Nokia weet met de Lumia 520 en 720 een laag prijspunt te combineren met redelijke specificaties. Een schot in de roos.

De Lumia 720 kan in Nederland gekocht worden voor 330 euro en de Lumia 520 is al vanaf 160 euro te krijgen. Daarmee zijn de toestellen een stuk goedkoper dan de Lumia 920 van 500 euro en zijn ze een aanvulling op de Lumia 620 die precies tussen zijn twee betaalbare broertjes in zit.

Voor de 300 euro die de 720 kost heeft Nokia het toestel uitgerust met indrukwekkende specificaties.

Behuizing

De behuizing van de Lumia 720 is een positieve afwisseling. Het toestel is met 9 millimeter een stuk dunner dan de 10,7 millimeter Lumia 920. De telefoon is nog steeds gemaakt van polycarbonaat, maar heeft een matte afwerking die mij meer aanspreekt dan de glimmende afwerking van de Lumia 920. Ook is de 720 aan de achterkant bij de randen iets meer afgerond.

Daarnaast is het gewicht teruggebracht van 185 naar 128 gram, onder meer omdat er zonder apart hoesje geen draadloos laden ondersteund wordt. Een goede keuze, het gewicht is in dit geval belangrijker.

Ook met het verminderde gewicht voelt de 720 erg stevig en 'high-end' aan. De grip laat wel enigszins te wensen over. Dat is nog meer het geval bij de Lumia 520 die ook een matte afwerking heeft en bovendien verwisselbare achterkantjes. De 520 is ook iets dikker dan de 720 en ondanks het kleinere formaat slechts 4 gram lichter.

Lumia 520 en 720

Nokia weet met de Lumia 520 en 720 een laag prijspunt te combineren met redelijke specificaties. Een schot in de roos. © NU.nl/Joost Nederpelt
De behuizing van de Lumia 720 (de rode telefoon) is een positieve afwisseling. Het toestel is met 9 millimeter een stuk dunner dan de 10,7 millimeter Lumia 920. De telefoon is nog steeds gemaakt van polycarbonaat, maar heeft een matte afwerking die mij meer aanspreekt dan de glimmende afwerking van de Lumia 920. © NU.nl/Joost Nederpelt
Daarnaast is het gewicht teruggebracht van 185 naar 128 gram, onder meer omdat er zonder apart hoesje geen draadloos laden ondersteund wordt. Een goede keuze, het gewicht is in dit geval belangrijker. Ook met het verminderde gewicht voelt de 720 erg stevig en 'high-end' aan. De grip laat wel enigszins te wensen over. © NU.nl/Joost Nederpelt
Dat is nog meer het geval bij de Lumia 520 die ook een matte afwerking heeft en bovendien verwisselbare achterkantjes. De 520 is ook iets dikker dan de 720 en ondanks het kleinere formaat slechts 4 gram lichter. © NU.nl/Joost Nederpelt
De 720 heeft een 4,3 inch scherm met een resolutie 800 x 480 pixels. De Lumia 520 heeft met een 4 inch-scherm dezelfde resolutie en heeft dus een iets scherper beeld. Wel is het scherm van de 720 merkbaar helderder en beter te zien in zonlicht dankzij de Clearblack-technologie van Nokia. © NU.nl/Joost Nederpelt
De schermkwaliteit van de Lumia 720 is sowieso uitstekend. In vergelijking met de 920 is het scherm zelfs helderder en heeft het betere kijkhoeken. Dat komt deels omdat De 720 gebruikmaakt van Gorilla Glass 2 waar de 920 uitgerust is met de eerste variant. Verder heeft de 720 een uitstekende weergave van zwart en wit waar zwarte vlakken zelfs bijna net zo zwart zijn als de fysieke rand rond het toestel waardoor de rand bijna onderdeel van het toestel lijkt. © NU.nl/Joost Nederpelt
De snelheid is een onderdeel waar Nokia bij de 720 merkbaar op heeft ingeleverd. Windows Phone 8 zelf werkt soepel op het toestel, maar de snelheid van de 920 kan de smartphone niet evenaren. Zo duurt het opstarten van apps soms erg lang, blijft het laadscherm wel eens hangen en duurt het maken van een foto of het openen van de camera-app langer. © NU.nl/Joost Nederpelt
Ook met de camera weet Nokia net boven gemiddeld te presteren voor een betaalbaar toestel. Het kan qua scherpte, snelheid en kleurweergave niet tippen aan de high-end-toestellen zoals de Lumia 920, Galaxy S4 en iPhone 5, maar presteert beter dan veel middenklasse Android-toestellen. © NU.nl/Joost Nederpelt

Scherm

De 720 heeft een 4,3 inch scherm met een resolutie 800 x 480 pixels. De Lumia 520 heeft met een 4 inch-scherm dezelfde resolutie en heeft dus een iets scherper beeld. Wel is het scherm van de 720 merkbaar helderder en beter te zien in zonlicht dankzij de Clearblack-technologie van Nokia.

De schermkwaliteit van de Lumia 720 is sowieso uitstekend. In vergelijking met de 920 is het scherm zelfs helderder en heeft het betere kijkhoeken. Dat komt deels omdat De 720 gebruikmaakt van Gorilla Glass 2 waar de 920 uitgerust is met de eerste variant.

Verder heeft de 720 een uitstekende weergave van zwart en wit waar zwarte vlakken zelfs bijna net zo zwart zijn als de fysieke rand rond het toestel waardoor de rand bijna onderdeel van het toestel lijkt.

De resolutie van het goedkopere broertje van de 920 zorgt voor 217 pixels per inch. De 920 heeft er 332 en veel andere toptoestellen zitten ook rond dat getal. Dat betekent dat vooral bij browsen en het bekijken van video's op de Lumia 720 gebruikers niet het scherpste resultaat krijgen. In het besturingssysteem zelf valt de mindere resolutie niet snel op. Windows Phone kan prima omgaan met iets minder scherpte en een gemiddelde gebruiker zal er zonder vergelijkingsmateriaal niet zo snel iets van merken. Bij het lezen van teksten valt de resolutie echter wel op.

Bij de 520 is dat ook enigszins het geval en daar zijn de kijkhoeken ook een stuk minder. Een logische concessie vanwege het prijspunt.

Snelheid en accu

De snelheid is een onderdeel waar Nokia bij de 720 merkbaar op heeft ingeleverd. Windows Phone 8 zelf werkt soepel op het toestel, maar de snelheid van de 920 kan de smartphone niet evenaren. Zo duurt het opstarten van apps soms erg lang, blijft het laadscherm wel eens hangen en duurt het maken van een foto of het openen van de camera-app langer.

De 720 en 520 beschikken over 512 MB aan werkgeheugen. Dat betekent dat sommige games, zoals Temple Run, niet kunnen draaien op de smartphones. Alle simpele spellen zijn overigens wel beschikbaar. Veel haperingen vertonen de goedkopere toestellen overigens niet. De prestaties zijn niet schokkerig, maar wel iets langzamer.

De accuduur van de 720 is indrukwekkend. De telefoon gaat bij gemiddeld gebruik waarbij af en toe gebruikgemaakt wordt van internet, video en bellen gaat de telefoon gerust twee dagen mee. De Lumia 520 doet het ook niet slecht, maar moet 's nachts toch wel aan de lader. In vergelijking met veel high end-telefoons – met hogere resoluties – is dat uitstekend. Die zijn vaak na een uur of 12 al leeg.

Camera

Ook met de camera weet Nokia net boven gemiddeld te presteren voor een betaalbaar toestel. Het kan qua scherpte, snelheid en kleurweergave niet tippen aan de high-end-toestellen zoals de Lumia 920, Galaxy S4 en iPhone 5, maar presteert beter dan veel middenklasse Android-toestellen.

Zoals gezegd doet de 6,7 megapixel-camera wat lang over het scherpstellen, maar het uiteindelijke resultaat is scherp, helder en heeft een goed dynamisch bereik. Door de relatief lage brandpuntafstand presteert de camera ook goed in donkere situaties.

Dat gaat bij de Lumia 520 een stuk minder goed en ook de kleuren zijn fletser, maar met 5 megapixels en een prijs van 160 euro zijn de foto's alles behalve slecht. Ook de fysieke cameraknop op de zijkant van de toestellen is handig.

Gelukkig zijn zowel de 520 als 720 uitgerust met een Micro SD-slot. De interne opslag bedraagt slechts 8 GB.

Conclusie

Een nadeel aan beide toestellen vind ik Windows Phone 8. Hoewel het besturingssysteem de afgelopen versies flink verbeterd is, kan het nog steeds niet tippen aan Android of iOS. 

Dat komt dan vooral door het app-aanbod. Het systeem zelf werkt soepel en snel, maar de kwaliteit van sommige applicaties blijft achter. Facebook toont kleine foto's en een minder mooie interface en ook Twitter is minder mooi vormgegeven. In Whatsapp is bijvoorbeeld minder goed te zien wie wat zegt in een groepsgesprek en is het delen van een foto met een contact omslachtig.

Hoewel de Lumia 720 en zeker de 520 niet kunnen tippen aan high end-modellen, mag dat ook de verwachting niet zijn. Voor het lage prijspunt is Nokia erin geslaagd de telefoons een stevige behuizing en goede camera te geven. Het scherm van de 720 is bovendien indrukwekkend op de resolutie na, maar beter dan veel concurrenten van dezelfde prijs. Vooral de accuduur was ik van onder de indruk. De Lumia 520 presteert op alle vlakken net iets minder, maar voor 160 euro blijft het een heel goede telefoon. Met de betaalbare Lumia 520 en 720 heeft Nokia het succes weer in eigen handen.

  • Stevige behuizing
  • Mooi scherm
  • Goede accuduur
  • Goede camera
  • Windows Phone
  • Snelheid

BEOORDELING