Besturing van je pc via handbewegingen is de toekomst, denken ze bij Leap Motion. NUtech testte het apparaat voor de pc en Mac en bekijkt of dat inderdaad zo is.

Al lang voor zijn verschijning wist de Leap Motion veel aandacht te trekken. 

Investeerders waren erg onder de indruk van het usb-kastje met sensoren die vingerbewegingen zeer gedetailleerd kunnen meten. Voor de ontwikkeling en productie van het apparaat werd ruim 40 miljoen dollar opgehaald.

Het eindproduct is simpel en aantrekkelijk. Een zilverkleurige rechthoek met een groen lampje en een zwarte bovenkant van glas, meer is het niet. Het apparaat weegt bijna niets en kan dus makkelijk worden meegenomen.

Magisch

Misschien ben ik afgestompt door een eindeloze stroom aan vergelijkbare Android-tablets, maar het gebeurt niet vaak dat ik écht enthousiast ben bij het uitpakken van een product.

Een eerste gebruik van de Leap Motion was zo'n magisch moment. De introductie is simpel. Laat je hand boven het kastje hangen en laat de sensoren zijn werk doen. Probeer maar eens wat.

Je eerste vinger- en handbewegingen zorgen voor wat geluids- en beeldeffecten. Door middel van een verlicht kader kun je testen in welk gebied bewegingen worden geregistreerd. Het scherm wordt zwart en dan verschijnt de tekst 'this is what it sees'. 

Daarna zie je een simpel model van een hand in beeld, een spiegel van je eigen hand. Jij beweegt een vinger, hij beweegt een vinger. De kleinste trilling of beweging wordt vastgelegd en nauwkeurig weergegeven. Dat is een spannend moment, een klein maar veelzeggend inzicht in de geavanceerde technologie achter de Leap Motion.

Want met de technologie is weinig mis. Leap Motion zegt zelf dat bewegingen tot op 0,01 mm nauwkeurig worden gemeten. Of dat klopt, is niet vast te stellen. Zeker is dat bewegingen doorgaans zeer nauwkeurig worden vastgelegd.

Wel treden soms problemen op als bewegingsvormen moeten worden vastgelegd. Als je bijvoorbeeld snel een klein cirkeltje maakt met je wijsvinger, een beweging die in sommige games nodig is, dan wordt dit niet altijd juist geregistreerd. Vermoedelijk kunnen software-updates, die nu al zeer regelmatig uitkomen, dit nog verbeteren.

Apps

Een goede technologie maakt helaas nog niet direct een geslaagd product. Daarvoor zijn toepassingen nodig die er voldoende creatief gebruik van maken.

Op dat gebied schiet de Leap Motion helaas nog tekort. In de appstore Airspace zijn wel tientallen apps beschikbaar die werken met de Leap Motion, maar het aantal apps die echt de moeite waard is, is zeer beperkt. 

Er zijn uitzonderingen. De gratis game Dropchord van Double Fine is ontzettend leuk. In het spel moet je met twee vingers een balk besturen, en deze over bepaalde punten bewegen terwijl je rode kruisjes ontwijkt.

Dat klinkt misschien vaag of saai, maar onder begeleiding van een fijne electrosoundtrack is het een enorm creatieve en - belangrijker - goed werkende manier om de Leap Motion te gebruiken. Bovendien zou deze game totaal niet werken met een muis of toetsenbord: de Leap Motion maakt het spel het succes dat het is.

Ook de Franse platformer Wooden Sen'Sey is behoorlijk goed te besturen met de Leap, al kun je je afvragen wat voor voordeel de bewegingsbesturing hier biedt. De game kwam eerder al uit met toetsenbordbesturing en was in die vorm nog iets makkelijker te spelen.

Verder is het aanbod echter matig. De gevoeligheid van de besturing toont dat de technologie an sich goed werkt, maar toch vormt deze vaak een probleem voor games. Die lijken vaak te haastig geprogrammeerd, zodat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de kleine bewegingen die je handen maken.

Het spel Froggle, waarin een springende kikker door een moeras moet worden geleid, is een voorbeeld van een game waarin de besturing niet goed genoeg werkt. Je moet tegelijk snelle verticale bewegingen maken om te springen, terwijl je je hand horizontaal stabiel moet houden om het beest de juiste richting op te sturen. 

Oefenen maakt dat makkelijker, maar het blijft lastig om je hand zo precies te bewegen. De technologie kan nog niet genoeg onderscheiden wat een bewuste beweging is, en wat een ongecontroleerde trilling.

Nutteloos

Buiten games heeft de Leap Motion zijn plek in ieder geval nog niet weten te vinden. 

Zo heeft de New York Times een app om met de Leap Motion het nieuws te lezen. Het positiefste dat ik hierover kan zeggen is dat het werkt. Verder is het volstrekt nutteloos. Het lezen van nieuws wordt simpelweg niet beter door de mogelijkheid om met een cirkelbeweging te scrollen.

Ook wetenschappelijk wordt er geprobeerd in te spelen op de Leap. Zo is er de volstrekt mysterieuze app Frog Dissection waarmee, je raadt het al, een kikker kan worden ontleed. Voor dat twijfelachtige plezier mag je 4 dollar neertellen.

Verder is er een grote hoeveelheid apps die het mogelijk maken om (audio-)visuele effecten te maken met je hand. Sommigen zijn leuk, anderen zijn minder geslaagd. Allen hebben ze gemeen dat je er na 15 minuten op bent uitgekeken.

En dan is er nog de mogelijkheid om je hele computer te besturen met de Leap Motion. In een filmpje voor de release van het apparaat toonde Leap Motion nog hoe gemakkelijk zou moeten zijn.

Niets is echter minder waar. Het bewegen van de muisaanwijzer is nog tot daar aan toe, maar klikken doe je door met je vinger recht naar voren te bewegen. Dat klinkt makkelijk, maar is in de praktijk ondoenlijk moeilijk, waardoor meer dan de helft van de kliks het doel mist.

Ook scrollen met meerdere vingers mislukt over het algemeen. Vaak klikte ik per ongeluk iets aan tijdens het scrollen of scrollde een pagina onbedoeld te ver, of niet ver genoeg.

Zelfs als dit softwarematig kan worden verbeterd, zal bewegingsbesturing in het dagelijks leven nooit makkelijker worden dan een touchscreen of muis en toetsenbord. De Leap Motion heeft apps nodig die speciaal voor het apparaat zijn gemaakt, en die zijn er nu nog te weinig.

Conclusie

Een besteding van 80 dollar aan de Leap Motion is nu dus eigenlijk nog nutteloos. Desalniettemin is de technologie veelbelovend; er moet alleen nog een toepassing voor worden gevonden.

Er is dan ook nog geen reden tot paniek voor Leap Motion. Toen de Wii voor het eerst verscheen waren er ook veel skeptici. Pas toen er veel goede games voor het systeem verschenen, keerde het tij en werd de console door veel mensen omarmd. Het is te hopen dat Leap Motion het ook zo ver schopt. 

  • Mooie technologie
  • Nauwkeurige besturing
  • Gebrek aan (goede) apps
  • Problemen met herkennen bewegingen

BEOORDELING