Dinsdag kondigde Apple twee nieuwe iPhones aan. NUtech testte de nieuwe modellen en komt met een voorlopig oordeel.

iPhone 5C

Apple deed dit jaar iets anders tijdens zijn iPhone-evenement. In plaats van één nieuwe telefoon, de iPhone 5S die logischerwijs in de iPhone-reeks past, toonde het bedrijf er twee.

De C in iPhone 5C staat vermoedelijk voor 'color'. Toen de geruchten over de kleurrijke telefoon door de techwereld gonsden, werd gegrapt dat die C ook voor 'cheap' zou kunnen staan. De iPhone-variant zou immers goedkoper moeten worden.

Die grappen zul je nu niet meer horen. Met een prijs van 599 euro voor de 16 GB-variant is de 5C verre van cheap. Het toestel past nog makkelijk binnen de duurste klasse smartphones.

Gelukkig lijken de prestaties van de 5C dan ook niet onder te doen voor die van concurrenten. De telefoon is uitgerust met dezelfde A6-chip die in de iPhone 5 te vinden is, en tijdens een eerste probeersessie treedt geen enkele vertraging op.

Kleuren

De telefoon is beschikbaar in vijf kleuren, te weten groen, geel, roze, blauw en wit. De witte variant is wat mij betreft erg saai. Hij ziet er ook, net als witte auto's, een beetje 'onaf' uit.

Wat je vindt van de andere kleuren ligt uiteraard aan je persoonlijke smaak. De verschillende varianten bieden in ieder geval afwisseling in de voornamelijk zwarte smartphonewereld. Eigenlijk biedt alleen Nokia momenteel zulke kleurrijke modellen aan: bij andere fabrikanten zijn hoesjes nodig om wat kleur aan een telefoon te geven.

De iPhone 5C heeft ook op een ander vlak iets gemeen met de Lumia-toestellen van Nokia. De behuizing is gemaakt van polycarbonaat, een zeer stevig plastic dat glad aanvoelt, maar wel lekker in de hand ligt.

De 5C komt zeer stevig over. Het plastic is erg hard en voelt een stuk valbestendiger dan het fragiele aluminium van de iPhone 5 en 5S. De behuizing is geheel uit één stuk gemaakt, en de stevige knoppen hebben dezelfde kleur als de rest van het apparaat.

iOS 7, het nieuwe besturingssysteem van Apple, lijkt achteraf gezien gemaakt voor de 5C. De achtergrond van het thuisscherm kleurt automatisch bij de behuizing van de telefoon, en ook de andere kleuren in het systeem zijn even warm als die van het nieuwe apparaat.

Ander jasje

Het scherm en de resolutie van de 5C zijn verder precies hetzelfde als die van de iPhone 5 en 5S. Ook de camera is identiek, en lijkt even goed te presteren. De verlichting in de testruimte was niet optimaal, maar foto's en video's konden snel worden gemaakt en leken goed van kwaliteit.

Nieuw is de mogelijkheid om live filters over een foto te plaatsen. Deze 'ingebouwde Instagram' zal ongetwijfeld alleen maar bijdragen aan de populariteit van foto's in sepiatinten.

Door de grote overeenkomsten in de specificaties kun je de iPhone 5C eigenlijk zien als een iPhone 5 in een ander jasje. Niet voor niets wordt de iPhone 5 uit de handel gehaald.

Kopers van de 5C moeten echter wel trek hebben in een extroverte telefoon. De hoesjes die Apple erbij levert, eveneens in felle kleuren en met een vrolijk bolletjespatroon, versterken dit effect alleen maar. Wie liever een 'basic' zwarte telefoon wil hebben, moet kiezen voor de 4S of 5S.

Van een goedkopere iPhone is achteraf gezien eigenlijk niets gekomen. Op het eerste gezicht lijkt de 5C wel een degelijke vervanging voor de iPhone 5, al vragen we ons af of de plastic achterkant niet voor een lager prijskaartje had kunnen zorgen.

Specificaties (iPhone 5C)

Schermgrootte 4 inch
Resolutie 1136 x 640 pixels (326 ppi)
Processor Apple A6
Afmetingen 124.4 x 59.2 x 9 mm
Gewicht 132 gram
Kleuren Wit, geel, roze, groen, blauw
Opslagruimte 16 of 32 GB
Camera's 8 en 1,2 megapixel
4G Ja, op alle Nederlandse netwerken
Bluetooth Ja, 4.0

iPhone 5S

Waar de iPhone 5C zich onderscheidt met zijn uiterlijk, moet de 5S het juist hebben van veranderingen die minder zichtbaar zijn.

Wel is er één opvallend detail veranderd aan het apparaat: de thuisknop heeft een glimmende rand gekregen en voelt iets vlakker aan dan op eerdere modellen. Ook het karakteristieke vierkantje is van de knop verdwenen. Dit geeft de telefoon een wat strakker, moderner uiterlijk.

Vingerafdrukken

De verandering is niet alleen cosmetisch. De knop herbergt nu namelijk een vingerafdrukscanner met de naam Touch ID. Deze maakt het mogelijk om de telefoon te ontsleutelen met enkel een druk op de knop.

Een vingerafdruk kan worden ingesteld in het instellingenmenu. Wie een vingerafdruk wil gebruiken om zijn telefoon te ontsleutelen, moet altijd ook een pincode instellen. Deze wordt vervolgens gebruikt om vingerafdrukken toe te voegen of te wijzigen.

In totaal kunnen vijf vingerafdrukken worden gekozen waarmee de telefoon kan worden geopend. Dit kunnen meerdere vingers van één persoon zijn, of vingers van verschillende mensen. Je kunt je familie of partner dus toegang geven tot je telefoon.

Snel

Een vingerafduk instellen is in ongeveer een minuut gedaan. De gebruiker moet zijn vinger herhaaldelijk op de scanner leggen, totdat de software een volledig beeld van de afdruk heeft gekregen.

Dit lijkt vloeiend te verlopen. Het ontsleutelen met behulp van de scanner gaat ook erg snel: je drukt op de knop en vrijwel direct verschijnt het thuisscherm. De vingers van anderen kunnen inderdaad niet langs de scanner komen.

Het is ook mogelijk om iTunes-aankopen te doen met een vingerafdruk, in plaats van een wachtwoord. Deze functie staat standaard niet aan. 

Dat een telefoon vingerafdrukken scant, zal ongetwijfeld leiden tot vragen over de privacy van gebruikers. Apple belooft dat de afdrukken versleuteld op het toestel staan, en niet online worden gezet. 

Het is nog onduidelijk of de iPhone 5S al bij de eerste installatie zal vragen om een vingerafdruk. Apple-medewerkers konden hier nog geen antwoord op geven.

Prestaties

Een andere grote verandering onder de motorkap is de introductie van de A7-chip, die de prestaties van de processor zou moeten verdubbelen. Ook grafisch moet de iPhone 5S veel beter presteren.

Dat viel nu nog niet te testen. Bovendien presteerde de iPhone 5 nog prima, dus zal de extra rekenkracht vooral van pas komen bij zeer zware games en andere apps die veel kracht vereisen.

Camera

Ook de camera van de 5S is flink onder handen genomen. Hoewel het aantal pixels gelijk is gebleven, zijn deze volgens Apple groter, waardoor kleuren mooier moeten zijn en betere foto's gemaakt zouden kunnen worden in slecht licht.

Een uitgebreide test zal moeten uitwijzen of dat inderdaad zo is. Momenteel valt in ieder geval vast te stellen dat er enkele leuke softwarefuncties zijn toegevoegd aan de al uitstekende camera van de iPhone.

Zo kunnen met de burst-modus 10 foto's per seconde worden gemaakt. Deze worden vervolgens gebundeld in een mapje, en de iPhone kiest automatisch een foto die als beste wordt geacht.

De gebruiker kan echter ook zelf alle foto's bekijken, en plaatjes kiezen die apart moeten worden getoond in de galerij. Veel andere smartphones beschikken al over zo'n functie, maar het is prettig dat deze nu ook op de iPhone beschikbaar is.

Wel uniek is de slow motion-functie in video's. Video's die in een speciale stand worden opgenomen kunnen met vier keer vertraging worden afgespeeld. Door middel van een sleepbeweging kan makkelijk worden gekozen of het hele filmpje vertraagd moet worden vertoond, of slechts een deel. Leuk detail is altijd nog kan worden aangepast welk deel moet worden vertraagd.

Android-toestellen als de Samsung Galaxy S4 en HTC One nemen ook video in slow motion op. Die toestellen schakelen dan echter terug naar resolutie lager dan 720p. De iPhone 5S neem slow motionbeelden op in 1280 x 720 pixels en op 120 beeldjes per seconde, tegenover de 96 van Samsung en HTC.

Verder valt er ook bij de iPhone 5S iets te melden op het gebied van kleur: er komt ook een grijze en gouden variant beschikbaar, naast het zwarte exemplaar. De grijze iPhone is mooi en subtiel, de goudkleurige bepaald niet. Maar ook wie meer bling-bling in zijn broekzak wil hebben, heeft nu een eigen kleurtje.

SPECIFICATIES

Scherm 4 inch
Resolutie 1136 x 640 pixels (326 ppi)
Processor Apple A7
Afmetingen 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Gewicht 112 gram
Kleuren Zwart, grijs, goud
Opslagruimte 16, 32 of 64 GB
Camera's 8 en 1,2 megapixel
4G Ja, op alle Nederlandse netwerken
Bluetooth Ja, 4.0

Voorlopige conclusie

De iPhone 5S is dus geen enorme verandering, maar maakt de iPhone wel weer iets meer 'toekomst-proof'.

Hoewel geen van de nieuwe functies op zichzelf reden is om een nieuwe telefoon te kopen, zorgen ze er gezamenlijk en in combinatie met iOS 7 voor dat de smartphone van Apple het weer beter kan opnemen tegen concurrenten met Android.

Smartphones met dat besturingssysteem worden inmiddels veel meer verkocht dan toestellen van Apple, maar de iPhone 5C en 5S tonen dat het bedrijf er in ieder geval nog even tegenaan kan.

Lees onze hands-on met iOS 7 voor meer details over het besturingssysteem