NUtech ging uit zwemmen en nam vijf compactcamera’s in de prijsklasse tot 300 euro mee. Welke maakte de mooiste onderwaterfoto's?

Voor deze test vroeg NUtech vijf compacte onderwatercamera’s van verschillende fabrikanten aan, alle met een prijskaartje tussen de 279 en 300 euro. Ondergetekende testte de camera's op straat, maar ook tijdens het zwemmen in een openluchtzwembad.

De camera’s worden voornamelijk beoordeeld op hun prestaties in en om het water. Hierdoor kunnen de scores anders uitvallen dan wanneer er wordt gelet op de allround prestaties.

5. Sony Cybershot DSC-TX30

Sony introduceerde de TX30 begin dit jaar als de slankste compactcamera ter wereld. Het apparaatje is het kleinste uit de test, maar zijn fotokwaliteit is groots. De foto's en filmpjes die dit 18,2-megapixeltoestel maakt, zijn kleurrijk, en barsten van de details en zijn rijk aan contrast.

Video is wel beperkt tot 1080i-kwaliteit, waar alle andere toestellen uit deze test in 1080p schieten. Ook passen er geen normale SD-kaarten in het apparaat, maar alleen microSD-kaartjes of Sony’s eigen M2-geheugenkaartjes.

Bovendien heeft de camera een klepje voor de lens, dat omlaag moet worden geschoven om het toestel in te schakelen. Op het strand kan er zand achter dit klepje komen, waardoor eventueel het glas voor de lens beschadigd zou kunnen raken. Daarnaast mist de camera bepaalde extra’s die zijn concurrenten wel hebben, zoals ondersteuning voor gps en wifi. Daar staat tegenover dat Sony’s toestel met stip het mooiste design heeft van alle geteste camera’s.

Dit is vooral te danken aan het riante 3,3-inch oled-touchscreen achter op het toestel. Dankzij het aanrakingsgevoelige scherm heeft de camera nauwelijks fysieke knoppen nodig voor de bediening, en dat ruimt lekker op. Alleen boven op het toestel zijn nog enkele drukknoppen te vinden – bijvoorbeeld om direct een video op te nemen, om te zoomen en een ontspanknop.

Maar wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Die pijn zit ‘m voornamelijk in de bediening in het water: tijdens het fotograferen onder water raakten we de bedieningselementen op het touchscreen vaker onbedoeld aan dan met opzet. De TX30 mag dan een stevige en veelzijdige compactcamera zijn, in het water is de touchscreenbediening haast onwerkbaar.

Specificaties

Resolutie foto/video 18,2 megapixels/1080i
Optische zoom 5x
Waterbestendig tot 10 meter
Valbestendig tot 1,5 meter
Scherm 3,3 inch/touch/1,2 miljoen pixels
Gps/wifi/nfc Nee/nee/nee
Prijs 299 euro

2/5 sterren

4. Nikon Coolpix AW110

Nikons toestel moet het – net als de overige drie onderstaande camera’s – zonder touchscreen stellen. De bediening gebeurt volledig via knoppen boven en achter op het toestel, en dat werkt een stuk fijner in het zwembad en de zee.

Helaas ontbreekt een moduskeuzewiel, waardoor je voor de vele beschikbare foto- en filmstanden door menu’s moet bladeren, wat nodeloos omslachtig werkt. Wel is er een knop waarmee video-opnames direct kunnen worden gestart.

De onderwater-Coolpix heeft indrukwekkende specificaties, zoals een 16-megapixelsensor met achterverlichting (voor ruisloze foto’s bij donkere omstandigheden), 5x optische zoom, waterdichtheid tot op een diepte van achttien meter en ingebouwde gps en wifi.

Helaas leiden goede specificaties niet altijd tot de beste foto- en videokwaliteit. In en om het water wil het focussen nog wel eens misgaan, terwijl het contrast in foto’s soms wel erg overdreven overkomt. Met name in de donkere regionen willen foto’s hierdoor nogal eens aan detail inboeten. Hierdoor moet de Coolpix, ondanks zijn vele extra features, de Powershot van Canon voor zich dulden.

Specificaties

Resolutie foto/video 16 megapixels/1080p
Optische zoom 5x
Waterbestendig tot 18 meter
Valbestendig tot 2 meter
Scherm 3 inch/615.000 pixels
Gps/wifi/nfc Ja/ja/nee
Prijs 289 euro

​​

3,5/5 sterren

3. Canon Powershot D20

Canon heeft zijn camera al net zo’n opvallend jasje aangetrokken als Sony, maar in dit geval resulteert dat niet in een hyperslank toestel. De Powershot D20 trekt vooral de aandacht met verschillende camera-elementen die een neonkleurtje hebben gekregen. Het is een design waarvan je watertandt of walgt; mijn indruk neigde naar het laatste.

De camera gaat probleemloos tot 10 meter kopje onder en is erop gebouwd om vallen van anderhalve meter hoogte te overleven. Wifi is niet aan boord, maar een gps-chip wel: foto’s worden dus net als bij de meeste rivalen automatisch voorzien van locatiegegevens.

Met zijn 5x optische zoom en 12 megapixels blijft het toestel op papier achter bij de Coolpix AW110 van Nikon, maar mijn ervaring is dat de Canon over het algemeen net iets betere foto’s maakt, met vooral meer details in donkerdere delen van de foto's. De prenten zijn helder, scherp en goed van kleur.

De bediening werkt eenvoudig genoeg en de knoppen zijn zo vormgegeven dat ze ook onder water prima te bedienen zijn. De opvallende neonkleurtjes helpen hier ook een handje – die zijn in het duister en onder water makkelijker van elkaar te onderscheiden dan op andere camera’s.

Wel ontbreekt ook hier een moduskeuzewiel, wat het selecteren van de juiste camerastand net iets omslachtiger maakt dan nodig was geweest. Ook vind ik de beeldscherpte van het scherm wat tegenvallen.

Specificaties

Resolutie foto/video 12,1 megapixels/1080i
Optische zoom 5x
Waterbestendig tot 10 meter
Valbestendig tot 1,5 meter
Scherm 3 inch/460.000 pixels
Gps/wifi/nfc Ja/nee/nee
Prijs 299 euro

​​

3,5/5 sterren

2. Olympus Stylus Tough TG-830

Olympus' toestel is het goedkoopste uit de test, maar zijn prestaties vormden een positieve verrassing. Met zijn 16 megapixelsensor met achterverlichting, 5x optische zoom en gps doet het toestel op papier alvast niet veel onder voor de technisch indrukwekkende Coolpix, al moet de 'Tough' het wel zonder wifi stellen.

Deze camera is als enige uit deze vergelijkende test wél voorzien van een draaiknop om het fotoprogramma mee te kiezen, wat een hoop overbodig gerommel in menu’s wegneemt. Deze oplossing helpt ook het aantal drukknoppen achter op het toestel in te dammen. Daardoor laat Olympus' camera zich het comfortabelst bedienen in vergelijking met de overige vier toestellen.

Qua fotokwaliteit kan de Tough net niet helemaal tippen aan Panasonics camera (hieronder), maar het blijft een overtuigende nummer twee. Het toestel maakt buiten en binnen mooie foto’s, terwijl zijn prestaties onder water ruimschoots bevredigend zijn. In onderwaterfoto’s is het contrast – net als bij de Nikon – soms wat overtrokken, maar de Olympus heeft hier wel een stuk minder vaak last van.

De beeldscherpte van het 3-inch lcd-scherm is met 460.000 pixels wel wat aan de krappe kant, net als bij de Canon en Panasonic. Hierdoor komen foto’s pas op een computer-, laptop- of tabletscherm echt tot hun recht. Gelukkig doet de behuizing van het toestel de naam 'Tough' zeker eer aan.

Specificaties

Resolutie foto/video 16 megapixels/1080p
Optische zoom 5x
Waterbestendig tot 10 meter
Valbestendig tot 2,1 meter
Scherm 3 inch/460.000 pixels
Gps/wifi/nfc Ja/nee/nee
Prijs 279 euro

​​

3,5/5 sterren

1. Panasonic Lumix DMC-FT5

Net als de Nikon en Sony, barst de FT5 van Panasonic haast uit zijn voegen van de functies en mogelijkheden. Goed, de zoom is met 4,6x ietsjes minder en het scherm heeft dezelfde, licht tegenvallende, resolutie als de toestellen van Canon en Olympus. Maar tegelijkertijd is deze Lumix de enige camera van dit stelletje dat is uitgerust met wifi, gps én nfc.

Dankzij die laatste functie is het toestel eenvoudig aan een ander nfc-compatibel appraat als een tablet of smartphone te koppelen, waarna er allerlei interactie mogelijk is via de wifi-verbinding. Zo is de camera op afstand te bedienen vanaf een telefoon of tablet.

Omdat ook op Panasonics toestel weer een moduskeuzewiel ontbreekt, is de bediening dikwijls wat omslachtiger dan bij Olympus’ camera. Het aantal drukknoppen achter op het toestel is me wat te veel van het goede, zeker omdat bij een aantal gevorderde fotostanden – zoals de enigszins beperkte handmatige modus, waarbij je kunt kiezen uit twee apertuurstanden – niet direct duidelijk is welke knop wat doet.

Toch mag deze Panasonic zich de winnaar noemen van deze test, en dat komt puur door de foto- en filmprestaties. Of je nu met camera en al het zwembad in duikt of je glaasje prik op een terrasje vastlegt op de gevoelige plaat, de camera levert prenten van een constante, hoge kwaliteit.

Ook full-hd video’s zijn in vrijwel alle omstandigheden zeer gedetailleerd en goed scherp. Daarmee is de FT5 de beste onderwatercamera die voor zo’n 300 euro te koop is.

Specificaties

Resolutie foto/video 16,1 megapixels/1080p
Optische zoom 4,6x
Waterbestendig tot 13 meter
Valbestendig tot 2 meter
Scherm 3 inch/460.000 pixels
Gps/wifi/nfc Ja/ja/ja
Prijs 289 euro

​​​

4/5 sterren