Met de Surface-tablet werd Microsoft voor het eerst zelf een pc-fabrikant, in plaats van enkel een softwareproducent voor systemen van anderen. Eind mei komt de Surface Pro, de versie van de tablet met de volledige versie van Windows, ook op de Nederlandse markt. NUtech test het apparaat alvast.

Eigenlijk is de benaming 'tablet' voor de Surface Pro niet juist. Hoewel het scherm met 10,6 inch wel de grootte van een tablet heeft, zit er achter het touchscreen een forse kast.

Deze is met 13 millimeter bijna anderhalf keer zo dik als de Surface RT, het kleine broertje van de Surface Pro die de speciale tabletversie van Windows 8 draait. Met een gewicht van 907 gram is de Pro ook nog eens ruim 200 gram zwaarder dan de RT.

De behuizing is mooi afgerond en gemaakt van stevig magnesium met een doffe kleur. De Surface Pro heeft vooral een zakelijke uitstraling, met scherpe hoeken die desondanks prettig aanvoelen. Ook de volume- en powerknoppen zijn zeer degelijk. Een standaard kan worden uitgeklapt om het apparaat rechtop te zetten, wat handig is als de Surface moet worden gebruikt als laptop.

Flinke processor

Rondom de behuizing loopt een dunne gleuf, die ervoor zorgt dat een ventilator de lucht in de Surface Pro kan verversen. Omdat het toestel is uitgerust met een dualcore Intel i5-processor, in tegenstelling tot de zuinige Nvidia-chip in de Surface RT, is een koelingsmogelijkheid nodig.

In de praktijk valt het echter nauwelijks op dat er een ventilator in de Surface Pro zit. Zelfs bij zwaar gebruik, zoals gamen, is nauwelijks te merken dat de tablet aan het 'blazen' is. Het apparaat wordt wel warm, maar ook dit is beperkt.

De accuduur is door de betere chip wel een stuk beperkter. Ook het mooie scherm met full hd-resolutie speelt hier een rol in. Bij normaal gebruik houdt de Surface Pro het zo'n 4 à 5 uur vol, maar bij intens gebruik moet het toestel al eerder aan de oplader worden gehangen.

Toetsenborden

Door de forse behuizing en interne onderdelen kan de Surface Pro beter worden gezien als kleine laptop, die eventueel als tablet kan worden gebruikt, dan andersom. Het toestel wordt dan ook verkocht in combinatie met twee verschillende soorten toetsenborden, de touch cover en de type cover, voor respectievelijk 119,99 en 129,99 euro. De eerste is een dunne variant met toetsen die wel drukgevoelig zijn, maar niet fysiek kunnen worden ingedrukt.

De type cover is nog steeds een erg dun toetsenbord, maar met echte kliktoetsen. Deze is in het gebruik handiger en past beter bij de Surface Pro. Een van de voornaamste voordelen van de Surface Pro ten opzichte van de Surface RT is de beschikking over de volledige versie van Windows 8, wat het installeren van desktopapps op het systeem mogelijk maakt.

Type cover

Type cover

Het besturen van deze apps is echter lastig als je alleen het touchscreen tot je beschikking hebt. De apps in de desktopmodus zijn over het algemeen niet gemaakt voor gebruik op een tablet en hebben vaak kleine knoppen die moeilijk met precisie aan te raken zijn. De type cover biedt een oplossing door een klein touchpad tot je beschikking te stellen.

Deze werkt lang niet zo goed als een touchpad op een gemiddelde laptop - soms werden muiskliks geregistreerd als het toetsenbord licht werd gebogen door een hand erop te laten rusten - maar in de gevallen dat je een programma in desktopmodus moet gebruiken is de aanwezigheid van een touchpad toch erg handig.

Het is dan ook zeer aan te raden om een type cover aan te schaffen bij de Surface Pro, omdat je anders niet het meeste uit het apparaat kan halen. Enige nadeel is de vilten achterkant van de type cover, die doet denken aan een stuk flink ingesleten kantoortapijt.

Scherm

Het scherm van de Surface Pro is in het 16:9-formaat dat bekend is van films en de meeste moderne laptops. Daarmee is het scherm ook een stuk breder dan dat van de iPad en verschillende andere tablets. Dit maakt het gebruik in portretmodus onaantrekkelijk, omdat veel apps en websites dan niet meer 'passen' op het scherm. 

Hoewel de Surface vooral geschikt is voor gebruik met een toetsenbord, is het toch handig dat het toestel een touchscreen heeft. Dit maakt het gebruik van de verschillende touch-gebaren in Windows 8 erg makkelijk. Ook de rand rondom het scherm is aanraakgevoelig, wat het makkelijk maakt om bijvoorbeeld van rechts naar links te vegen om het 'charms'-menu op te roepen. Daarmee kunnen basisfuncties als delen en instellingen worden bereikt.

Ook qua beeldkwaliteit laat de Surface Pro niets te wensen over. Met 208 pixels per inch is tekst erg scherp en ook de felle kleuren van de Windows-interface komen goed over. Wel valt op dat veel apps in de desktopmodus niet gemaakt zijn voor beeldschermen met een full hd-resolutie. Daarom ziet bijvoorbeeld de Chrome-browser van Google er wazig uit. Het scherm is ook vrij gevoelig voor vingerafdrukken.

Windows 8

In de nieuwe interface van Windows 8, dat grote tegels en apps uit de Windows Store gebruikt, zijn alle programma's wel gereed om gebruikt te worden op een scherm met hoge resolutie. De Surface Pro blijft dan ook het fijnst in het gebruik wanneer het nieuwe deel van Windows wordt gebruikt. 

Hoewel het aantal apps in Windows 8 gestaag groeit, missen er nog wel belangrijke partijen. Zo is er geen officiële Facebook-app en is ook e-mailen in de nieuwe interface nog een probleem. Er bestaat wel een officiële mail-app van Microsoft, maar deze mist veel functies. Wie bijvoorbeeld Gmail-labels wilt gebruiken, moet uitwijken naar een browser. 

Gelukkig is de Internet Explorer 10 makkelijk in het gebruik met een touchscreen en voldoet deze in de meeste gevallen.

Camera's en geluid

De beide camera's van de Surface Pro vallen erg tegen. Natuurlijk is een camera, met name die aan de achterkant, voor een tablet een stuk minder belangrijk dan voor een smartphone, maar toch is het teleurstellend dat Microsoft voor zulke slechte hardware heeft gekozen.

Beiden hebben een resolutie van 1,2 megapixel. Dat is in het geval van de camera aan de voorkant genoeg om mee te Skypen (met een maximale resolutie van 720p), maar voor het maken van foto's en video's is de Surface zo goed als nutteloos. Zelfs met volledig daglicht blijven foto's korrelig, flets en onscherp. Waarom er überhaupt voor is gekozen om een camera aan de achterkant te plaatsen blijft een mysterie.

Foto gemaakt met de Surface Pro (100%)

Foto gemaakt met de Surface Pro (100%)

De speakers van de Surface Pro zijn evenmin spectaculair, maar kunnen wel vrij hard. Op hogere volumes treedt echter wel wat ruis op.

Een goede netbook?

De Surface Pro is geen echte tablet, maar kan eigenlijk ook niet worden gezien als een echte laptopvervanger. De type cover werkt weliswaar prettig, en het scherm heeft een hoge resolutie met mooie kleuren, maar deze zal voor de meeste mensen toch te klein zijn om dagelijks langdurig achter te werken.

De Surface Pro moet dan ook worden gezien als een ideaal alternatief om mee op reis te nemen. Het feit dat deze hele review op de Surface Pro is getypt zegt eigenlijk al genoeg. Op een normale tablet was dit een lang en moeizaam proces geweest, maar op de Surface Pro gaat het bijna net zo makkelijk als op een laptop. Eigenlijk kun je de Surface Pro zien als een netbook, maar dan met uitstekende specificaties.

Aangezien het apparaat een vrij hoog prijskaartje van 886 euro heeft (exclusief toetsenbord), zal hij echter alleen aantrekkelijk zijn voor mensen die veel op pad zijn en toch productief moeten blijven, zoals rondreizende zakenmensen. Het is indrukwekkend dat Microsoft, toch vooral een softwarebedrijf, zulke mooie hardware heeft weten te maken. Dat leidt tot onderstaande mooie score, maar je vraagt je wel af voor welke doelgroep de Surface Pro is bedoeld.

  • Degelijke behuizing
  • Stevig toetsenbord
  • Full hd-scherm
  • Volledige versie Windows 8
  • Licht en dun (voor een laptop)
  • Zwaar en dik (voor een tablet)
  • Matige accuduur
  • Slechte camera

BEOORDELING