Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Fitbit Flex

Review: Moderne stappenteller Fitbit Flex met app

Technologie kan je gezond houden, denken ze bij Fitbit. De moderne stappenteller Flex houdt bij hoeveel stappen je op een dag zet, en spoort je aan meer te bewegen.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Vroeger had je stappentellers die je op je heup droeg. Dat waren meestal lelijk apparaten met een klein display waarop een nummer stond. Een simpel stukje technologie.

Fitbit probeert de stappenteller weer hip te maken door deze in een nieuw jasje te steken en extra functionaliteiten toe te voegen met apps. Dit deed het al succesvol met de Fitbit One en Zip, die beiden op de heup worden gedragen.

De One kon naast stappen tellen ook al slaapritmes bijhouden en meten hoeveel trappen je op en neer loopt. De Flex is bijna hetzelfde product, verpakt in een modieuze armband die verkrijgbaar is in verschillende kleuren.

Stevig plastic

Je krijgt bij de stappenteller twee armbandjes, een kleine en een grote, die voor alle polsen geschikt zijn. De bandjes zijn gemaakt van elastomeer, een rubberachtig plastic dat doet denken aan het materiaal waarvan de bekende gele Livestrong-bandjes zijn gemaakt. De Flex is wel een stuk dikker dan zo'n bandje, omdat aan de bovenkant de stappenteller zit verwerkt.

De Flex wordt vastgemaakt met een stevige kliksluiting en zit lekker om de pols. Na een paar dagen heb je, net als met een horloge, niet meer door dat de Fitbit om je arm zit.

De meningen over het uiterlijk van de Flex lopen op de NUtech-redactie uiteen, maar het valt in ieder geval vast te stellen dat het bandje er neutraal uitziet. Mensen zullen er dus niet raar van opkijken als je er één draagt. 

De stappenteller zelf is een klein uitneembaar apparaatje. Als je hem uit de armband verwijdert kan hij worden opgeladen. Ook is het mogelijk om meerdere bandjes te kopen en de teller te verplaatsen van de ene naar de andere. Zo kun je verschillende kleuren aanschaffen en de teller laten matchen met je outfit.

Fitbit Flex

Nauwkeurige meting

Het tellen van stappen gaat prima. De Flex houdt nauwkeurig bij hoeveel je loopt en synchroniseert deze gegevens via Bluetooth met een pc, Mac of smartphone. Hiervoor wordt Bluetooth 4.0 gebruikt, wat zeer weinig batterij kost. Je smartphone zal dus niet aanmerkelijk sneller leeg zijn bij het gebruik van de Fitbit. 

Hoewel de nieuwste smartphones allemaal gebruik kunnen maken van Bluetooth 4.0, zijn veel oudere modellen hier nog niet toe in staat. Als je smartphone niet beschikt over de nieuwste versie van Bluetooth, kun je alleen synchroniseren via je computer.

Hiervoor krijg je een speciale dongel die in de usb-poort van je pc past. Je kan, om onduidelijke redenen, niet de ingebouwde bluetooth van je pc gebruiken. Je prestaties lees je na op een app, of op de Fitbit-website. Zo kun je dus op allerlei apparaten op de hoogte blijven van je prestaties.

Geen display

In tegenstelling tot de Fitbit One heeft de Flex zelf geen display, maar door twee keer stevig op de armband te tikken komen de vijf led-lampjes op het bandje in actie, die een ruwe indicatie geven van het aantal stappen dat je die dag hebt gezet.

Standaard stelt de Fitbit 10.000 dagelijkse stappen als doel. Wie op de armband tikt en twee lampjes te zien krijgt, heeft dan tussen de 2000 en 4000 stappen gezet. Zo kun je snel zien hoeveel je ongeveer hebt gelopen zonder je smartphone te pakken.

Voor uitgebreidere gegevens is de app wel nodig. Synchroniseren met je telefoon gebeurt in de achtergrond als je telefoon een internetverbinding heeft. Bij het openen van de Fitbit-app zie je dus meteen precies hoeveel stappen je die dag hebt gezet.

Uitgebreide app

De app biedt bovendien ook nog veel andere functies. Zo is het mogelijk om in te voeren wat je hebt gegeten en gedronken, om te becijferen hoeveel calorieën je hebt binnengekregen. Ook activiteiten zoals fietsen en zwemmen kunnen worden ingevoerd. 

Met al die gegevens berekent Fitbit vervolgens hoeveel calorieën je op een dag hebt verbrand en hoeveel je er binnen hebt gekregen. Wie wil afvallen kan een speciaal programma programmeren dat je aanspoort om elke dag bijvoorbeeld 250 of 500 calorieën meer te verbranden dan je binnenkrijgt. Zo wordt het controleren van je diëet een stuk makkelijker.

Fitbit-app (Android)

Wel is het een nadeel dat de voedseldatabase van Fitbit volstrekt niet op Nederland is afgesteld. Wie een stroopwafel heeft gegeten moet dus zelf opzoeken hoeveel calorieën daarin zitten en deze dan handmatig invoeren. Als je een burger hebt gegeten bij de McDonalds kun je deze op basis van enkel de naam invoeren, omdat de Amerikaanse database dat soort eten al kent.

Het is mogelijk om vrienden met een Fitbit toe te voegen aan de app, zodat je kunt vergelijken wie het meest heeft gelopen. Voor mensen die veel anderen met een Fitbit kennen, voegt dit een leuk game-element toe.

De app stuurt je pushnotificaties als je bijna je doel hebt gehaald en als je 'badges' haalt, beloningen voor het lopen van een bepaald aantal stappen. Ook krijg je wekelijks een overzicht van je activiteit in je e-mailinbox. Bij het behalen van de tienduizend stappen trilt de armband ook, zodat je meteen voelt wanneer je je doel hebt gehaald.

Slaapmeting

Wie de Fitbit 's nachts omhoudt, kan ook zijn slaapritme meten. De slaapstand wordt ingeschakeld door een keer of vijf op het apparaat te tikken, wat niet altijd even makkelijk gaat. In de slaapstand meet de Fitbit wanneer je beweegt en je dus niet in diepe slaap bevindt. 

Als je de armband vervolgens weer op de dagstand zet, kun je in de app een overzicht zien van je nacht. Verschillende kleuren geven aan hoe diep je sliep en het apparaat rekent uit hoeveel je 'netto' hebt geslapen in een nacht. 

Een handige functie van de app is het 'stille alarm'. Het is mogelijk om de polsband 's ochtends te laten trillen, zodat je niet wordt gewekt met geluid. Dit is vooral handig voor koppels die niet op hetzelfde tijdstip moeten opstaan: de één kan dan wakker worden gemaakt door de trilling terwijl de ander rustig doorslaapt.

Een andere leuke toevoeging is de mogelijkheid om de app te openen door middel van NFC (near-field communication). Door je Android-telefoon met NFC (zoals de Nexus 4 of Galaxy S4) op het bandje te houden, opent de app automatisch.

Batterij

De batterij van de Fitbit Flex gaat ongeveer een week mee. Opladen gaat vervolgens erg snel, zodat je hem eigenlijk nauwelijks af hoeft te doen. 

Omdat de Flex waterdicht is, kun je deze ook onder de douche of in bad dragen. Klein nadeel is dat er dan water in het bandje komt, waardoor er druppeltjes op de ledlampjes blijven zitten. Dit kan verder geen kwaad, maar staat minder mooi.

Een ander nadeel van de Fitbit Flex is dat deze geen hoogtemeter heeft. Je kan dus niet zoals bij de Fitbit One meten hoeveel trappen je op- en neer bent gegaan. Ook het meten van fietsactiviteit is niet mogelijk, omdat je arm dan niet beweegt. Als je hebt gefietst, moet je dit dus zelf invoeren.

Conclusie

Is de Fitbit Flex behulpzaam voor je gezondheid? Dat ligt uiteindelijk nog aan jezelf. Zeker is dat het apparaat je een beter inzicht geeft in je dagelijkse activiteit.

Het is in ieder geval erg handig dat je via de app of website beter in de gaten hebt hoeveel je op een dag nou eigenlijk beweegt. En hoe meer je zelf invoert, hoe meer je uit de Fitbit haalt. Het invoeren van al je voeding en activiteiten kost vrij veel tijd, maar geeft je wel een heel goed inzicht in je dagelijkse gezondheid.

Ten opzichte van de Fitbit One mist de Flex een aantal kleine functies, maar wie zijn stappenteller liever op de arm draagt dan op de heup heeft met de Fitbit Flex een prima gadget in huis.


Lees meer over:

Fitbit

Aanbevolen artikelen