We maken steeds meer foto's met onze smartphones en dus stopt Samsung bij de Galaxy S4 Zoom een grote 16 megapixel-sensor met tien keer zoom in een telefoon. Geslaagde operatie of mislukte combinatie?

Samsung heeft al de Galaxy Camera in het assortiment. Een degelijke digitale camera, maar dan met besturingssysteem Android. Dat moet zorgen voor meer gebruiksgemak en maakt het bijvoorbeeld eenvoudig foto's te delen via Facebook, Instagram of e-mail. Ook zijn bewerkingsapps en spelletjes beschikbaar.

De Galaxy S4 Zoom is geen camera, maar echt een smartphone. Wel beschikt deze smartphone over een bijzonder goede camerasensor. Dat maakt de S4 Zoom helaas ook erg dik en zwaar. Wij bekijken het toestel als telefoon, camera en combinatie.

SPECIFICATIES

Afmetingen 125,5 x 63,5 millimeter
Dikte 25 millimeter
Gewicht 208 gram
Scherm 4,3 inch Super Amoled
Resolutie 540 x 960 pixels
Opslag 8 GB + MicroSD
Werkgeheugen 1,5 GB RAM
Processor Dual core 1,5 GHz Cortex A9
Camera 16 megapixels en Xenon flash
Besturingssysteem 4.2.2
Accu 2330 mAh

Camera: kwaliteit

Als camera staat de Galaxy S4 Zoom zeker zijn mannetje. Het toestel beschikt over een 16-megapixelsensor en een fikse, uitschuivende lens waarmee tien keer kan worden ingezoomd. De lichtgevoeligheid van de lens is min of meer standaard voor compactcamera’s: deze begint bij f/3,1 in de verst uitgezoomde stand en loopt op tot f/6,3 wanneer je maximaal inzoomt.

Je kunt zoomen door aan de lensring te draaien – hierbij treedt een hele lichte vertraging op, maar echt storend is dit niet. De lensring kan ook worden gebruikt in combinatie met andere knoppen, zoals de ontspanknop, om bijvoorbeeld handmatig scherp te stellen of een bepaalde fotostand te kiezen. Een gespecialiseerde, fysieke knop om fotostanden te kiezen ontbreekt echter – dit had de bediening nog net iets sneller en fijner gemaakt.

Ten opzichte van de gemiddelde smartphonecamera heeft het toestel een 1,8 keer grotere beeldsensor. Deze sensor wordt ook nog eens van achteren verlicht. Samen zorgen deze wapenfeiten voor minder ruis in foto’s dan we van smartphones gewend zijn, ook in omstandigheden met weinig licht.

De Zoom maakt dan ook gehakt van smartphonecamera’s, maar gezien zijn dikke lijf mag dat ook wel. De snelheid en fotokwaliteit doen niet onder voor die van een behoorlijke compactcamera uit de prijsklasse van zo’n 200 euro. Ook de ingebouwde flitser heeft dezelfde power als bij een ‘echte’ compactcamera.

Het toestel stelt bij goed licht snel scherp, levert een goed dynamisch bereik en heeft tot en met iso 400 weinig last van ruis. Tot en met iso 800 levert de camera foto’s af die zich prima lenen voor afdrukken, maar op iso 1600 en 3200 begint de ruis wel erg merkbaar te worden. Ook dit is echter gangbaar bij compactcamera’s van pakweg 200 euro.

Camera: functies

Aan fotostanden is geen gebrek. Net als een gespecialiseerde compactcamera heeft de Zoom specifieke standen voor onder meer portretten, panorama’s, nachtscènes, landschappen en macro’s. Zeer welkom is de ‘Expert’-stand, waarin gebruikers de sluitertijd, diafragma, iso-waarde en witbalans zelf kunnen instellen. De mogelijkheden zijn hier bijna net zo uitgebreid als op een systeemcamera, al kun je voor de diafragma (lensopening) maar twee opties kiezen.

Dankzij deze handmatige functie is het in elk geval mogelijk om goede, kleurrijke flitsfoto’s te maken – bijvoorbeeld door een langere sluitertijd te kiezen. De flitsprenten die de automatische stand maakt, zijn net als op andere camera’s al snel overbelicht of vrij kleurloos.

Ook de filmstand steekt prima in elkaar. Je hebt hier niet zo veel opties als bij foto’s, maar je kunt wel uit verschillende resoluties kiezen. De Zoom schiet desgewenst full-hd video’s op 30Hz, maar je kunt ook kiezen voor 720p-kwaliteit met dubbele beeldsnelheid.

De toevoeging van een echte ontspanknop is fijn, al had Samsung deze voor de balans beter meer in het midden in plaats van helemaal rechts geplaatst. Nu is het lastig de camera met één hand te bedienen. Sowieso ontbreekt het aan iedere vorm van grip. De behuizing bolt rechts wat uit naar de voorkant, maar de behuizing bestaat bijna volledig uit glad plastic. Ook de mogelijkheid om een polsbandje aan de camera te bevestigen, ontbreekt.

Forse behuizing

De behuizing voor gebruik als camera is door de beperkte grip dus niet ideaal, maar ook bij gebruik als telefoon ligt de S4 Zoom alles behalve prettig in de hand. De lens en gebolde behuizing zorgen ervoor dat het toestel 15,4 millimeter dik is, ongeveer twee keer zo dik als de normale S4. Dat is nog alleen de behuizing zelf, met de lens en uitstulping meegerekend kom je zelfs op ruim 25 millimeter uit.

Het toestel is door de uitstulpende lens niet lekker vast te houden als je bijvoorbeeld een e-mail aan het tikken bent. Ook het gewicht (208 gram in vergelijking met 130 gram voor de normale S4) zorgt ervoor dat de S4 Zoom niet erg comfortabel in de hand ligt en in de broekzak zit de forse telefoon niet fijn, áls hij er al in past.

Aan de voorkant ziet de S4 Zoom eruit als een normale telefoon. Het design van de normale S4 is grotendeels overgenomen en vanwege het 4,3 inch-scherm heeft het toestel wat weg van de S4 Mini. De achterkant is uiteraard totaal anders met de lens en bolling in de behuizing.

Als je het toestel in liggende stand, ook wel landscape, houdt zit bovenop het toestel de standaard aan/uit-knop en een volumeknop. Helemaal rechts zit echter ook een ontspanknop om foto's mee te maken en de camera-app op elk gewenst moment op te roepen.

Onderop het toestel (nog steeds in landscape-modus) is een plek ingeruimd voor een statief en ook een Micro SD-kaartlezer is daar te vinden. Achter een klepje aan de rechterkant van het toestel zijn de accu en simkaart te vinden.

Tijdens het maken van een foto zal je de S4 Zoom in de praktijk altijd liggend gebruiken. Nadeel is dat besturingssysteem Android dan niet mee draait. Daar moet de gebruiker altijd in portretmodus navigeren. Apps staan dus op hun kant. Als je snel je camera uit je broekzak vist om een foto te maken en een wachtwoord hebt ingesteld, zal je het toestel moeten draaien of de code gedraaid moeten intoetsen.

Prestaties

Niet alleen de behuizing zorgt ervoor dat ik de S4 Zoom nooit als telefoon zou willen gebruiken. Qua snelheid blijft het toestel ver achter. Zelfs de S4 Mini en Galaxy Mega 6.3 van Samsung zijn veel sneller en soepeler. Deze twee toestellen hebben niet de beste chips en het snelste werkgeheugen maar vallen qua prestaties absoluut niet tegen.

Bij de S4 Zoom is dat een heel ander verhaal. Samsung heeft gekozen voor de bijna twee jaar oude chipset Exynos 4212 met een dual core Cortex A9-processor van 1,5 GHz. In diverse benchmarktests komt de S4 Zoom er al niet best vanaf, maar ook in de praktijk heeft het toestel moeite de dagelijkse handelingen van de gebruiker bij te houden.

Wanneer je de notificatiebalk omlaag schuift en een Whatsapp-bericht aanklikt, moet je regelmatig enkele seconden wachten voor de app is geopend. Ook het opstarten van andere apps of wisselen tussen apps en menu's duurt langer dan normaal en kan vaak zelfs storen. Het gaat om luttele seconden vertraging, maar daardoor komt het systeem niet soepel over.

Grafisch zware games zijn ook geen aanrader op de Zoom. Als er zware beelden worden getoond, begint het toestel soms te haperen. De browserprestaties waren niet indrukwekkend, maar ook niet slecht. Wat dat betreft kan de Zoom aardig meekomen met andere middenklasse Samsung-toestellen.

Scherm en accu

De Zoom heeft hetzelfde scherm als de S4 Mini: een Super Amoled-scherm van 4,3 inch met een resolutie van 540 x 960 pixels (256 pixels per inch). Daarmee is het scherm op papier een stuk minder scherp dan de schermen van bijvoorbeeld de Galaxy S4, HTC One en iPhone 5. Door meer subpixels te tonen valt het verschil in scherpte niet enorm op. Kleine verschillen zijn wel te zien en bij het lezen van lange teksten is het iets minder fijn.

Voor foto's en video is de scherpte echter voldoende en ook de kleurweergave en helderheid van het scherm zijn in orde. Gemaakte foto's zien er dan ook prima uit, belangrijk bij deze fotosmartphone.

De accu, die voor een groot deel wordt verbruikt door het scherm, beschikt over 2330 mAh, meer dan de 1990 mAh van de even grote Galaxy S4 Mini. De accuduur is redelijk, maar moeilijk te vergelijken met andere smartphones. Veel foto's maken kost logischerwijs veel accu. Een hele dag tijdens een uitje foto's maken gaat prima. Je kan er dan gerust zo'n 150 tot 200 mee schieten. Nadeel is dat als je ook nog wil internetten, e-mailen of routes op Google Maps opzoeken, de accu vrij snel leeg gaat en na een uur of zeven wel weer aan de lader moet.

Ook het terugkijken van foto's, wat bij onze testen niet erg veel gebeurd is, is uiteraard van invloed op de accuduur. Een extra accu meenemen is dus handig, Samsung levert die zelf echter niet en ook op internet konden wij de accu niet vinden. Zonder het gebruik van de camera gaat de telefoon langer mee. Zo'n vijftien uur bij gemiddeld gebruik.

Conclusie

De Galaxy S4 Zoom mislukt dus als telefoon. Ten eerste omdat de prestaties de adviesprijs van 550 euro niet waard zijn en omdat het formaat en gewicht het gebruik als smartphone zeer beperken. Natuurlijk maakt de uitstekende smartphonecamera iets goed, maar Samsung zet de Zoom als uitbreiding van de S4-lijn bewust als smartphone in de markt.

De combinatie tussen telefoon en camera moet zorgen voor meerwaarde, maar dat gebeurt niet. Het toestel is geen goede telefoon en gemiddeld voor een compactcamera. De meeste mensen zullen een telefoon naast hun S4 Zoom willen hebben en dan is de prijs van 550 euro buitensporig. Een mislukt experiment voor Samsung.

Binnenkort komt de Lumia 1020 van Nokia, met een 41 megapixel-camera, op de markt. Een vergelijking met dit toestel volgt later.

  • Uitstekende camera
  • Degelijk scherm
  • Traag
  • Onhandige/dikke behuizing
  • Beperkte accu
  • Zwaar

BEOORDELING