Samsung moet met de Galaxy S4 aan hoge verwachtingen voldoen. Het nieuwe vlaggenschip volgt de populaire S III op en krijgt stevige concurrentie van de HTC One, Xperia Z en iPhone 5. Helaas blijkt dat de S4 niet aan álle verwachtingen kan voldoen.

Een populair toestel maken is eenvoudiger dan hem opvolgen, toch slaagde Samsung daar met de Galaxy S III goed in. Het toestel was een duidelijke stap vooruit in vergelijking met de S II. Zowel qua prestaties, mogelijkheden als ontwerp.

Ik gebruik zelf als privételefoon een S III. Na anderhalve week met de S4 moet ik concluderen dat het een goed toestel is, maar het verschil met m'n S III is klein.

Behuizing

Zo is het uiterlijk van de nieuwe Galaxy S bijna gelijk aan dat dan zijn voorganger. De telefoons zijn bijna even groot en hebben nagenoeg dezelfde vorm. De fysieke thuisknop is iets aangepast en de camera op de achterkant ziet er anders uit. Hetzelfde geldt voor de volumeknop en de zijkant van de telefoon.

Toch gaat het in alle opzichten om heel kleine aanpassingen waardoor de S4 over het algemeen hetzelfde aanvoelt.  Het gebrek aan vooruitgang in het ontwerp van de S4 is jammer, maar ergens ook logisch. Het zou voor Samsung een risico zijn om het uiterlijk van een heel populaire telefoon compleet aan de kant te schuiven.

Het nadeel voor Samsung is dat Sony en HTC zich met de Xperia Z en One goed weten te onderscheiden en het was fijn geweest als Samsung in de S4 wel een risico had durven te nemen. Het bedrijf krijgt nu te maken met de wet van de remmende voorsprong zoals we dat ook bij Apple zagen met relatief kleine veranderingen in de recente iPhones.

De behuizing van de S4 is zoals bij alle vorige modellen van kunststof. Hoewel de telefoon erg stevig en degelijk aanvoelt, kan de smartphone qua gevoel niet tippen aan de aluminium Android-telefoon HTC One. De One voelt net iets steviger en robuuster aan.

Waar Samsung punten voor verdient is het formaat van de S4. Het scherm is vergroot van 4,8 naar 5 inch terwijl het toestel zelf nauwelijks groter is geworden. De Xperia Z, die ook over een 5 inch-scherm beschikt, is aanzienlijk groter. Samsung is erin geslaagd de afmetingen beperkt te houden door de randen rond het scherm aanzienlijk te verkleinen. Hoewel de telefoon voor sommigen alsnog te groot zal zijn, is hij nog met één hand te gebruiken en zorgen de dunnere randen bovendien voor een iets minder lompe uitstraling.

Het laatste verschil met de behuizing van de S III zit hem in het patroon. De hele S4 heeft een klein raster dat alleen in bepaald licht te zien is. Het raster zorgt niet per se voor extra grip, maar lijkt meer een designkeuze.

Scherm

Uiteraard heeft Samsung stappen gezet wat betreft het scherm. De S4 heeft een Full HD amoled-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarmee is het scherm een stuk scherper dan dat van de S III, maar vergelijkbaar met de Full HD-schermen van de One en Xperia Z. Over scherpte hebben we inmiddels dan ook niets meer te klagen. De hoeveelheid pixels per inch ligt in de huidige toptoestellen zo hoog dat de verschillen met het blote oog niet meer waar te nemen zijn.

Belangrijker is dat Samsung de kwaliteit van amoled-schermen verbeterd heeft. Het scherm is minder blauw en minder verzadigd. Ook het probleem met de scherpte is door de hoge resolutie opgelost. Amoled-schermen hebben over het algemeen vrij snel last van een blauwe waas waardoor ze minder helder zijn dan die van concurrenten. Bij de S4 treedt de waas alleen nog op wanneer er veel wit te zien is, zoals in de app van NU.nl. Bij foto's en video's heb je er geen last meer van. Bij veel wit is wel te zien dat de iPhone 5, HTC One en Xperia Z een betere weergave hebben.

De kleuren van de S4 zijn wel erg mooi. Samsung heeft er een handje van kleuren oververzadigd te maken en dat is in de S4 veel minder het geval. De kleuren zijn mooi, levendig en dat in combinatie met een haarscherp beeld zorgt voor een indrukwekkende ervaring. Ook de kijkhoeken zijn uitstekend. De S4 verliest pas onder erg scherpe hoeken iets van de helderheid.

Alle onderdelen van de S4

Samsung heeft in de S4 stappen gezet wat betreft het scherm. De kleuren zijn minder verzadigd en er treedt veel minder snel een blauwe waas op. © NU.nl/Joost Nederpelt
De S4 heeft een Full HD amoled-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarmee is het scherm een stuk scherper dan dat van de S III, maar vergelijkbaar met de Full HD-schermen van de One en Xperia Z. © NU.nl/Joost Nederpelt
De behuizing van de S4 is zoals bij alle vorige modellen van kunststof. Hoewel de telefoon erg stevig en degelijk aanvoelt, kan de smartphone qua gevoel niet tippen aan de aluminium telefoons. © NU.nl/Joost Nederpelt
De behuizing is nagenoeg gelijk aan die van de S III. De speaker op de achterkant is wel nieuw en de hele behuizing is afgewerkt met een heel fijn raster dat alleen in bepaald licht te zien is. © NU.nl/Joost Nederpelt
Kiezen voor een soortgelijk ontwerp is logisch, maar ook jammer. HTC weet zich met de One beter te onderscheiden. © NU.nl/Joost Nederpelt
De S4 heeft tal van nieuwe functionaliteiten. Het toestel is onder meer te besturen met de ogen en bewegingen net boven het scherm. © NU.nl/Joost Nederpelt
Je kan door webpagina's of mailtjes scrollen door je ogen omhoog en naar beneden te bewegen. Dat vergt gewenning en bovendien is er ook altijd een lichte kanteling van het hoofd nodig. © NU.nl/Joost Nederpelt
Bij de S4 is het ook mogelijk iets aan te klikken zonder het scherm aan te raken. Door een vinger net boven het scherm te houden, krijg je bijvoorbeeld een preview van een e-mail of foto in een klein pop-up-schermpje. © NU.nl/Joost Nederpelt

Snelheid

In onze benchmarkstest, waarmee de prestaties van telefoons gemeten kunnen worden, blijkt dat de S4 op papier de snelste smartphone is. Alleen bij Vellamo, dat de snelheid van de browser meet, is de HTC One sneller.

In Antutu, dat onder meer het werkgeheugen, de processor en de grafische prestaties meet, is de S4 onverslaanbaar en ook in Geekbench 2, dat alleen de prestaties van het geheugen en de processor meet, staat het nieuwe toestel van Samsung bovenaan.

LET OP: Er gaan eind juli berichten dat Samsung de S4 geoptimaliseerd heeft om goed te scoren in benchmarktests. Deze resultaten moeten dus met een korreltje zout worden genomen. Hieronder delen wij ook onze praktijkervaring omdat benchmarktests sowieso alleen een theoretische winnaar aanwijzen.

Inmiddels ga ik er vanuit dat alle nieuwe toptoestellen van fabrikanten als Apple, HTC, Samsung en Sony qua snelheid in de praktijk niet echt voor elkaar onderdoen. De tests geven dan ook alleen theoretisch de winnaar aan. In de praktijk is de S4 snel en werkt hij over het algemeen soepel. Toch viel ons op dat er op onverklaarbare momenten soms haperingen optreden.

Zo duurt het openen van een mailtje soms ineens een paar seconden of vertraagt de telefoon aanzienlijk als er snel tussen fotoalbums gewisseld wordt. De haperingen zijn minimaal en komen slechts sporadisch voor. Opvallend genoeg ging het wisselen tussen veel apps juist weer probleemloos. Dat geeft aan dat de S4 mede dankzij de snelle quad core Snapdragon 600-chip over genoeg kracht beschikt.

Bekijk de videoreview:

Overbodige diensten

Omdat Samsung ook weet dat het zich met het scherm en de snelheid moeilijk meer kan onderscheiden zet het bedrijf fors in op nieuwe diensten. De S4 is onder meer te besturen met de ogen en bewegingen net boven het scherm.

Je kan door webpagina's of mailtjes scrollen door je ogen omhoog en naar beneden te bewegen. Dat vergt gewenning en bovendien is er ook altijd een lichte kanteling van het hoofd nodig. Hoewel het na verloop van tijd redelijk werkt, voegt de functionaliteit wat mij betreft weinig toe. Ik scroll veel liever met mijn vingers dan met een onnatuurlijke en overdreven hoofdbeweging. Bovendien moet je de telefoon vrij stil houden zodat er geen onverwachte sprongen optreden waarbij de pagina ineens een heel stuk naar beneden scrollt. Ook als je je hoofd even omhoog doet om op te kijken van het scherm, schiet de pagina een stuk omhoog.

Je kan met de oogbesturing ook video's automatisch laten pauzeren. Een video stopt dan met afspelen zodra het hoofd afgewend wordt. In het licht werkt dit prima, maar bij donkere situaties niet. Bovendien is het best denkbaar dat je even niet naar het scherm kijkt, maar de video wel gewoon wil laten doorgaan.

Bij de S4 is het ook mogelijk iets aan te klikken zonder het scherm aan te raken. Door een vinger net boven het scherm te houden, krijg je bijvoorbeeld een preview van een e-mail of foto in een klein pop-up-schermpje. Ook is het mogelijk tekst in de browser uit te vergroten. Net als de oogbesturing werkt dit alleen bij bepaalde apps, zoals de standaardbrowser, e-mail en bij afbeeldingen. De browser Chrome en sociale netwerken worden bijvoorbeeld niet ondersteund.

De Air View-functie is bovendien erg gevoelig waardoor ongevraagd pop-upjes verschijnen. De functionaliteit is wel handig om bijvoorbeeld snel de inhoud van een e-mail te bekijken zonder deze te openen en helemaal te laden. Ook al geldt: baat het niet dan schaadt het niet, alle functionaliteiten samen zijn geen onderscheidende en volwaardige toevoegingen te noemen. De nieuwe functies kunnen overigens worden uitgeschakeld.

Tot slot beschikt de S4 over tal van nieuwe sensoren. Zo heeft de telefoon een ingebouwde thermometer en hygrometer voor het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid. In de speciale S Health-app kan deze informatie afgelezen worden, maar verder worden de sensoren helaas nergens gebruikt.

Accu en camera

De extra instellingen trekken geen enorme wissel op de accu, maar helaas is de accuduur - met of zonder extra functies - behoorlijk belabberd. De S4 ging bij gemiddeld tot zwaar gebruik tussen de zeven en de twaalf uur mee. Als ik 's ochtends om zes uur m'n telefoon van de lader haalde, moest hij vaak nog voor het avondeten weer aan de stroom. Vooral het scherm trok in dat geval veel van de accu leeg.

Ook bij gematigd gebruik waarin het scherm maar heel soms ingeschakeld werd was de accu na een uur of twintig leeg. Aanzienlijk sneller dan bij de iPhone 5 en HTC One.

De camera was in de S III al behoorlijk goed en Samsung heeft dat in de S4 verder geperfectioneerd. De foto's zijn vanwege de 13 megapixels erg groot en hebben een hoge resolutie. Dat is vooral handig bij het inzoomen. Daarin merk je dat de S4 scherpere foto's kan maken van zijn voorganger. Verder zijn de verschillen klein.

Over het algemeen zijn de kleuren van foto's natuurgetrouw en de belichting dik in orde. Dat is overigens vooral bij situaties met veel licht het geval. Dan verslaat de S4 de HTC One, Xperia Z en S III en zijn de prestaties qua contrast, kleurweergave en scherpte redelijk gelijk aan die van de iPhone 5. In donkere situaties presteert de S4 echter beduidend minder goed dan de concurrentie. De speciale nachtmodus verhelpt de problemen enigszins, maar maakt de foto's wel paars.

Samsung heeft ook bij de camera tal van nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Zo is het mogelijk met een Drama Shot meerdere foto's te maken van een bewegend onderwerp, bijvoorbeeld een auto. Vervolgens kan de auto op meerdere plekken in de foto verwerkt worden. Daarnaast kan je een foto maken met beide camera's, aan de voor- en achterkant, tegelijk maken zodat de fotograaf ook altijd op een groepsfoto staat. De nieuwe modi zijn aan het begin leuk, maar verliezen al snel hun meerwaarde.

SPECIFICATIES

Schermformaat 4,99 inch
Schermtype HD Super amoled
Resolutie 1920 x 1080 pixels (441 ppi)
Processor 1,9 GHz Snapdragon 600
Opslag 16 GB
Micro SD-kaart Ja
Afmetingen 136,6 x 69,8 x 7,9 millimeter
Gewicht 130 g
Camera's 13 en 2 megapixel
Camerasensor Sony IMX135

Conclusie

Ik zat al maanden met smart op de Galaxy S4 te wachten en wellicht blijf ik daardoor enigszins teleurgesteld achter. De S4 is een stap vooruit, maar wel een kleintje. Het is de beste smartphone die Samsung ooit heeft gemaakt, maar het bedrijf heeft nu meer concurrentie. HTC heeft met de One over alle linies (behalve de camera) nét een beter toestel in handen en de Xperia Z weet op bepaalde vlakken te imponeren.

Ik wil Samsung nog wel even prijzen voor de vooruitgang van het scherm. Ook het feit dat dit grote scherm in een redelijk compacte behuizing past, is het vermelden waard en de technische hoogstandjes zijn indrukwekkend. Zo werkt het oogscrollen redelijk en ook de sensoren blijken prima te functioneren. Helaas maakt Samsung slechts mondjesmaat gebruik van de sensoren en blijkt de oogbesturing nogal overbodig.

Ook op het toestel zelf zijn nog wel wat dingen aan te merken. Met een uitmuntend scherm, prima camera, goede prestaties, matige accuduur en weinig inspirerend ontwerp komt de S4 daarmee onder de streep uit als goede telefoon, maar ook niet meer dan dat.

  • Uitstekend scherm
  • Goede camera
  • Technische vooruitgang
  • Slechte accuduur
  • Geen vooruitgang in behuizing
  • Nieuwe diensten werken matig

BEOORDELING