De iPhone 5S is vergelijkbaar met de 4S en 3GS, een kleine stap vooruit. Geen groter scherm, geen beter scherm, geen nieuw ontwerp en slechts kleine verbeteringen. Is het genoeg om relevant te blijven?

De iPhone 5S in deze review is aan ons ter beschikking gesteld door iPhoned.nl.

Steeds meer smartphonefabrikanten lijken aan hun ontwerpen vast te houden. De Galaxy S4 leek erg op de Galaxy S3, Sony houdt vast een het Xperia-ontwerp en Nokia zweert bij het herkenbare Lumia-gevoel.

Apple heeft het uiterlijk van de iPhone 5S dan ook exact gelijk gehouden aan dat van de iPhone 5. De afmetingen zijn precies gelijk en het gewicht blijft ook op 112 gram staan. Bovendien leek de iPhone 5 al erg op de iPhone 4S wat dan weer een kopie was van de iPhone 4. Er is in drie jaar tijd dus niet heel veel veranderd.

iPhone 5S

Apple heeft het uiterlijk van de iPhone 5S exact gelijk gehouden aan dat van de iPhone 5. De afmetingen zijn exact gelijk en het gewicht blijft ook op 112 gram staan. © NU.nl/Joost Nederpelt
Het gebruik van aluminium zorgt ervoor dat de smartphone stevig en degelijk aanvoelt. Bovendien is de iPhone 5 nog steeds dun in vergelijking met de concurrentie en ging de vorige iPhone tientallen miljoenen keren over de toonbank. © NU.nl/Joost Nederpelt
Een veelbesproken toevoeging aan de 5S is vingerafdrukscanner Touch ID. De veiligheid en privacy staan ter discussie, maar ik was vooral geïnteresseerd in de kwaliteit en het gebruik. Ik ging uit van een gimmick, maar ben toch fan geworden van Touch ID. Je kan tot vijf verschillende vingerafdrukken instellen om de telefoon te ontgrendelen en apps of muziek te kopen via de digitale winkels van Apple. © NU.nl/Joost Nederpelt
De accuduur van de iPhone 5S is prima. Bij zwaar gebruik (veel e-mailen, browsen, sociale netwerken bekijken en af en toe een foto maken en bellen) gaat het toestel zo'n tien uur mee op één accu. Bij gemiddeld gebruik gaat de iPhone 5S gerust mee tot ver in de avond. Elke nacht opladen is zoals bij alle smartphones wel noodzakelijk. © NU.nl/Joost Nederpelt
Of het niet aanpassen van het ontwerp een nadeel is, blijft elke keer bij een S-model een discussie. Het geeft gebruikers minder het gevoel met een totaal vernieuwende telefoon te lopen, maar beschikt wel voor 100 procent over het iPhone-gevoel. © NU.nl/Joost Nederpelt
De iPhone 5S is wel in twee nieuwe kleuren beschikbaar. Goud is toegevoegd en zwart is veranderd in donkergrijs (foto). Apple noemt de kleur Space Gray. © NU.nl/Joost Nederpelt
De balk aan de boven- en onderkant en de voorkant blijven wel zwart. © NU.nl/Joost Nederpelt
De 5S is uitgerust met een dual-led flash waardoor het flitsbereik groter is en foto's met flits bovendien minder snel overbelicht zijn. © NU.nl/Joost Nederpelt
Apple houdt zichzelf met de nieuwe iPhone relevant en maakt een goede telefoon nog beter. De A7-processor, M7-bewegingschip en de vingerafdrukscanner hebben allemaal grote potentie die in de toekomst door ontwikkelaars benut zal worden. Bovendien is de camera merkbaar beter en maakt hij vooral in de avond bij kunstlicht of in situaties met nog minder licht, veel betere foto's. De iPhone 5S kan niet alleen de strijd aan met de concurrentie, maar is ook klaar voor de toekomst. © NU.nl/Joost Nederpelt

Of het niet aanpassen van het ontwerp een nadeel is, blijft elke keer bij een S-model een discussie. Het geeft gebruikers minder het gevoel met een totaal vernieuwende telefoon te lopen, maar beschikt wel voor 100 procent over het iPhone-gevoel.

Bovendien was de behuizing van de iPhone 5 uitstekend. Het gebruik van aluminium zorgt ervoor dat de smartphone stevig en degelijk aanvoelt. Bovendien is de iPhone 5 nog steeds dun en licht in vergelijking met de concurrentie en ging de vorige iPhone tientallen miljoenen keren over de toonbank.

Wat ik me door de 5S vooral ben gaan beseffen is hoe goed de iPhone 5 was en is. De telefoon van Apple die door de komst van 5S niet meer verkrijgbaar is, kan nog steeds goed meekomen met de nieuwste toestellen van concurrenten. De camera is een van de beste op de markt en de schermkwaliteit doet niet onder voor nieuwe modellen.

Scherm

Aan het scherm heeft Apple dan ook niets gewijzigd. Het blijft een 4 inch-display. Apple kiest er bewust voor het scherm niet groter te maken. Het kleine scherm volstaat en is van goede kwaliteit, maar als je gewend bent een scherm te gebruiken van groter dan 4,5 inch is het even wennen wat betreft onder meer het kleine toetsenbord. Bovendien is er een groeiende groep consumenten die een groter scherm een must of op z'n minst een pluspunt vindt.

De resolutie is gelijk gebleven op 1136 x 640 pixels en blijft flink achter bij de full hd-resolutie (1080 x 1920) die veel concurrenten gebruiken. Juist door het beperkte formaat van het scherm blijft de scherpte echter uitstekend. Ook de kleurweergave, helderheid en witweergave zijn weer indrukwekkend. Er zijn bij concurrenten geen dusdanige ontwikkelingen geweest dat Apple nu niet meer mee doet in de top, maar het gat is wellicht iets kleiner.

Camera

Ook de camera lijkt op het eerst oog hetzelfde als in de iPhone 5. Het aantal megapixels blijft op acht hangen, maar de flitser en het formaat van de sensor zijn gewijzigd. Door de dual-led flash is het flitsbereik groter en zijn foto's die met een flits worden gemaakt minder overbelicht en beschikking ze over mooiere en vooral natuurgetrouwere kleuren. Het verschil met de iPhone 5 is duidelijk te zien.

Omdat de sensor groter is geworden, zijn de individuele pixels dat ook. Dat betekent dat elke pixel meer licht op kan opvangen en daardoor betere foto's kunnen worden gemaakt in het donker. In de praktijk blijkt er bij daglicht weinig verschil met de iPhone 5 en dat is geen schande. Zoals gezegd is de iPhone 5-camera nog steeds een van de beste op de markt.

In het donker levert de iPhone 5S echter merkbaar betere afbeeldingen. Het dynamisch bereik is veel groter waardoor lichte en donkere gedeelten meer details vertonen. Waar bij de iPhone 5 en veel Android-concurrenten donkere foto's al snel in grijstinten vervallen, weet de iPhone 5S meer kleur weer te geven. Tot slot treedt er veel minder snel ruis op.

Ook de software van de camera-app is aangepast. De app ondersteunt nu het vierkante formaat bekend van Instagram en er is standaard een beperkt aantal filters beschikbaar. Deze functies zijn dankzij iOS 7 ook beschikbaar op oudere iPhones.

Uniek voor de 5S is ook de mogelijkheid om een video in slow motion op te nemen. Een leuke toevoeging om af en toe mee te spelen. Tot slot kan de 5S in burst mode tien foto's per seconden maken met een maximum van 999 foto's. Achteraf kan automatisch de beste foto worden gekozen, maar het is aan te raden zelf de beste uit te zoeken en de rest direct te verwijderen.

Sneller en slimmer

Een onderwerp waar Apple veel over sprak tijdens de presentatie was de nieuwe A7-chip met een 64-bit-ontwerp. De vorige A6-chip had een 32-bit-architectuur. De nieuwe processor zou dezelfde kracht moeten leveren als een pc-chip. In de praktijk kan zo'n processor van pas komen bij beeldbewerking, grafisch zware games en het afspelen van hoge resolutie video's.

In het dagelijks gebruik zul je weinig verschil merken tussen de iPhone 5 en 5S. Hoewel de 5S met zijn nieuwe chips in de benchmarktests ver boven zijn voorganger uitkomt, is het niet zo dat apps ineens sneller opstarten of de grafische onderdelen van iOS soepeler draaien.

SPECIFICATIES

Scherm 4 inch
Resolutie 1136 x 640 pixels (326 ppi)
Processor Apple A7 en M7
Afmetingen 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
Gewicht 112 gram
Kleuren Zwart, grijs, goud
Opslagruimte 16, 32 of 64 GB
Camera's 8 en 1,2 megapixel
4G Ja op alle Nederlandse netwerken

Er zijn nog weinig apps geoptimaliseerd voor de 64-bit-chip en dus zal de kracht zich in de praktijk nog moeten bewijzen. Ik zag voorlopig alleen verschil bij het spelen van games zoals Infinity Blade III. Dit soort spellen laden sneller, haperen niet en tonen mooiere graphics.

Ook zit er een bewegingsprocessor in de iPhone 5S. Deze nieuwe M7-chip volgt de bewegingen van de gebruiker. De chip weet wanneer je in de auto zit of loopt en kan bijvoorbeeld automatisch navigatie in Apple Maps daarop aanpassen. De belangrijkste functie is echter het ontlasten van de originele A7-processor. Ligt de telefoon heel lang stil, is de kans groot dat je aan het slapen bent en er dus niet elke minuut mail hoeft te worden binnengehaald.

Bovendien kan de M7 als je in de auto zit ervoor zorgen dat er niet constant verbinding wordt gezocht met wifi-netwerken. Dat bespaart uiteindelijk allemaal batterij en moet er voor zorgen dat de iPhone 5S langer mee gaat. De mogelijkheden zijn echter veel groter. Als andere apps de M7-chip gaan omarmen kunnen bijvoorbeeld fitness-applicaties informatie van de bewegingsprocessor krijgen zodat ze niet zelf constant op de achtergrond informatie hoeven op te vragen.

Touch ID

Een veelbesproken toevoeging aan de 5S is vingerafdrukscanner Touch ID. De veiligheid en privacy staan ter discussie, maar ik was vooral geïnteresseerd in de kwaliteit en het gebruik. Ik ging uit van een gimmick, maar ben toch fan geworden van Touch ID. Je kan tot vijf verschillende vingerafdrukken instellen om de telefoon te ontgrendelen en apps of muziek te kopen via de digitale winkels van Apple.

Hoewel de handeling maar iets eenvoudiger is dan het invoeren van een pincode, wen je er snel aan. Het is geen reden om voor een iPhone 5S te gaan in vergelijking met een ander toestel, maar het is één van de mooie kleine toevoegingen. Bovendien heeft ook Touch ID veel potentiële toepassingen. Apple zou gebruikers in de toekomst hun foto's kunnen laten afschermen met een vingerafdruk of de mogelijkheid e-mails te versturen of een Facebook-bericht te plaatsen extra kunnen beveiligen voor wanneer je je telefoon uitleent.

Accuduur

De accuduur van de iPhone 5S is prima. Bij zwaar gebruik (veel e-mailen, browsen, sociale netwerken bekijken en af en toe een foto maken en bellen) gaat het toestel zo'n tien uur mee op één accu. Bij gemiddeld gebruik gaat de iPhone 5S gerust mee tot ver in de avond. Elke nacht opladen is zoals bij alle smartphones wel noodzakelijk.

Bij onze test waarbij we een video constant laten afspelen met een helderheid van ongeveer tweederde en wifi ingeschakeld houdt de iPhone 5S het ruim negen uur uit.

iOS 7

Een belangrijk onderdeel van de iPhone 5S is iOS 7. Het besturingssysteem is compleet anders dan iOS 6 en heeft naast een nieuw uiterlijk tal van nieuwe functionaliteiten. De update is belangrijk en noodzakelijk, maar niet uniek voor de 5S. Ook oudere toestellen kunnen met deze variant overweg.

De belangrijkste veranderingen in iOS 7 zijn het uiterlijk, het Berichtencentrum, het Bedieningspaneel en multitasken. Over smaak valt niet te twisten, maar iOS is in ieder geval een stuk witter en strakker. Apple heeft alle poespas weggehaald. Apps zien er niet meer uit als een notitieblok of proberen niet meer het uiterlijk van een agenda te kopiëren. Alles is gestript en eenvoudig.

Het Berichtencentrum, te raadplegen door van boven naar beneden te swipen, geeft meer informatie over notificaties, de agenda en beurskoersen. Gebruikers kunnen zelf bepalen welke informatie wordt weergegeven. Ook is er een Bedieningspaneel toegevoegd dat altijd op is te roepen door van beneden naar boven te slepen. Dit overzicht geeft direct toegang tot veel instellingen zoals wifi, bluetooth, muziek, helderheid van het scherm en een rekenmachine.

Tot slot zorgt twee keer op de thuisknop drukken niet meer voor een rijtje icoontjes onderaan het scherm, maar een volwaardig multitaksomgeving. De actieve apps worden weergegeven als klein screenshots en het is eenvoudig om door de apps te bladeren en ze waar wenselijk af te sluiten of te openen.

Meer informatie over iOS 7 is te vinden in onze hands-on

Conclusie

Apple doet met de iPhone 5S wat ook met de 5 is gelukt. Het zet een telefoon neer die klaar is voor de toekomst. De chip is enorm krachtig, maar wordt helaas nog niet benut. Er is echter potentie en dat geldt ook voor de M7-coprocessor en de vingerafdrukscanner. Bovendien is de camera uitstekend en een flinke stap vooruit. Een ander voordeel in vergelijking met de iPhone 5 is dat de 5S alle Nederlandse 4G-netwerken ondersteunt. 

De 5S laat zien hoe goed de iPhone 5 een jaar geleden was en nog steeds is. Eigenaren van de iPhone 5 hoeven dus niet direct naar de winkels te rennen, maar de iPhone 5S is een uitstekende telefoon die voorlopig nog wel even mee kan. 

  • Uitstekende camera
  • Supersnel
  • Prima accu
  • Klein scherm

BEOORDELING