LG heeft met de G2 een andere smartphone neergezet dan gebruikelijk. Alle fysieke knoppen zitten op de achterkant en ook in de software is het een en ander aangepast. NUtech kon de G2 alvast even uitproberen.

De G2 heeft een 5,2 inch-scherm en is qua afmetingen niet veel groter dan de 5 inch Galaxy S4 en Xperia Z. De telefoon draait op Android 4.2.2 en is 8,9 millimeter dik. Het toestel zal de komende acht weken wereldwijd worden uitgerold.

LG Nederland kon nog geen exacte datum geven, maar laat aan NUtech weten dat de G2 in ieder geval in oktober in de winkels ligt. Een prijs wilde een woordvoerder nog niet noemen.

Behuizing

Aan de voorkant ziet de G2 er normaal uit, wel valt de dunne bezel (de rand rond het scherm) op. Naast het scherm zit nog slechts 2,7 millimeter aan behuizing. Die bezel kan zo klein worden omdat de fysieke knoppen die normaal op de zijkant zitten, naar de achterkant van het toestel zijn verplaatst.

Daardoor is er ook geen vlakke rand meer aan de zijkant van de telefoon, maar buigt de achterkant direct na het scherm naar achteren toe. Daardoor lijkt het toestel dunner dan de 8,9 millimeter die het meet. De licht gebolde achterkant zorgt er net als bij de HTC One voor dat het toestel comfortabel in de hand ligt.

Niet alleen de randen aan de zijkant zijn heel erg beperkt, ook boven en onder is nauwelijks meer behuizing te zien. Daardoor is LG erin geslaagd de telefoon met een 5,2 inch-scherm nauwelijks groter te maken van de Galaxy S4 met een 5 inch-scherm.

Nadeel is dat de thuis- en terug-knopen die bij veel telefoons in de behuizing verwerkt zitten, nu in het scherm terug te vinden zijn. Daardoor is er op het startscherm iets minder ruimte over voor andere dingen en kan LG de volledige 5,2 inch niet helemaal benutten.

De G2 is uitstekend afgewerkt, ligt prima in de hand, maar is voor sommige gebruikers natuurlijk wel een maatje te groot. Verder voelt het toestel licht aan en is de achterkant glad, maar niet gladder dan bij concurrenten.

Back Buttons

Op de achterkant zitten de zogeheten Back Buttons. Het gaat om drie knoppen net onder de 13 megapixel-cameralens. De bovenste knop heeft een plusje en daarmee kan bijvoorbeeld het volume tijdens het bellen worden aangepast. De gedachte is dat je vingers toch al op de achterkant van de telefoon zitten. De onderste knop bij de G2 is logischerwijs een minnetje en stelt het volume naar beneden bij.

De knoppen werken ook buiten het bellen om. De plusknop kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om foto’s te maken. Wanneer je een 'selfie' (foto van jezelf) maakt, richt je de voorste of achterste camera op jezelf en moet je nu nog het scherm aanraken om een foto te maken. Dat zorgt vaak voor beweging of je hoofd valt buiten beeld. Met de Back Button van LG is het maken van een selfie een stuk eenvoudiger.

In standby-modus kan de minknop langere tijd worden ingedrukt om direct de camera-app te starten, bij de plusknop roept lang indrukken de Quickmemo-app op voor het maken van notities. De middelste knop zet de telefoon op standby en is de vervanging van de aan/uit-knop die normaal vaak bovenop of ook aan de zijkant van het toestel zit.

SPECIFICATIES

Scherm 5,2 inch IPS
Resolutie 1080 x 1920 pixels (full hd)
Afmetingen 138,5 x 70,9 x 8,9 mm
Processor 2,26 GHz Snapdragon 800
Opslag 16 of 32 GB (Geen MicroSD)
Werkgeheugen 2 GB RAM
Camera's 13 en 2,1 megapixels
Accu 3000 mAh
Besturingssysteem Android 4.2.2
Kleuren Zwart en wit
Prijs Onbekend

Dat het scherm groter kan zijn terwijl de behuizing door de kleine bezel niet meegroeit, is mooi. Of de knoppen ook echt een betere plek hebben op de achterkant van het toestel, vraag ik me na een uurtje spelen nog af. Tijdens het bellen zijn de knoppen heel handig voor het aanpassen van het volume, maar tijdens anders gebruik zou de oude plek volstaan.

Als ik m'n telefoon vast heb, rust mijn duim links op de rand en m'n andere vingers rechts. Ook ideale plekken voor knoppen. De Back Buttons zullen vast snel wennen en prima te gebruiken zijn, maar het was niet noodzakelijk. De knoppen zijn wel geschikter voor linkshandigen.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf beweert ook dat de telefoon nu eenvoudig in een hand te gebruiken is. De Back Buttons zijn inderdaad prima te bereiken, maar met één duimbeweging de andere kant van het scherm bereiken, blijft even onmogelijk.

Software

De interface van LG is qua uiterlijk weinig veranderd in vergelijking met de Optimus G en Optimus G Pro (van de Optimus naam is LG overigens afgestapt). De icoontjes hebben hetzelfde ontwerp en ook het lettertype en de menu’s zijn gelijk aan zijn voorgangers. Wat mij betreft iets te veel poespas en hier en daar kinderlijke icoontjes. Uiteraard blijft dit een kwestie van smaak, maar de G2 mist vooralsnog een echte designtaal. Veel icoontjes verschillen te veel van elkaar.

Er zitten wel een aantal belangrijke wijzigingen in de software. Onder meer voor het multitasken heeft LG iets nieuws bedacht. Zo is het mogelijk met drie vingers naar links te swipen zodat een app in het Slide Aside-menu wordt geplaatst. Die apps zijn weer op te vragen door met drie vingers naar rechts te slepen als je in een andere app zit.

De software toont dan tabbladen met daarin de opgeslagen apps zodat eenvoudig tussen deze applicaties gewisseld kan worden. Even je agenda checken als je een mail aan het tikken bent of iets uitrekenen terwijl je een notitie maakt is daardoor eenvoudiger, hoewel het opslaan van de apps in het menu zelf wat omslachtig werkt.

Ook introduceert LG de mogelijkheid een gastprofiel aan te maken. Deze functie komt eigenlijk uit Android zelf, maar is door LG aangepast. Door een ander wachtwoord in te voeren op het vergrendelscherm start de telefoon in een beperkte omgeving op. De gebruiker kan zelf eenvoudig van tevoren aangeven welke apps wel en niet beschikbaar zijn en of er bijvoorbeeld gemaild kan worden. Ook foto's kunnen wel of niet worden getoond. Een handige toevoeging voor mensen met kinderen of gebruikers die hun telefoon vaak uitlenen, maar veel persoonlijke of gevoelige informatie op het toestel hebben staan.

Doordat de knoppen aan de achterkant zitten, moet de telefoon opgetild worden om hem van standby af te halen als hij plat op tafel of op een bureau ligt. Daar heeft LG echter iets op gevonden. Door twee keer op het scherm te tikken wordt deze geactiveerd. Nog twee keer tikken schakelt het scherm weer uit. De functie werkt goed, snel en is handig. Het twee keer tikken is zelfs handiger dan aan de zijkant van je telefoon de standby-knop indrukken. Een mooie toevoeging die uit noodzaak geboren lijkt te zijn.

Geluid en scherm

Een andere nieuwe functie is dat de G2 herkent welke apparaten de gebruiker inplugt. Als een koptelefoon wordt ingeplugd start automatisch een balk met bruikbare apps op. Bijvoorbeeld Spotify, de muziek-app en Youtube.

LG heeft voor de geluidskwaliteit van de speakers hifi-geluid in de telefoon verwerkt. Volgens LG is het voor het eerst dat een smartphone geluid kan afspelen op 24 bit en 192 Khz. In de testruimte was de kwaliteit helaas moeilijk te beoordelen.

Het grote scherm beschikt logischerwijs over een full-hd-resolutie van 1080 x 1920 pixels. Dezelfde resolutie als de 5 inch Galaxy S4 of 4,7 inch HTC One. De pixels per inch liggen dankzij het formaat iets lager, maar de scherpte is voor het blote oog gelijk.

Ook de kleur, helderheid en witweergave lijken op het eerste oog prima. Een korte directe vergelijking laat zien dat het wit op de G2 veel witter is dan op de S4 en ongeveer gelijk aan de witte vlakken op een HTC One-scherm. Toch blijft het nog even afwachten tot de uiteindelijk review om een definitief oordeel over het scherm te kunnen fellen.

Camera en accu

De accu beschikt met 3000 mAh over genoeg capaciteit. LG stelt bovendien dat de accu nu beter in de hoeken van de behuizing geplaatst kan worden waardoor hij groter kan zijn. In samenwerking met een techniek waarbij grafische onderdelen van het systeem altijd klaar staan zorgt dat volgens het bedrijf voor 20 procent meer accuduur. De grafische onderdelen hoeven niet constant  door de processor opgevraagd te worden en dat zou energie besparen.

Ook het gebruik van de Snapdragon 800-processor zou de accuduur moeten verlengen. Het uithoudingsvermogen van de accu kon ik in de korte tijd met de G2 nog niet testen. Later volgt een uitgebreide review en daarin zal de accuduur worden gemeten. Ook komen de prestaties daarin naar voren. Op het eerste gezicht draait de telefoon soepel, maar dat mag verwacht worden.

Ook het testen van de camera is in de donkere testruimte altijd lastig. Ik heb wel wat plaatjes kunnen schieten om de beweringen van LG te kunnen controleren. Het bedrijf heeft de lens in een los trapezium geplaatst, daardoor moeten bewegingen van de gebruiker en het gefotografeerde object worden opgevangen. Dat wordt ook wel Optical Image Stabilization (IOS) genoemd en wordt al in andere smartphones gebruikt.

De variant van LG zorgt inderdaad bij geringe bewegingen voor een vrij scherpe foto, zoals hieronder te zien is. Bij het maken van deze foto is de telefoon enkele centimeters op en neer bewogen. Foto's met onderwerpen op grotere afstand zorgden al snel voor meer beweging. Dat heeft ook te maken met de beperkte verlichting in de testruimte.

Om vingerafdrukken en krassen op de cameralens te voorkomen, nu de knoppen zo dicht op de lens zitten, heeft LG saffier gebruikt om de camera af te schermen. Dit sterke materiaal wordt al gebruikt bij de cameralens van de iPhone 5.

Voorlopige conclusie

Een telefoon volledig beoordelen op basis van een korte hands-on is niet mogelijk. Wel is te zeggen dat LG een uitstekende behuizing heeft neergezet en dat de telefoon dun en vernieuwend oogt door de afgeronde achterkant en bijzonder dunne bezel. De prestaties zullen dankzij de nieuwe processor ongetwijfeld uitstekend zijn en het scherm lijkt ook prima.

Grote stappen in vergelijking met de concurrentie zijn echter niet gezet. De nieuwe chip is sneller, maar bij dagelijks gebruik maakt dit weinig verschil. De knoppen en sommige software-onderdelen zijn onderscheidend, maar juist de knoppen moeten hun nut later in een langere test nog bewijzen. Dan zal ook blijken of de camerakwaliteit en accuduur LG een voorsprong geven. Dat neemt niet weg dat het bedrijf met de G2 mee doet met de topmodellen van dit moment.