Ondanks het feit dat Chrome OS niet bepaald een populair besturingssysteem is, blijven er nog altijd Chromebooks van verschillende fabrikanten uitkomen. Ook HP heeft een Chromebook uitgebracht: de Pavilion 14, een laptop die noch tegenvalt noch uitblinkt.

Er zijn inmiddels behoorlijk wat verschillende Chromebooks te koop die variëren van de Acer C7 die 269 euro kost tot Google's Pixel met retina-kwaliteit scherm, die in de Verenigde Staten 1299 dollar kost.

Al deze toestellen draaien op Chrome OS, een besturingssysteem van Google dat zich richt op de 'cloud'. Het is niet mogelijk om programma's te downloaden en te installeren. In plaats daarvan is alles gebaseerd op de Chrome-browser en is het alleen mogelijk om webapplicaties te gebruiken.

HP's Pavilion 14 heeft voor een Chromebook een gemiddelde prijs. Het apparaat kost 329 euro, een redelijk gemiddeld bedrag voor een Chromebook of vergelijkbare Windows-laptop. Maar helaas is dat niet het enige dat gemiddeld is aan de Pavilion: de notebook blinkt eigenlijk nergens in uit.

Het eerste dat opvalt aan de Pavilion 14 is het feit dat het scherm 14 inch groot is. Wat dat betreft is het apparaat te vergelijken met een gebruikelijke laptop in plaats van de kleinere netbook-achtige machines die de concurrenten op de markt hebben gebracht.

Dat heeft dan ook wel een groot voordeel. Hoewel de resolutie van het beeldscherm met 1366 bij 768 pixels niet wereldschokkend is, is het grotere scherm wel prettig vergeleken met dat van andere fabrikanten, zeker als je een wat forsere laptop gewend bent. Helaas is het beeld an sich niet heel indrukwekkend. De kleuren spatten niet van het nogal flets ogende scherm en de helderheid is middelmatig.

Design

De afwerking van de laptop is degelijk, maar niet meer dan dat. Het toetsenbord voelt nogal plastic aan en de aanslagen voelen klikkerig aan. De Pavillion is verder ook niet te betrappen op bijzondere designfeatures. Maar het grootste struikelblok is echter het touchpad dat een ruwe afwerking heeft, wat het gebruik onprettig maakt.

Qua aansluitingen vinkt de HP vrijwel alle verplichte hokjes af voor een laptop van dit formaat en deze prijs. Aan de linkerkant bevindt zich een koptelefoonaansluiting en een USB 2.0-aansluiting. Aan de rechterzijde zijn nog twee USB-aansluitingen te vinden, maar ook een HDMI-poort, ethernetingang en een SD-kaart-slot. Voor draadloos internet gebruikt de Pavilion 802.11n en bluetooth is ingebouwd. Mensen die bij tijd en wijle nog van dvd's gebruik maken, hebben pech want de HP heeft geen dvd-drive.

Chrome OS

Hoewel het met de hardware van de Pavilion dus wel redelijk goed zit, draait het uiteindelijk om het besturingssysteem. Chrome OS is echter feitelijk niet veel meer dan een browser waarin apps gebruikt worden. Om het onderste uit de kan te halen, moet de gebruiker ook altijd online zijn, wat voor sommigen een enorm struikelblok zal kunnen zijn.

Omdat Chrome OS dus grotendeels een browsergericht besturingssysteem is, houdt dat ook in dat heel veel programma's niet bruikbaar zijn op de Pavilion. Als je dus fervent Photoshopper bent of software wilt laten draaien die niet door Chrome OS wordt ondersteund, heb je simpelweg pech.

Chrome OS is dan ook vooral bedoeld voor gebruikers met basisbehoeftes. Er bestaan prima tekstverwerkers, foto-editors en populaire software als Twitter en Facebook voor Chrome OS, maar tijdens het testen merkten we meerdere malen dat we toch vaak een beroep moesten doen op de 'gewone' laptop waar Windows op draait.

Snelheid

Daarnaast had het besturingssysteem verder ook geen significante invloed op de snelheid van de laptop. Met een 1,1 GHz-Intel Celeron 847-processor en 2 GB aan werkgeheugen zou je denken dat een licht besturingssysteem als Chrome OS ook direct zijn vruchten afwerpt omdat het minder software op de achtergrond moet draaien. Maar niets is minder waar bij de Pavilion. 

De laptop is snel genoeg om mee te werken en draait bijvoorbeeld zonder moeite een video in Full HD, maar geeft niet het gevoel opvallend beter te presteren dan een Windows-machine. Om dit te testen konden we echter geen benchmarktests draaien omdat alle Chrome OS-testen allemaal gebaseerd zijn op de prestatie van de browser.

Zoals gezegd was Chrome OS vrijwel alleen te gebruiken als de gebruiker online was. Inmiddels heeft Google echter het besturingssysteem enigszins aangepast zodat je ook offline bij lokaal opgeslagen bestanden kunt komen.

Maar erg veel ruimte om dingen op te slaan, heb je niet. De Pavilion heeft een SSD van slechts 16 GB. Daar staat dan wel weer tegenover dat bij aanschaf van de Chromebook men twee jaar lang 100 GB gratis opslag krijgt op Google Drive.

SPECIFICATIES

Besturingssysteem Chrome OS
Processor 1,1 GHz-Intel Celeron 847
Werkgeheugen 2 GB DDR3
Opslag 16 GB SSD
Uitbreiding SD-kaartslot
Online opslag 100 GB Google Drive
Scherm 14" HD BrightView LED-backlit (1366 x 768)
Afmetingen 34,7 x 23,8 x 2,1 cm
Gewicht 1,8 kg
Prijs € 329

Conclusie

Je moet je dus even achter de oren krabben en afvragen of Chrome OS wel geschikt voor jou is. De beperkingen van de software zijn frustrerend als je gewend bent om de luxe te hebben om van alles te installeren op een Windows-machine of Mac.

Ben je echter van plan om een laptop alleen voor basiszaken te gebruiken en werk je sowieso al met veel software van Google, dan is een Chromebook het overwegen waard. De Pavilion 14 is dan een bekwame, maar middelmatige laptop. Voor minder geld zijn er dan ook vergelijkbare Chromebooks te vinden waar prima mee te werken is.

  • Groot scherm
  • Redelijk licht
  • Chrome OS niet voor iedereen
  • Mist dvd-drive
  • Middelmatige afwerking

BEOORDELING