Review: HTC One Mini gaat strijd aan met Galaxy S4 Mini
De HTC One Mini is niet alleen qua formaat (4,3 inch in plaats van 4,7 inch) anders dan zijn grote broer. Ook het prijskaartje is met 449 euro aantrekkelijker dan de 699 euro adviesprijs van de originele One.
Over dat toestel van HTC kunnen we kort zijn: een uitmuntend scherm, uitstekende behuizing, indrukwekkende prestaties, goed geluid en een middelmatige camera. NUtech riep de One in april dan ook uit tot beste smartphone van het moment. Kan HTC dat ook in goedkoper en kleiner toestel?
Uiterlijk aangepast
Waar Samsung de behuizing van de S4 Mini nagenoeg gelijk heeft gehouden aan die van de normale S4 past HTC een aantal dingen aan. Zo is de geslepen rand van de grote One vervangen door een soort kunststof bumper die om de gehele rand van het toestel gebouwd zit. Het is geen lelijk gezicht, maar zorgt voor een iets minder luxe afgewerkte uitstraling.
Ook de volumeknoppen zijn anders. Bij de HTC One zijn die mooi weggewerkt in de rand en vallen ze nauwelijks op. De Mini heeft twee losse knoppen die anders van kleur zijn en licht uitsteken. Wederom geen schande, maar weer een iets minder indrukwekkende afwerking.
De voorkant van de One en One Mini is nagenoeg gelijk. De twee opvallende speakers aan de boven- en onderkant van het scherm zijn gebleven en ook de rand rond het scherm is niet forser geworden. Het verschil in afmetingen van de telefoon zelf is overigens zeer beperkt. Hoewel de One Mini zowel 0,5 centimeter smaller en minder hoog is dan de One, valt het verschil in de lengte nauwelijks op en voelt het toestel vooral iets minder breed aan. De Mini is verder even breed, maar wel een stuk langer dan de S4 Mini (review).
Ook de achterkant is weer gemaakt van het geborstelde en licht gebogen aluminium dat lekker in de hand ligt en er naar mijn smaak mooi uit ziet. De One Mini is 15 procent minder zwaar dan de originele smartphone van HTC.
Scherm en geluid
Het display van de Mini wijkt ook af. De resolutie is teruggeschroefd van full hd (1080 x 1920 pixels) naar hd (720 x 1280 pixels). Dat betekent minder pixels per inch (342 ppi om 469 ppi) en dus minder scherpe letters. De verschillen in de praktijk zijn klein, ook omdat het scherm zelf iets kleiner is. Bij het inzoomen op tekst valt het verlies in scherpte op, maar bij foto’s en zelfs bij tekst op de startschermen is het bijna niet te zien.
De Mini heeft een Super LCD2-scherm, waar zijn grote broer al mag pronken met het Super LCD3-scherm. Dat resulteert onder meer in een iets betere witweergave voor de One. Als je de twee toestellen naast elkaar houdt zie je dat witte vlakken op de HTC One Mini net iets grauwer zijn. Ook een klein verschil in de helderheid valt dan op. Op zichzelf is het scherm van de Mini overigens uitstekend en komt het in de buurt van de beste schermen van dit moment met vooral een uitstekende kleurweergave.
De One Mini verslaat dan ook de Galaxy S4 Mini wat betreft het display. De witweergave en helderheid zijn beter en ook zijn teksten scherper. Wel heeft de S4 Mini betere kijkhoeken. Het scherm van de One is sneller minder goed leesbaar. De kleuren wijken ook iets af. Het Super Amoled-scherm van Samsung toont kleuren iets verzadigder en lijken daarom feller. Of je dat mooi vindt, is een kwestie van smaak.

Boven en onder het scherm zitten zoals gemeld de opvallende speakers die bij de HTC One voor hard en goed geluid zorgen. Het blijven smartphonespeakers, maar HTC weet te imponeren. De kwaliteit van de Mini-speakers zijn iets minder indrukwekkend. Zo produceren ze minder volume, klinken hoge tonen sneller schel en treedt er eerder ruis op bij zware bas.
Camera en accu
De HTC One Mini heeft dezelfde camera als de One. Een 4 megapixel-model dat HTC omschrijft als een ultrapixelcamera. Door gebruik te maken van grotere pixels wordt meer licht opgevangen en zou de kwaliteit van de foto's omhoog moeten gaan. In het donker maken de One en One Mini dan ook relatief goede foto's.
Bij daglicht is er geen groot kwaliteitsverschil te zien met andere smartphonecamera's en hoewel de megapixeloorlog niet altijd ergens op slaat, zijn 4 megapixels echt niet altijd toereikend. Op de telefoons zelf zien de foto's er vaak nog aardig uit, hoewel ook dan het gebrek aan detail bij bijvoorbeeld blaadjes en gebouwen op kan vallen. Op de pc vallen de details helemaal tegen.


Opvallend is dat de Mini tijdens onze tests iets beter om kon gaan met licht dan zijn grote broer die snel een soort waas over de foto plaatst waardoor kleuren wat vlakker lijken. Bij de Mini viel verder op dat tegenlicht of fel licht op een zonnige dag wel snel zorgt voor overbelichting en detailverlies. Al deze mankementen vallen overigens vooral op een pc op. De meeste mensen zullen voor het terugkijken op de telefoon voldoende hebben aan de kwaliteit, maar een 8 megapixel-camera zoals in de S4 Mini levert al snel verbeteringen.
Net als bij de One kan er een Zoe Photo gemaakt worden. Dan neemt de telefoon niet één, maar 20 foto's die samen een video van 3 seconden vormen. Op die manier moet altijd het juiste moment worden vastgelegd. De 16 GB aan interne opslag raakt dan wel vrij snel vol en is niet uit te breiden met een MicroSD-kaart.
De accuduur van de HTC One Mini is niet opvallend. De telefoon gaat gerust een dag mee als het scherm niet te veel wordt ingeschakeld. Bij regelmatig gebruik van sociale media, nieuwsapps, games en e-mail waarbij het scherm dus veel aan staat gaat de accu zo'n 12 tot 14 uur mee. Prima voor een nieuwe smartphone. Door het kleinere scherm en de mindere processor wordt ook iets minder energie verbruikt, maar de hoge helderheid vraagt dan weer meer van de accu die met 1800 mAh een vrij beperkte capaciteit heeft.
Prestaties en software
De Mini gebruikt een Snapdragon 400-chipset, net als de S4 Mini. De Samsung-telefoon heeft echter een andere en snellere processor, maar net als bij de S4 Mini bewijst HTC dat de iets meer betaalbare toestellen niet meer hoeven onder te doen voor de high end-modellen.
Wat betreft alle taken kan de HTC One Mini goed meekomen. Ook grafische games, het afspelen van video’s of veel apps op de achtergrond draaien zorgt niet voor merkbare problemen of haperingen. In de benchmarktests doet de One Mini het minder goed dan de S4 Mini, maar in de praktijk is er geen verschil waarneembaar. De software draait zonder problemen en kent weinig vertragingen. De Mini voelt dan ook soepel aan.
De Mini beschikt over Android 4.2.2 en HTC Sense 5.0. De software spreekt mij qua uiterlijk aan omdat het vrij simpel is met grafische icoontjes waar een duidelijke lijn in zit wat betreft vormgeving.
De Blinkfeed blijft een doorn in het oog. Deze nieuwe omgeving lanceerde HTC bij de One en het is een soort digitaal tijdschrift met nieuws, updates uit sociale media en artikelen uit geselecteerde Nederlandse media. Deze Blinkfeed staat standaard op het eerste startscherm, maar dat kan worden uitgeschakeld. In de praktijk is het zelf bijhouden van nieuwsapps en sociale media handiger.

Verder zal de software vertrouwd aanvoelen voor gebruikers van Android en komt het vrij opgeruimd over. Bijvoorbeeld de software van Samsung kan soms vol zitten met allerlei optionele functies die veel ruimte opvragen in menu's en het notificatiecentrum.
Conclusie
De HTC One Mini is eerder een goedkopere dan kleinere versie van de One. De verschillen in het scherm en het uiterlijk zijn groter dan het verschil in afmetingen en daarmee is de Mini net geen klein high end-toestel. Het prijskaartje van 449 euro is 250 euro lager dan de adviesprijs van de One, maar die is inmiddels verkrijgbaar voor 575 tot 600 euro. Daarmee is het prijsverschil klein en had ik liever een volwaardige One in een kleiner jasje gezien.
Dat neemt niet weg dat de HTC One Mini op alle vlakken mee kan komen en onder de streep een indrukwekkend toestel is. Alleen de camera viel echt tegen. Bovendien zijn er in de 4 tot 4,5 inch-klasse nog weinig echt goede nieuwe Android-telefoons verkrijgbaar. HTC voegt zich nu bij Samsung en de One Mini en S4 Mini doen niet voor elkaar onder.