Na het succes van de Galaxy S III Mini kon een S4 Mini niet uitblijven. Het kleine broertje van de populaire S4 heeft een forse prijs, maar de gebruiker hoeft dan ook weinig in te leveren.

Lees ook onze review van de Galaxy S4

Ik was vorig jaar bij de lancering van de S III Mini teleurgesteld. Het was niet een kleine S III, waar veel mensen op hoopten, maar vooral een slechtere variant van het populaire toestel. Minder snelheid, minder scherm, minder alles.

Bij de S4 Mini lijkt Samsung zich meer gericht te hebben op de specificaties en prestaties van het toestel. De prijs ligt met 499 euro dan ook iets hoger. Kunnen we nu eindelijk een high end-toestel in een klein jasje kopen of is de S4 Mini zijn hoge prijs niet waard?

Formaat en behuizing

Met een 4,3 inch-scherm is de S4 Mini aanzienlijk kleiner dan zijn grote broer van 4,99 inch. Wie een S4 of ander groot Android-toestel gewend is zal de Mini dan ook al snel als klein bestempelen. Vreemd, want dat formaat was nog niet zo lang geleden standaard of zelfs fors. De iPhone 5 heeft bovendien 'slechts' een 4 inch-scherm.

Met het beperktere formaat is de S4 Mini iets handzamer en vooral aantrekkelijk voor mensen die geen groot scherm willen. Die zijn nu vaak aangewezen op de wat mindere of oudere toestellen. Bijvoorbeeld vrouwen die doorgaans iets kleinere handen hebben, kiezen liever voor een kleiner toestel. Ook is de telefoon wat beter in een broekzak te stoppen.

Het aantal icoontjes op het startscherm blijft ondanks het kleinere formaat hetzelfde als bij de S4, er zit alleen wat minder ruimte tussen.

Verder ziet het toestel er precies hetzelfde uit als de Galaxy S4. Dezelfde metaalkleurige rand, dezelfde afgeronde hoeken, dezelfde fysieke thuisknop, dezelfde speakers en dezelfde achterkant. Wel is de S4 Mini iets dikker en zijn bijvoorbeeld de volume- en aan/uit-knop iets kleiner.

Een herkenbaar ontwerp dat bovendien veel mensen aanspreekt. Daarnaast voelt de volledig van kunststof gemaakte S4 Mini net zo degelijk  aan als zijn grote broer en dat is bij goedkopere toestellen wel eens anders.

In het dagelijks gebruik ligt de telefoon lekkerder in de hand dan de S4, maar na anderhalve week was ik nog niet gewend aan het kleinere toetsenbord. De telefoon is met 107 gram zo'n 18 procent lichter dan de originele S4.

Scherm

De resolutie van het 4,3 inch-scherm is alles behalve indrukwekkend. Met 960 x 540 pixels komt de pixeldichtheid uit op 256 pixels per inch (ppi). Aanzienlijk lager dan de 441 ppi van de S4, de 468 ppi van de HTC One en  de 326 ppi van de iPhone 5.

Het scherm gebruikt echter een andere technologie dan veel andere toestellen waardoor meer subpixels worden getoond en de uiteindelijke scherpte prima is. Natuurlijk zijn er verschillen met de huidige toptoestellen, maar het scherm komt niet onscherp over. Directe vergelijkingen bij vooral langere teksten zorgen voor iets minder comfort bij het lezen, maar in de praktijk had ik er weinig moeite mee.

Ook andere kwaliteitsverschillen tussen het scherm van de S4 en S4 Mini zijn klein. De witweergave is wat minder indrukwekkend - wit is iets grijzer – en de kijkhoeken zijn iets minder goed. Gelukkig hou je een telefoon bijna altijd vrij recht voor je gezicht.

De kleurweergave en helderheid zijn nagenoeg gelijk aan die van de grote broer en dat is een behoorlijke prestatie. Het scherm van de S4 is mooi, helder en behoort tot een van de betere schermen van dit moment. Gelukkig heeft Samsung gekozen op dit belangrijke onderdeel nauwelijks in te leveren. Een kleiner, maar zeker geen minder scherm dus.

Accu en camera

De accu is eigenlijk het enige grote gebrek van de S4 Mini. De capaciteit is met 1900 mAh voor een 4,3 inch-scherm prima, maar vooral in de standby-modus gaat de Mini relatief snel leeg. Bij zwaar gebruik kon ik de telefoon maximaal een uur of twaalf gebruiken. Dat is al geen imponerende prestatie, maar als ik het scherm minder vaak aanzette ging het toestel niet veel langer mee.

Verder viel op dat de telefoon vrij snel warm wordt. Als je in de trein zit en constant sociale media checkt en mails verstuurt, wordt de Mini veel sneller warm dan andere toestellen. Dat zorgt ook voor een verminderde accuduur. Als je regelmatig apps op de achtergrond laat door draaien, zoals de meeste gebruikers doet, neemt die warmte bovendien niet veel af in de standby-stand waardoor ook dan de accu snel leeg raakt.

Bovendien lijkt het scherm, ondanks de lagere resolutie, ook behoorlijk wat energie te vragen. De telefoon moet kortom sneller aan de lader dan veel andere modellen en dat is een gemis.

De camera weet gelukkig meer te imponeren. De app neemt de functies en standen van de S4 over. Het verschil zit hem in het aantal pixels. De Mini heeft er 8 en zijn grote broer 13. Ook de cameramodule zelf verschilt en dat zorgt voor kleine verschillen in de gemaakte foto's.

Zo zijn foto's van de S4 Mini iets geler en heeft het toestel soms iets meer  moeite met scherpstellen. De foto's zijn echter van prima kwaliteit en de camera reageert snel. Zeker voor het bekijken op de telefoon zelf en het delen via sociale media zijn de foto's van ruim voldoende kwaliteit, maar ook op een computer hoeft de S4 Mini zich niet te schamen.

Details zijn goed te zien en alleen bij tegenlicht of donkere situaties verdwijnen details iets sneller dan bij de huidige topmodellen.

Foto van S4 Mini (100%)

Foto van S4 Mini (100%)

4x zoom, 2x zoom en geen zoom

4x zoom, 2x zoom en geen zoom

Prestaties

Het grootste gevaar met de goedkopere toestellen die veel fabrikanten tot nu toe uitbrengen is dat ze qua prestaties kunnen tegenvallen.  De S4 Mini gebruikt een 1,7 GHz dual core Snapdragon 400-processor. De huidige topmodellen zijn uitgerust met quad core-chips die in potentie zwaardere taken beter kunnen verdelen en een lager energieverbruik hebben.

Ook de 1,5 GB aan werkgeheugen is van belang. De duurdere telefoons hebben 2 GB RAM. In benchmarktests zie je dan ook duidelijke verschillen met bijvoorbeeld de S4, maar doet de S4 Mini het ongeveer net zo goed als de high end Xperia Z.

SPECIFICATIES

Scherm 4,3 inch Super Amoled
Resolutie 540 x 960 pixels (256 ppi)
Afmetingen 124,6 x 61,3 x 8,9 millimeter
Gewicht 107 gram
Besturingssysteem Android 4.2.2
Opslagcapaciteit 8 GB + Micro SD-kaart
Werkgeheugen 1,5 GB
Processor 1,7 Ghz Snapdragon 400
Camera's 8 en 1,9 megapixels
Accu 1900 mAh

Deze tests zeggen alleen iets over de theoretische snelheid. In de praktijk pakt die vaak toch net iets anders uit. De S4 Mini komt allesbehalve langzaam over. De dagelijkse taken kan het toestel zonder moeite aan en zelf een grafisch zware game als Asphalt 7 is geen probleem. De game laadt snel en hapert niet tijdens het racen.

Een groot voordeel van de S4 Mini in vergelijking met andere toestellen in deze prijsklasse. Hoewel bijvoorbeeld wat oudere toestellen als een Galaxy S III, Optimus G en HTC One X ook voor 400 tot 500 euro verkrijgbaar zijn, doet de S4 Mini voor deze oude toppers niet onder.

Het enige dat ik kon opmerken tijdens de testperiode is dat het besturingssysteem incidenteel vastloopt. Zonder verklaarbare aanleiding liep het hele toestel vast en na een kwartier wachten verschijnt dan een melding met 'TouchWiz is afgesloten'. De enige snellere oplossing is het verwijderen van de accu. In anderhalve week gebeurde dit drie keer. Het is onduidelijk of dit een bug betreft.

Een nadeel is de beperkte 8 GB aan opslagruimte. Een SD-kaart biedt daarbij de oplossing. Dat is ook wel nodig omdat de software al zo'n 2,5 GB inneemt en foto's en apps de rest van de ruimte snel opvullen.

Conclusie

De S4 Mini is geen volwaardige S4 in een kleinere behuizing, maar heeft dan ook een adviesprijs die 200 euro lager ligt dan de adviesprijs van de S4. Het scherm, de snelheid en camera stelden me niet teleur en eigenlijk viel alleen de accuduur echt tegen. Wel ontbreken diverse S4-functionaliteiten zoals Air View, Air Gesture en het scrollen met oogbesturing.

Mensen die een volwaardige S4 willen met een 4,3 inch-scherm komen dus enigszins bedrogen uit. De S4 Mini is echter een stuk indrukwekkender dan de S III Mini en geeft de gebruiker een goede ervaring voor een iets kleiner prijskaartje. Een echt goede Android-telefoon met flink kleiner scherm was er echter nog niet. In dat gat springt de S4 Mini, die eigenlijk net tussen een middenklasse- en toptoestel in zit.

Vanaf september zal de Mini concurrentie krijgen van de HTC One Mini. NUtech zal die later reviewen.

  • Formaat
  • Goede prestaties
  • Degelijk scherm
  • Prima camera
  • Vrij hoge prijs
  • Slechte accuduur

BEOORDELING