Je moet het maar durven: een Android-tablet in de markt zetten die even duur is als de nieuwste iPad. Sony doet het en komt er nog mee weg ook.

Veel premium Android-tablets zijn er niet. Samsung heeft een aantal modellen met hogere prijspunten en met de Nexus 10 hebben verschillende andere landen een high-end toestel, maar de meeste populaire tablets met het besturingssysteem van Google zoeken het onderste deel van de markt op.

Sony richt zich met de mooie Xperia Tablet Z juist op de andere kant van de markt en neemt het dus op tegen de iPad, vooralsnog heer en meester op de tabletmarkt.

Op het designvlak gooit Sony in ieder geval hoge ogen. De Xperia Tablet Z is zeer dun en strak, met scherpe hoeken. Met 6,9 millimeter is de tablet het dunste model ooit.

Door de slanke vorm valt het bijna niet op dat je te maken hebt met een tablet van 10,1 inch. Het gewicht van 495 gram is bovendien vederlicht in vergelijking met concurrenten als de nieuwste iPad (652 gram) en Samsung Galaxy Note 10.1 (600 gram).

De tablet ligt lekker in de hand, mede door de achterkant van ruw plastic. Wel valt op dat de tablet makkelijk buigbaar is. We vroegen ons op de redactie af of we hem met wat spierkracht in tweeën zouden kunnen breken (maar dat hebben we niet geprobeerd).

Waterdicht

Uniek aan de Xperia-tablet is dat deze waterdicht is. Je kunt er dus mee in bad, zonder je zorgen te hoeven maken als je hem laat glippen. Het touchscreen werkt echter niet als deze in aanraking staat met water, dus twitteren onder de douche is moeilijk. Wel kun je de tablet zonder zorgen meenemen naar het strand, want hij is ook stofdicht en zand is dus geen probleem.

De waterdichtheid is een leuke toevoeging, maar het nadeel is dat alle ingangen, zoals die voor de koptelefoon en micro-usb-oplader, achter klepjes zitten verstopt. Deze zijn nogal friemelig en voelen niet erg stevig aan.

Ook de volume- en powerknoppen hadden wel wat steviger gemogen. De zilveren aan- en uitknop wiebelt en ook de volumeknoppen moeten vrij hard worden ingedrukt. Ze werken goed, maar doen toch iets af aan de luxe uitstraling van het product.

Scherm

Het scherm van de Xperia Tablet Z is prima. Het TFT-display is zeer helder en produceert bovendien bijzonder mooie kleuren. De tablet maakt gebruik van Sonys Mobile Bravia Engine 2, die eerder al in verschillende Sony-smartphones zorgde voor mooie beelden.

Met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels haalt de Xperia Tablet Z een pixeldichtheid van 224 beeldpuntjes per inch. Dat is een stukje minder dan de iPad met retina-scherm of de Nexus 10, maar niet zo laag dat het storend wordt bij het lezen van langere teksten. 

Het geluid van de tablet is opvallend luid en de kwaliteit redelijk goed. Wel is het jammer dat de speakers links- en rechtsonder op de tablet zitten, waar je hem ook vasthoudt. Je moet de tablet dus op een licht onnatuurlijke wijze vasthouden om te voorkomen dat je de speakers blokkeert met je handen.

Camera

De 8 megapixel-camera aan de achterkant van de Xperia Tablet Z zit in de rechterbovenhoek en maakt zoals de meeste tablets geen al te beste foto's. De gemiddelde 8 megapixel-camera in een smartphone zal echter betere resultaten opleveren. Foto's die met de Tablet Z worden gemaakt zijn op detailniveau vrij korrelig. De kleuren zijn bij voldoende licht echter wel vrij accuraat. Bij slecht licht is de kwaliteit, zoals bij bijna alle tablets, niet goed.

Foto gemaakt met de Xperia Tablet Z

Foto gemaakt met de Xperia Tablet Z
Foto gemaakt met de Xperia Tablet Z
Foto: NU.nl

Dezelfde foto (tot 100% uitvergroot)

Dezelfde foto (tot 100% uitvergroot)
Dezelfde foto (tot 100% uitvergroot)
Foto: NU.nl

De camerasoftware is vrij basic, maar bevat wel enkele extra functies zoals een burstmodus en de mogelijkheid om panoramabeelden te maken. Voor een tablet is dit meer dan voldoende. Wel heeft de tablet soms moeite met scherpstellen en reageert de sluiterknop vrij traag. 

Video's worden in full hd-resolutie opgenomen en zijn, net als foto's, acceptabel. Bij bewegingen in het beeld treedt echt wel onscherpte op en ook heeft de tablet de neiging om tijdens het maken van video's flink te gaan scherpstellen. Als je snel een moment vast wilt leggen voldoet de Xperia Tablet Z, maar voor het echte werk is dit geen prettige camera. De 2,2 megapixel-camera aan de voorkant is evenmin spectaculair, maar voldoet voor Skype-video's.

Software

Op softwaregebied moeten kopers van de Xperia-tablet het doen met de Xperia-skin op Android, die ook aanwezig is op de smartphones van het bedrijf. Het gaat om een forse aanpassing: de menu's hebben een andere structuur en er zijn veel eigen diensten geïntegreerd.

Zo zijn midden in de menubalk van de Xperia Tablet Z altijd twee knoppen te zien waarmee verschillende functies kunnen worden opgeroepen. De linkerknop leidt tot een afstandsbediening die kan worden ingesteld zodat deze tv's en settopboxen van verschillende merken kan besturen.

Hiermee speelt Sony handig in op de populaire 'second screen'-functies van tablets. Veel mensen hebben tijdens het tv kijken toch al een tablet op schoot. Door het integreren van een afstandsbediening wordt dit nog aantrekkelijker.

Een andere permanente knop in de menubalk bevat een overzicht van 'kleine apps'. Deze kunnen boven andere openstaande apps worden geopend, zodat het beperkt mogelijk is om te multitasken. Zo kunnen notities worden gemaakt, een rekenmachine worden geopend en is er zelfs een - matig werkende - browser aanwezig.

Leuk is dat ook widgets van andere apps kunnen worden geconfigureerd als kleine app. Zo is het mogelijk om de 'net binnen'-widget van de NU.nl-app te laten verschijnen boven andere apps, om snel het laatste nieuws te checken. 

Er zitten ook tal van mediadiensten van Sony verwerkt in de tablet. Walkman biedt toegang tot muziek, Movies biedt toegang tot films en Select is een eigen appstore. De meeste mensen zullen deze diensten niet of nauwelijks gebruiken, maar gelukkig zitten ze niet al te veel in de weg.

Prestaties

Ondanks het geringe gewicht zijn de prestaties van de Xperia Tablet Z prima. Apps starten snel op en animaties van het besturingssysteem zijn over het algemeen vloeiend. Ook het spelen van zwaardere games verliep zonder problemen.

Wel valt de snelheid van het webbrowsen soms tegen. Het laden van pagina's is soms aan de trage kant en ook interactieve elementen kunnen voor problemen zorgen. 

Ook valt op dat er nog een aantal bugs zitten in de software van Sony. Zo haperen video's bij het draaien van het scherm. Het geluid wordt dan ongeveer een seconde lang onderbroken en er komt een bericht 'video laden' in beeld. Andere smartphones en tablets doen dit niet en het is slordig dat Sony dit niet heeft opgelost.

Sowieso duurt het draaien van de software bij het kantelen van de tablet vrij lang. Ook bij het verslepen van apps en widgets van het ene scherm naar het andere treden nog wel eens problemen op. Het is te hopen dat Sony nog een update uitbrengt om deze problemen te verhelpen.

SPECIFICATIES

Besturingssysteem Android 4.1.2
Schermgrootte 10,1 inch
Resolutie 1920 x 1200 pixels
Processor Quadcore, 1,5 GHz
Batterij 6000 mAh
Gewicht 495 gram
Afmetingen 266 x 172 x 6,9 mm
Camera's 8 en 2,2 megapixel
Opslagruimte 16 GB of 32 GB
RAM-geheugen 2 GB
LTE (4G) Optioneel
MicroSD Ja
NFC Ja
Stof- en waterdicht Ja

Batterijduur

Bij de aankondiging van de tablet en onze daaropvolgende hands-on maakten wij ons vooral zorgen over de batterijduur van de Xperia Tablet Z. Een dunne tablet van minder dan 500 gram kan simpelweg geen zware, grote accu aan boord hebben.

De batterij heeft dan ook een capaciteit van 6000 mAh, bijna twee keer zo weinig als de 11.666 mAh van de nieuwe iPad. Ook de Nexus 10 (9000 mAh) en Galaxy Note 10.1 (7000 mAh) hebben grotere accu's.

Desalniettemin valt de batterijduur niet tegen. Het afspelen van een full hd-video met het scherm op zijn felst en het geluid hard aan hield de tablet ongeveer 4 uur lang vol. 

Bij minder intensief gebruik kun je rekenen op een stuk langere batterijduur, zeker als de helderheid van het scherm naar beneden wordt bijgesteld. Bij normaal gebruik gaat de tablet een uur of 7 à 8 mee. Dat is minder dan sommige concurrenten, maar gezien de hoge resolutie van het scherm en het geringe gewicht een behoorlijke prestatie. Het is knap dat Sony een goede balans heeft weten te vinden tussen accuduur en gewicht.

Conclusie

Met de Xperia Tablet Z heeft Sony een prachtige Android-tablet gemaakt. Omdat het toestel zo dun en licht is, is deze veel geschikter om even snel in je tas te stoppen dan andere 10 inch-tablets.

De combinatie van een mooi scherm, goed geluid en software met een focus op media maken de Xperia Z bovendien een uitstekende tablet voor videoconsumptie. De geïntegreerde afstandsbediening zorgt ervoor dat de tablet bij menig koper bovendien een plaats op de salontafel zal afdwingen.

Ook liefhebbers van het zwembad, of mensen die bang zijn voor tabletschade door het morsen van drankjes, kunnen tevreden zijn met de waterdichte Tablet Z. Dit brengt echter wel esthethische nadelen met zich mee in de vorm van friemelige klepjes.

De minpunten van de Xperia Z zijn allemaal slechts kleine problemen. De camera valt wel tegen, maar die is bij tablets een stuk minder belangrijk dan bij smartphones. Vast staat dat Sony een van de beste Android-tablets tot nu toe heeft gemaakt.

Wel rest de vraag of het de moeite waard is om minstens 499 euro neer te leggen voor deze tablet, hoe mooi hij ook is. Tabletapps voor Android blijven schaarser dan apps voor de iPad. Wie een Nexus 7 of ander goedkoop Android-toestel koopt kan dit op de koop toe nemen, maar je kunt je afvragen hoeveel zin het heeft om in deze prijsklasse een Android-tablet te kopen. Voor fans van het besturingssysteem is de Xperia Tablet Z in ieder geval een prima keuze.

  • Prachtig uiterlijk
  • Licht, dun en draagbaar
  • Mooi scherm
  • Waterdicht
  • Kleine softwareproblemen
  • Matige camera

BEOORDELING