave hoewel de concurrentie dichterbij komt.

Snelheid en software

De A6-processor van Apple, die dus ook in de iPhone 5 te vinden is, zorgt ervoor dat de 5C prima presteert. iOS 7 draait soepel, apps openen snel en de telefoon voelt nergens langzaam. De nieuwe A7-chip uit de 5S is veel krachtiger, maar dat verschil is voorlopig vooral te merken bij grafisch zware games. In de toekomst kan dat echter veranderen als ontwikkelaars hun apps aanpassen aan de nieuwe en krachtigere processors. Bovendien zijn de nieuwste Android-toestellen met de snellere quad core Snapdragon 800-chip uitgerust die ook wat meer toekomstproof is.

In de benchmarks zie je een duidelijk verschil tussen de iPhone 5C en 5S. Linpack meet de rekenkracht van de processor van smartphone. Hoewel het verschil groot is, valt dat nu nog niet op in de soepelheid van het systeem. GFX Bench meet de grafische prestaties en dat verschil is bij zware games goed te merken. Geekbench kijkt ook naar de snelheid van de processor en meet in single-core en multi-core waarbij single-core belangrijk is omdat het de snelheid van veel lichte processen weergeeft. De volledige kracht van een processor wordt slechts bij een beperkt aantal handelingen gebruikt.

iOS 7 is een grote verandering in vergelijking met versie 6, maar niet uniek voor de iPhone 5C. Ook oudere iPhones kunnen deze software-update installeren. Onder meer multitasken is een stuk gemakkelijker geworden en instellingen zijn sneller en eenvoudiger op te roepen. Door van onder naar boven te slepen verschijnt een paneel met veel gebruikte functies zoals wifi, bluetooth en een rekenmachine. Daar hoeft je dus niet voor de menu's in te duiken.

Lees onze hands-on met alle informatie over iOS 7

Conclusie

De iPhone 5C kan nu nog prima meekomen met de concurrentie op het gebied van accuduur, schermkwaliteit en camera. De processor begint in vergelijking met de nieuwste high end-modellen achterop te raken en door de plastic behuizing verliest het toestel  het 'iPhone-gevoel'. Bovendien is het toestel minder op de toekomst voorbereid dan de 5S met zijn geüpdatete camera en supersnelle chip.

Eigenlijk is de 5C een plastic telefoon met specificaties van een jaar geleden. Zeker met de abonnementsstructuur in Nederland - waarbij prijsverschillen minder merkbaar zijn - is de iets duurdere 5S een stuk aantrekkelijker. Deze telefoon heeft een betere camera,  snellere chip, vingerafdrukscanner en vooral aluminium behuizing. Welke doelgroep Apple probeert aan te spreken met een slechts iets goedkopere plastic telefoon, is mij onduidelijk. De iPhone 5C is niet meer dan een goede telefoon die je niet moet kopen.

  • Goede camera
  • Prima scherm
  • Plastic behuizing
  • Hoge prijs
  • Geen vooruitgang in specs

BEOORDELING