De Nexus 7 maakt indruk met zijn full hd-scherm, bouwkwaliteit en hardware, maar valt vooral te prijzen vanwege de lage prijs. Kan de nieuwe Nexus 7 het succes van zijn voorganger overtreffen?

De Nexus-toestellen van Google zijn altijd een apart verhaal. De apparaten worden veelal tegen een lage prijs verkocht, maar zijn voor een geruime tijd exclusief in maar een paar landen te verkrijgen waar ze snel uitverkocht zijn. De originele Nexus 7 werd vorig jaar juni gepresenteerd, maar was pas vanaf september in Nederland verkrijgbaar.

Eenzelfde situatie doet zich voor met de nieuwe Nexus 7. De tablet werd in juli in de Verenigde Staten aangekondigd en is inmiddels beschikbaar in een 16 GB- en 32 GB-versie met wifi voor respectievelijk 229 en 269 dollar. Aan een 4g-versie voor 349 dollar wordt nog gewerkt. Een Nederlandse releasedatum en prijs van de wifi-modellen zijn vooralsnog onbekend.

De Nederlandse prijs zal echter nog steeds enorm aantrekkelijk zijn voor een tablet met een dergelijk hoge kwaliteit. De stevige Nexus 7 heeft namelijk een prachtig full hd-scherm, draait op snelle hardware en is met zijn 7 inch lekker compact.

Uiterlijk

De Nexus 7 is ten opzichte van zijn voorganger 2 millimeter dunner. Dat lijkt weinig, maar het verschil is duidelijk te zien en te voelen. Dat komt mede omdat het gewicht met zo'n 50 gram is afgenomen naar 300 gram. De tablet is ook iets langer dan de originele Nexus 7. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van de tablet een beetje uit balans is als je de Nexus 7 in één hand vasthoudt.

Ook het design aan de voorkant is niet helemaal in balans. De rand tussen het scherm en de behuizing is aan de zijkanten vrij dun, maar de boven- en onderkant worden vergezeld door een grote zwarte balk. In de onderste balk is de led voor notificaties te vinden, aan de bovenkant bevindt zich een 1,2 megapixel-camera.

De brede zwarte balken geven de Nexus 7 een wat inconsistent uiterlijk. Google beweert dat deze nodig zijn om de handpalmen te laten rusten als de gebruiker de tablet in landschapsmodus vasthoudt en hiermee niet per ongeluk het scherm aanraakt. Daar heeft de internetgigant een punt, maar de zwarte balken hadden wel iets dunner gemogen.

De achterkant van de tablet is weer van eenzelfde stroef materiaal als de vorige Nexus 7 gemaakt. De behuizing biedt de nodige grip waardoor de tablet niet snel uit je hand glijdt. De matzwarte achterkant oogt verder simpel, maar niet goedkoop. Ook het Nexus-logo is weer op de achterkant aanwezig.

Verder zijn aan de rechterzijde een powerknop en twee volumeknoppen te vinden en aan de boven- en onderkant bevinden zich de koptelefoon- en micro-usb-ingang. Ruimte voor een MicroSD-kaart is niet aanwezig. De opslagruimte die Google met zijn tablet biedt, is hierdoor niet uit te breiden.

Scherm en geluid

Het formaat van de Nexus 7 is ook aantrekkelijk. De tablet heeft een 7 inch-scherm en is daardoor lekker klein. De Nexus 7 is zeer geschikt om dagelijks mee te nemen en biedt met zijn full hd-scherm genoeg pixels voor foto's, video's en tekst.

De hoge resolutie van 1920 bij 1200 pixels maakt het mogelijk dat er op dezelfde schermgrootte meer beeld wordt weergegeven dan bij een lagere resolutie. De vele pixels maken het scherm ook erg scherp. De details van foto's en video's worden nauwkeurig op het 7 inch-scherm weergegeven en ook e-boeken of andere teksten vertonen geen wazige letters die veelal bij lagere resolutie-schermen voorkomen.

Het valt daarbij op dat het full hd-scherm erg helder is. De Nexus 7 is, in tegenstelling tot veel concurrenten, goed in het daglicht te bekijken en de automatische schermhelderheid wordt ook flink omhoog geschroefd als de zon erg fel is. De kleurweergave is eveneens dik in orde. De balans tussen de verzadigde en natuurgetrouwe kleuren is precies goed waardoor het beeld van het scherm spat, maar nooit echt onnatuurlijk oogt.

Als de Nexus 7 in landschapsmodus wordt gehouden om bijvoorbeeld een video te bekijken, valt ook op hoe helder de twee speakers aan de achterzijde klinken. De Nexus 7 maakt gebruik van twee speakers aan de boven- en onderkant van de achterzijde die tezamen een stereogeluid produceren. De klanken klinken hierdoor voller dan het geluid van concurrenten. Daarnaast vormen de handen automatisch kleine klankkasten als de tablet horizontaal wordt vastgehouden.

Software en prestaties

De Nexus 7 huisvest een 1.5 GHz quadcore-processor van Qualcomm en 2 GB aan werkgeheugen. De processor laat de tablet lekker rap en vloeiend werken en het werkgeheugen is meer dan genoeg om vele apps tegelijkertijd te draaien. Daarmee werkt Android 4.3 (Jelly Bean), de meest recente versie van Googles mobiele besturingssysteem, aanzienlijk sneller dan bij de vorige Nexus 7 het geval is.

Hoewel Android 4.3 niet enorm veel nieuws biedt en eigenlijk maar een kleine update is, zijn enkele veranderingen wel degelijk belangrijk voor de Nexus 7. Zo is er een nieuwe energiezuinige versie van Bluetooth aanwezig, zijn enkele grafische verbeteringen doorgevoerd die onder andere het streamen van hd-video's vloeiender laten lopen en kunnen gebruikers voortaan beperkte profielen aanmaken. Die profielen hebben dan alleen toegang tot de browser, of zijn bedoeld voor kinderen die dan bepaalde games kunnen spelen. Het is daarnaast mogelijk om voor een gebruikersprofiel de in-app aankopen uit te schakelen.

Android 4.3 wordt verder geleverd met de belangrijkste Google-apps, waaronder Gmail, Hangouts en sinds de laatste versie ook notitie-app Keep. De software is afgestemd op de wensen van Google en is de meest lichte versie van Android die beschikbaar is. Dit komt omdat veel fabrikanten juist een eigen softwarelaag met een toestel meeleveren om zich te onderscheiden. Dit kan de hardware vertragen en enkele ongewilde apps, ook wel bloatware genoemd, met zich meebrengen. De Nexus-serie kenmerkt zich door een kale versie van Android, ondanks diverse fabrikanten.

Het aanbod van tablet-apps voor Android is de afgelopen maanden gelukkig flink toegenomen. Zo zijn veel apps al voor hoge resoluties en grote schermen geoptimaliseerd. Toch kan het aanbod van tablet-apps in Google Play nog niet tippen aan de App Store. Enkele grote partijen, waaronder Facebook en Twitter, blazen hun apps nog steeds op waardoor de gebruiker de tablet eigenlijk een zeer uitvergrote telefoon-app gebruikt. Apps als Google+, Pocket, Flipboard en ook NU.nl laten echter zien dat veel ontwikkelaars de potentie van Android-tablets wel degelijk serieus nemen.

SPECIFICATIES

Scherm 7 inch ips-lcd
Resolutie 1920 x 1200 pixels (323 ppi)
Afmetingen 200 x 114 x 8.7 millimeter
Gewicht 290 gram
Opslagcapaciteit 16/32 GB
Werkgeheugen 2 GB
Software Android 4.3 (Jelly Bean)
Camera's 5 en 1,2 megapixel
Processor 1,5 Ghz Snapdragon 600
Accu 3950 mAh

Camera en accu

Waar de eerste Nexus 7 geen camera aan de achterkant had om kosten te besparen, heeft de nieuwe tablet van Google en Asus wel een 5 megapixel-camera aan de achterzijde. Hoewel de kwaliteit niet zo denderend is en de tablet ook geen flitser heeft, blijkt de camera aan de achterzijde tijdens het videobellen wel degelijk handig te zijn. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om tijdens het videobellen snel tussen de camera aan de voor- en achterzijde te wisselen waarmee het videobeeld wordt veranderd.

De batterijduur maakt net als camera geen grote indruk. De Nexus 7 gaat gemakkelijk een dag mee, maar de batterijduur blinkt mede door het full hd-scherm nooit echt uit. Zo gaat de tablet met intensief gebruik en de automatische schermhelderheidsinstellingen ongeveer acht tot negen uur mee, en kan dit aantal met een hogere schermhelderheid flink worden verminderd. De ietwat tegenvallende batterijduur komt mogelijk ook door de accu van 3950 mAh. De vorige Nexus 7 had een batterij van 4325 mAh en een scherm met een minder hoge resolutie, die beide bijdragen aan een langere accuduur.

De nieuwe Nexus 7 is voorzien van ondersteuning voor het draadloos opladen van de Qi-technologie. Het opladen werkt via inductie en wordt geactiveerd zodra de tablet met de juiste positie op de Qi-oplader wordt geplaatst. De mogelijkheid om de Nexus 7 draadloos op te laden, is verrassend handig. Ik legde de tablet aanzienlijk vaker voor een korte periode op de oplader.

Vastlopen

Aanvankelijk meldden veel vroege Nexus 7-bezitters problemen met de gps-verbinding. Deze zou na tien tot dertig minuten gebruik plotseling wegvallen en niet meer te herstellen zijn. Ik heb deze problemen echter niet ondervonden en kon de tablet voor langer dan dertig minuten met een gps-signaal laten verbinden. Het is mogelijk dat sommige tablets hier wel last van hebben en andere weer niet. De oorzaak is echter nog niet bekend.

Een probleem waar ik wel tegenaan liep, deed zich na enkele dagen van intensief gebruik voor. De Nexus 7 werd voor een nacht uitgeschakeld en toen ik de tablet in de ochtend weer wilde opstarten, bleef het beeld hangen bij het X-logo van Google. De enige manier om weer in Android te komen, was een volledige reset met dataverlies tot gevolg. Enkele andere gebruikers hebben ook last gehad van een dergelijke crash. Het is daarbij niet zeker of dit een veelvoorkomend probleem is, maar het is wel handig om hier tijdens een mogelijke aankoop rekening mee te houden.

Conclusie

De Nexus 7 is een enorm fijne tablet die erg veel waar voor je geld biedt. Google en Asus presteren het om de beste 7 inch-tablet van vorig jaar op bijna elk punt te overtreffen. De behuizing, het scherm en de hardware zijn uitstekend, en ook Android 4.3 maakt op de Nexus 7 indruk door zijn snelheid en vloeiende werking. De tablet-apps zijn nog niet allemaal van de kwaliteit die gebruikers verwachten, maar dat is op dit moment vooral een kwestie van tijd.

Ondanks de ietwat matige batterijduur en de plotselinge en mogelijk zeldzame vastloper, is de tablet op dit moment de beste keuze binnen het 7 inch-segment. Niet alleen de liefhebbers van het pure Android zonder opsmuk zullen de Nexus 7 omarmen, ook degenen die een kleine en goedkope tablet willen aanschaffen maken met Googles tablet geen verkeerde keuze. Het is nu wachten totodat de Nexus 7 officieel in Nederland verkrijgbaar wordt. 

  • Indrukwekkend scherm
  • Stevige behuizing
  • Snelle prestaties
  • App-aanbod nog niet perfect

BEOORDELING