De eigen Surface-tablet van Microsoft ligt sinds medio februari in de Nederlandse winkels. Tijd voor NU.nl om het apparaat kritisch te bekijken.

BEOORDELING

De Surface is al sinds 26 oktober verkrijgbaar in de Verenigde Staten, maar werd pas op 14 februari in Nederland gelanceerd.

Microsoft maakte nooit eerder een desktop, laptop of tablet. Het concurreert nu met hardwarepartners als Acer, HP en Asus. Het bedrijf hoopt met de Surface de kracht en mogelijkheden van besturingssysteem Windows 8 te laten zien.

Voor deze review namen wij een versie met Windows RT onder handen. In de VS wordt sinds kort ook een variant met Windows 8 Pro verkocht, maar die is in Nederland niet verkrijgbaar. Het besturingssysteem is zowel een min- als pluspunt.

Windows RT

Windows RT is namelijk een beperkte tabletversie van het volledige besturingssysteem Windows 8. Dat betekent dat alleen apps uit de Windows Store kunnen draaien op de Surface. Volledige pc-programma’s die op normale laptops en desktops draaien, zijn niet beschikbaar.

Het aantal applicaties dat beschikbaar is voor Windows RT valt bovendien tegen. Zeker in vergelijking met de iPad. Het voordeel van Androidtablets is dat de honderdduizenden apps voor smartphones automatisch geschaald kunnen worden naar tabletformaat. Dit levert niet per definitie goede apps op, maar het aanbod is er in ieder geval.

Apps

Op het moment van schrijven zijn er ruim 43.000 apps beschikbaar voor Windows RT. Daarbij valt op dat de populairste gratis spellen op mobiele besturingssystemen Android en iOS niet op Windows te downloaden zijn. De games die er wel zijn, werken soms langzaam zoals bijvoorbeeld het populaire Cut the rope.

Van de vooraf geïnstalleerde apps starten alleen de Windows Store en E-mail-app langzaam op en tonen in het gebruik soms haperingen. Verder werkt heel Windows RT erg soepel. Apps starten vrij snel op, maar vooral het wisselen tussen apps, weergeven van twee schermen naast elkaar en scrollen door de menu’s gaat soepel en snel.

Belangrijk om te melden is dat Windows RT al 16 GB van de beschikbare 32 of 64 GB op een Surface inneemt. Groot voordeel is wel dat er dan een vrij complete versie van Office geïnstalleerd is. Onze volledige review van Windows 8 hebben wij al eerder gepubliceerd.

Behuizing

De bouwkwaliteit van de Surface viel ons in positieve zin op. Microsoft heeft veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de tablet. Het blijft een rechthoekige apparaat met een groot scherm, maar het matte magnesium materiaal ziet er goed uit en voelt degelijk aan. De achterkant is wel gevoelig voor vingerafdrukken.

De rand van de tablet loopt iets naar achteren af waardoor de focus van voren op het scherm ligt. De knoppen zijn mooi af- en in de rand weggewerkt.

Het meest opvallende deel van de behuizing is de standaard. In de achterkant van de tablet zit over de helft van het apparaat een uitklapbare standaard verwerkt. Dichtgeklapt is de achterkant helemaal glad en heb je er dus geen last van.

Uitgeklapt zorgt de standaard er voor dat de Surface heel stevig rechtop staat. Een handige toevoeging die zeker in combinatie met het toetsenbord (daarover later meer) vaak van pas komt. Helaas kan de hoek van de standaard niet aangepast worden waardoor de kijkhoek soms wat ongemakkelijk is. Bovendien is de standaard vrij scherp waardoor gevoelige houten oppervlaktes beschadigd kunnen raken.

SPECIFICATIES

Scherm 10,6 inch ClearType HD
Resolutie 1366 x 768 pixels
Accu 31,5 Wh
Accuduur 8 uur
RAM 2 GB
Geheugen 32/64 GB
Besturingssysteem Windows RT
Maten 171,9 x 274,5 x 9,4 mm
Gewicht 680 gram
Chip Nvidia Tegra 3 (quad-core)
Camera 720p
Micro SD Ja
USB Ja

Het nadeel van de Surface is dat het apparaat erg groot is. Het 10,6 inch-scherm is flink groter dan de 9,7 inch iPad en diverse Androidtablets. Bovendien heeft de tablet een beeldverhouding van 16:9 en is hij dus een stuk minder vierkant dan bijvoorbeeld de iPad. Dat betekent dat wij de Surface geen enkele keer in portraitmodus gebruikten.

De Surface is slechts iets dikker dan de concurrentie en weegt maar iets meer dan de iPad, maar voelt toch veel zwaarder aan.

USB en accu

De Surface beschikt, ondanks de geringe dikte van 9,3 millimeter over een USB 2.0-poort. Een groot voordeel in vergelijking met veel concurrenten omdat randapparatuur zoals toetsenborden, externe harde schijven en printers eenvoudig aan te sluiten zijn.

Over het algemeen ondersteunt Windows RT alle recente randapparatuur. Zo konden wij zonder moeite een anderhalf jaar oude printer aansluiten en werkten diverse muizen, toetsenborden en harde schijven zonder problemen.

De aansluiting voor de oplader is minder handig. Microsoft maakt niet gebruikt van een standaardpoort, maar werkt met een magnetisch systeem. Het gebeurde ons regelmatig dat de oplader niet goed op de aansluiting geklikt zat omdat de rand van de Surface schuin is.

Eenmaal opgeladen bleek de accuduur van de Surface gemiddeld. In een test met het constant afspelen van video gaat de tablet zo’n 8 á 9 uur mee. Hij kan niet tippen aan de uitblinkers, maar presteert zeker met het grote scherm in het achterhoofd niet slecht.

Scherm

Dat 10,6 inch-scherm beschikt opmerkelijk genoeg slechts over een 1366x768 pixels. De iPad 3 en 4 hebben een resolutie van 1536 pixels in een kleiner scherm. Dat betekent dat ze een scherper beeld hebben, maar volgens Microsoft wordt dat gecompenseerd met het ClearType-scherm van de Surface.

Dat zou moeten zorgen voor een beter contrast. Bovendien heeft het bedrijf de buitenste laag van het scherm direct op het LCD-scherm zelf bevestigd. Hierdoor reflecteert het scherm van de Surface merkbaar minder.

De felle kleuren en verminder reflectie kunnen wat ons betreft het gebrek aan pixels echter niet verbergen. Vooral bij tekst op het startscherm van Windows RT of bijvoorbeeld op websites is het verschil met bijvoorbeeld de iPad duidelijk te zien.

Toetsenborden

Het toetsenbord waar we het eerder over hadden, is dan een verschil dat uitpakt in het voordeel van de Surface. Er is een Touch Cover en Type Cover beschikbaar. Beide toetsenborden zijn optioneel verkrijgbaar voor de vrij forse prijs van 119,99 en 129,99 euro. De tablet zelf kost minimaal 486 euro.

De Touch Cover is slechts 3 millimeter dik en beschikt over drukgevoelige toetsen. Er is een lage mate van hoogteverschil aanwezig waardoor het typen op de Touch Cover iets fijner was dan op een virtueel toetsenbord. Helaas is het toetsenbord niet net zo gevoelig als een virtuele variant op een scherm. Hard drukken is noodzakelijk en snel typen is er dus niet bij. De aanrakingsgevoelige trackpad werkte overigens uitstekend.

De Type Cover vonden wij in het gebruik veel handiger. De fysieke en indrukbare toetsen zorgen voor een soortgelijke ervaring als bij een normaal toetsenbord, maar dan in compacte versie. Groot voordeel van covers is dat ze beiden vrij dun zijn en tegen het scherm geklapt kunnen worden zodat de Surface altijd compact blijft.

Conclusie

Voor het eindoordeel gegeven wordt, is het nog het vermelden waard dat dit de eerste tablet van Microsoft is en Windows 8 bovendien een heel nieuw besturingssysteem is. Toch is het voor ons geen aanrader.

We zijn over de behuizing en het toetsenbord zeer te spreken. De bouwkwaliteit en het uiterlijk zijn dik in orde en de standaard en het toetsenbord zijn mooie toevoegingen. Het zorgde er echter wel voor dat de Surface in die vorm meer een laptop is. Windows RT is als vervanger voor een volwaardige laptop echter te beperkt. Als tablet is de Surface weer iets te zwaar en groot.

De tablet valt tussen wal en schip en kan dus ondanks positieve punten en goede prestaties nog geen geslaagd experiment genoemd worden.

  • Goede kwaliteit behuizing
  • Handige toetsenbordcover
  • Mooi ontwerp
  • USB
  • Tussen laptop en tablet in
  • Windows RT niet altijd toereikend
  • Matig scherm
  • Zwaar
  • Relatief weinig apps

BEOORDELING