Microsoft introduceerde vorig jaar zijn Surface-tablets, waar een toetsenbord in kan worden geklikt. Met de goedkopere Iconia W3 doet Acer ook een gooi naar deze markt.

Uniek is echter dat deze tablet een scherm van 8,1 inch heeft. Daarmee is het de eerste Windows-tablet van minder dan 10 inch.

In die kleine behuizing zit bovendien een Intel Atom-chip, die het mogelijk maakt om de volledige versie van Windows 8 te draaien. Acer heeft er dus voor gekozen om geen goedkopere ARM-chip te gebruiken met Windows RT, de tabletversie van Windows waarmee het niet mogelijk is om programma's in de desktopmodus te installeren.

Volgens Acer zou de W3 dan ook moeten kunnen dienen als volledige laptop, zeker met het bijbehorende toetsenbord waar de tablet op kan worden neergezet.

Hoewel dat zeker een ambitieus doel is, met bovendien een laag prijskaartje van 329 euro voor de versie van 32 GB (exclusief 70 euro voor het toetsenbord), wil de Iconia W3 te veel verschillende dingen met te weinig middelen. 

Behuizing

Een schoonheidsprijs zal de Iconia W3 in ieder geval niet winnen. Van voren is de tablet niet lelijk, met een redelijk bescheiden rand om het scherm en een stuk glad wit plastic aan de onderkant, waarin de Windows-knop zit. Maar de combinatie met glad zilver plastic aan de achterkant is niet erg mooi.

De tablet ligt wel lekker in de hand, al is het gewicht van 540 gram een fors stuk hoger dan dat van andere 8-inch tablets. De Iconia W3 kan echter nog zonder problemen met één hand worden vastgehouden.

Wel valt op dat er al snel vervormingen op het scherm optreden als er druk op de achterkant wordt gezet. Ook is het plastic aan de achterkant van ons reviewexemplaar al flink beschadigd tijdens de testperiode van ruim twee weken, zonder dat er hele gekke dingen mee zijn gebeurd.

De knoppen aan de zijkant van de tablet voelen wel stevig. Ook de Windows-knop valt op. Acer heeft ervoor gekozen om hier een fysieke knop van te maken, in plaats van een aanraakgevoelige knop. In de praktijk werkt dat net zo fijn.

Omdat de Iconia W3 draait op de hardware van een volwaardige pc, is ook een aparte oplader vereist. Je kan de tablet dus niet opladen met een standaard micro-usb-kabel, ondanks het feit dat er wel zo'n poort aan boord is. Die kan echter alleen worden gebruikt om data over te brengen.

De opslagruimte van de Iconia W3 kan worden uitgebreid met een microSD-kaart, en er is een micro-hdmi-poort om de tablet aan te sluiten op een tweede beeldscherm.

Scherm

Het scherm van de Acer Iconia W3 is in één woord slecht te noemen. Hoewel de resolutie van 1280 bij 800 pixels prima is voor een scherm van dit formaat, is bezuinigd op de kwaliteit van het paneel.

Vooral felle kleuren worden niet erg mooi weergegeven en ook de helderheid valt tegen. Net als de onlangs gereviewde HP Slate 7 geeft de Iconia W3 een verstoord beeld van effen vlakken, wat lezen een stuk minder prettig maakt. 

Deze schermkwaliteit is niet meer van deze tijd, zelfs niet voor goedkopere tablets. Onder meer Asus en Samsung hebben al bewezen dat ook goedkope tablets een veel beter scherm kunnen hebben.

Prestaties

Ook de prestaties van de tablet vallen tegen. Hoewel Windows 8.1 in de nieuwe interface over het algemeen vloeiend werkt, valt wel op dat apps af en toe langzaam opstarten. 

Dit is echter vooral merkbaar in de desktopmodus. Daar treedt vaak vertraging op, zeker als er meerdere programma's tegelijk draaien. De 2 GB RAM-geheugen van het apparaat lijkt al snel onvoldoende te zijn.

Bovendien is het moeilijk om de kleine knoppen op de desktop te besturen met het kleine touchscreen van de Iconia W3. In Windows 8.1 (hands-on) is het wel mogelijk geworden om de desktop iets groter weer te geven, maar zelfs met tekst en iconen 125 procent opgeschaald (het maximum op dit apparaat) blijft het moeilijk werken op het bureaublad.

De prestatieproblemen van de tablet zouden nog kunnen liggen aan kinderziektes van de previewversie van Windows 8.1, die op het testexemplaar stond geïnstalleerd. Hopelijk komt hier in de toekomst dus nog wat verbetering in.

De batterijduur valt in ieder geval zeer positief op. Acer belooft zelf dat de tablet het bij het afspelen van video 10 uur uithoudt. Tijdens een test van NUtech, met de helderheid op 65 procent, wist de W3 het afspelen van een 720p-video 9 uur vol te houden. Een uitstekende prestatie.

Camera en geluid

De Iconia W3 heeft zowel aan de voor- als achterkant een 2 megapixel-camera. Deze hebben geen autofocus of flits, en de kwaliteit van foto's is waardeloos. Zelfs bij daglicht treedt er ruis op en kleuren zijn flets.

Voor videobellen voldoet de camera aan de voorkant, maar het is onwaarschijnlijk dat er ooit mooie kiekjes zullen worden gemaakt met deze tablet.

De geluidskwaliteit van het toestel is redelijk, al valt wel op dat het volume niet erg hard kan. In rumoerige ruimtes zijn gesproken teksten al snel moeilijk te verstaan.

Toetsenbord

Een interessante toevoeging is het toetsenbord dat voor 70 euro bij de tablet kan worden gekocht. Dat is een stuk groter dan de tablet zelf, waardoor het er een beetje vreemd uit ziet als de tablet erin staat. Maar dat maakt niet uit, want de combinatie werkt prima.

In tegenstelling tot het toetsenbord van de Surface wordt dat van de Acer niet fysiek met de tablet verbonden. In plaats daarvan wordt bluetooth gebruikt. Nadeel hiervan is dat het toetsenbord een eigen voedingsbron nodig heeft, in de vorm van twee AAA-batterijen.

Hoewel het plastic van het toetsenbord niet luxe aanvoelt, zijn de toetsen wel stevig. Omdat het toetsenbord wat groter is, is er bovendien voldoende ruimte om de knoppen de ruimte te geven. Het accessoire is gemaakt van licht plastic, waardoor de tablet niet veel zwaarder is als je hem met toetsenbord meeneemt.

Bovendien kan de tablet in de achterkant van het toetsenbord worden geklikt. Die constructie voelt echter niet al te stevig. De tablet en toetsenbord zijn bij elkaar ook een stuk groter, zodat het onderweg eerder voelt alsof je een forse 10 inch-tablet meeneemt.

Specificaties

Besturingssysteem Windows 8 Pro
Schermgrootte 8,1 inch
Resolutie 1280 x 800 (186 ppi)
Processor Intel Atom Z2760 (Dual-core 1,8 GHz)
Batterij 6800 mAh
Gewicht 500 gram
Afmetingen 218,9 x 134,8 x 11,43 mm
Camera's 2 x 2 megapixel
Opslagruimte 32 of 64 GB
RAM-geheugen 2 GB
MicroSD Ja
MicroUSB Ja (alleen data-overdracht)
Micro HDMI Ja

Conclusie

De Acer Iconia W3 probeert weer eens iets nieuws in tabletland. Als er één aspect van het apparaat te prijzen is, dan is dat het wel. Een kleine Windows 8-tablet met een groot toetsenbord is op meerdere manieren een welkome vernieuwing.

De tablet van Acer wil echter te veel doen voor een te laag prijskaartje. Om voor 329 euro een 8-inch tablet te leveren die ook werkt als volledige pc met Windows 8, blijkt een probleem te zijn. Met name het scherm is te slecht en ook de prestaties vallen soms tegen.

Het is te hopen dat Acer, of een andere fabrikant, later nog eens een poging doet om een betere versie van dit apparaat te maken. Het wordt steeds beter mogelijk om goede computers in kleine behuizingen te verpakken, dus wie weet was dit project over een jaar of twee wel geslaagd. Acer is nu echter nog te vroeg.

  • Stevige behuizing
  • Volledige versie Windows 8
  • Goed toetsenbord (à 70 euro)
  • Slecht scherm
  • Vrij zwaar
  • Soms haperende prestaties
  • Moeilijk te besturen in desktopmodus

BEOORDELING