Dat een tablet niet veel meer hoeft te kosten, bewezen Google en Asus vorig jaar met de Nexus 7 van 199 euro. HP kiest met de Slate 7 van 149 euro een nog lager prijspunt.

De introductie van de Nexus 7 (review) forceerde concurrenten lagere prijzen te kiezen voor hun tablets en startte zo een onstuitbare mars naar de laagst mogelijke prijs. De middelmatige Slate 7 zal niet voor een soortgelijke revolutie zorgen. Hoewel de prijs aantrekkelijk is, weet de tablet geen indruk te maken.

Uiterlijk

Qua uiterlijk is er niets mis met de Slate 7. De achterkant is gemaakt van mat plastic dat stevig aanvoelt en lekker in de hand ligt. Ook de volume- en aan/uit-knoppen maken een stevige indruk.

De tablet is verkrijgbaar in rood en zilver. De rode versie, zoals ons reviewexemplaar, is door de felle kleur duidelijk onderscheidbaar van andere tablets. Het is mooi dat HP niet weer een saai zwart apparaat heeft geproduceerd.

Wel valt op dat er een forse rand om het scherm van 7 inch zit. Ook is het gewicht van de tablet met 370 gram een stukje zwaarder dan verschillende concurrenten, wiens apparaten al langer op de markt zijn. Vaak wordt een hoger gewicht veroorzaakt door een grotere batterij, maar de 3500 mAh-batterij van de Slate 7 is zo'n 800 mAh minder krachtig dan de accu van de Nexus 7.

Android

De Slate 7 wordt geleverd met Android 4.1.1. Opvallend is dat HP ervoor gekozen heeft om het besturingssysteem niet visueel aan te passen. In plaats daarvan wordt een 'kale' versie geleverd, zoals ook op de Nexus-apparaten van Google te vinden is.

De enige toevoeging hieraan is een ePrint-app van HP, waarmee documenten naar HP-printers kunnen worden gestuurd. Deze app zit echter niet in de weg en kan zelfs helemaal worden gedeïnstalleerd, in tegenstelling tot de grote hoeveelheden standaardapps van fabrikanten als Samsung en Sony.

Het is fijn dat HP ervoor heeft gekozen om Android onaangetast te laten. De Google-versie ziet er namelijk prima uit, zonder overbodige poespas. Het valt te hopen dat HP hierdoor snel updates zal kunnen leveren als er een nieuwe versie van Android verschijnt. Aangezien de tablet bij de lancering niet is voorzien van de nieuwste versie (4.2.2) is dit echter nog onzeker.

Scherm

Hiermee eindigt de lijst positieve kenmerken van de Slate 7. Op veel andere punten valt de tablet ernstig tegen, te beginnen met het scherm.

De Slate 7 heeft een TFT-display met een zeer magere resolutie van 1024 bij 600 pixels. De helderheid is in orde, de kijkhoeken zjin acceptabel en het scherm heeft een aardige witweergave, maar kleuren zijn flets en het glas lijkt voor verstoring te zorgen, waardoor een effen vlak er totaal niet effen uitziet.

Dit alles maakt het lezen van teksten ongemakkelijk, vooral in apps die lettertypes gebruiken die minder geschikt zijn voor schermen met een lage resolutie. 

Nog vreemder dan dit alles is dat het scherm en de resolutie niet dezelfde verhoudingen hebben, waardoor tekst en iconen in portretmodus licht worden uitgerekt naar boven en beneden. Dit valt niet enorm op en zal sommigen misschien helemaal niet dwars zitten, maar het is toch een vreemde keuze van HP.

Prestaties en batterij

Voor zo'n goedkope tablet vallen de prestaties van de Slate 7 niet tegen, al scoort het apparaat in verschillende benchmarktests een stuk lager dan de Nexus 7 van bijna een jaar oud. Apps starten over het algemeen toch redelijk snel op en prestaties van de browser zijn middelmatig, maar aanvaardbaar.

Wie probeert grafisch intensieve games zoals Asphalt 7 te spelen, merkt echter aan de vele haperingen dat de Slate 7 niet is gemaakt voor het zwaardere werk. De dual core-processor van 1,6 GHz kan niet mee met de snelle jongens.

Beweeg de cursor over het diagram om de scores te zien. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

(Vellamo test op verschillende manieren de browsersnelheid met HTML5-testen. Antutu doet brede metingen van 3D-graphics tot de snelheid van de processor en Geekbench 2 focust zich op de processor en het werkgeheugen.)

Ook de accuduur valt tegen. Bij normaal gebruik, met de helderheid op ongeveer 65 procent, gaat de tablet een uur of zes mee. Bij het bekijken van een video op de hoogste helderheid hield de Slate 7 het vier uur uit. Dat de relatief zware tablet geen grotere batterij bevat is jammer.

De Slate 7 lijkt in de standby-stand bovendien erg vaak contact te maken met het internet. Als de wifi ingeschakeld blijft, doet het apparaat nog geen twee dagen met zijn batterij, zelfs als hij verder helemaal niet wordt gebruikt.

Het helemaal uitzetten van de tablet heeft echter ook zijn problemen, omdat het vervolgens bijna een minuut duurt om het apparaat weer aan te zetten. De Slate 7 moet dus net als de meeste smartphones bijna elke dag aan de oplader.

Geluid en geheugen

HP pronkt uitgebreid met het feit dat de Slate 7 is voorzien van Beats Audio, wat de geluidskwaliteit ten goede zou moeten komen. De stereo-speakers van de tablet, die in de rand aan de onderkant zitten, zijn echter zwak en blikkerig.

Wel is bij het luisteren met een koptelefoon te merken dat de equalizer-settings van Beats Audio meer de aandacht vestigen op lage tonen. Het hangt vooral af van persoonlijke smaak of je dit een mooier geluid vindt.

Camera

Aan de achterkant van de Slate 7 zit een 3 megapixel-camera, die weinig indrukwekkende foto's maakt. Bij goede lichtomstandigheden valt er soms een redelijk kiekje te maken, maar bij slecht licht valt er op foto's weinig meer te zien. Ook tegenlicht is een groot probleem voor de Slate 7.

Foto gemaakt met de Slate 7

Foto gemaakt met de Slate 7

Dezelfde foto (100 procent)

Dezelfde foto (100 procent)

Aan de voorkant zit een camera met een vga-resolutie, ofwel zo'n 0,3 megapixel. Waarom HP hiervoor heeft gekozen is voor mij een groot mysterie. Aangezien je met de Slate toch geen mooie foto's gaat maken, hadden ze beter de 3 megapixel-camera aan de voorkant kunnen plaatsen, zodat het in ieder geval nog mogelijk zou zijn om fatsoenlijk te videobellen.

De Slate 7 heeft 8 GB opslagruimte, waarvan zo'n 5,75 GB beschikbaar is voor gebruikers. Dat is weinig, maar de opslag kan gelukkig worden uitgebreid met een MicroSD-kaart.

Specificaties

Besturingssysteem Android 4.1.1
Schermgrootte 7 inch
Resolutie 1024 x 600
Processor Dualcore 1,6 GHz
Batterij 3500 mAh
Gewicht 370 gram
Afmetingen 197 x 116 x 10.7 mm
Camera's 3 en 0,3 megapixel
Opslagruimte 8 GB
RAM-geheugen 1 GB
MicroSD Ja
Bluetooth 2.1

Conclusie

Zoals hij nu in de winkel ligt is de Slate 7 absoluut niet het kopen waard. Hoewel de Nexus 7 inmiddels al bijna een jaar oud is, blijft de goedkope topper van Asus een stuk beter. Voor een paar tientjes meer krijg je dan een veel beter scherm en een snellere tablet.

Niet alle tablets hoeven full hd-schermen en de laatste processors te hebben, maar de Slate 7 bezuinigt te veel op essentiële onderdelen. Graag zouden we HP nog eens een tablet zien maken met iets betere specificaties. Als de Slate 7 onder de mooie behuizing betere hardware zou hebben, dan had het een succesverhaal kunnen worden. 

  • Mooie, stevige behuizing
  • Kale versie van Android
  • Slecht scherm
  • Matige prestaties
  • Tegenvallende batterijduur
  • Ondermaatse camera & speakers

BEOORDELING