Met de One wil HTC goedmaken wat het in 2012 is kwijtgeraakt. Ondanks een uitstekende One X verloor het bedrijf marktaandeel aan Samsung en Apple. De HTC One moet de concurrentie het nakijken geven. NU.nl testte de smartphone.

Ondanks positieve reviews voor de HTC One X was 2012 dus geen succesjaar voor de Taiwanese fabrikant.

HTC heeft er dan ook goed aan gedaan het uiterlijk van de One volledig aan te passen. Het nieuwe vlaggenschip is bijna helemaal gemaakt van aluminium en heeft alleen een kunststof rand aan de zijkant van de telefoon.

Boven en onder het scherm zit een zilverkeurige rand met daarin twee grote speakers.

Behuizing en scherm

De achterkant is licht gebogen, waardoor het toestel bijzonder fijn in de hand ligt. De rand van de glazen voorkant is licht geslepen en gaat naadloos over in de behuizing van het toestel. De randen voelen niet scherp aan, zoals bij de iPhone 5 wel enigszins het geval is.

De aanrakingsgevoelige thuisknop zit niet meer in het midden, maar rechts onderaan de telefoon. Wat ons betreft onlogisch, maar niet onoverkomelijk.

Review: HTC One

Met de One wil HTC goedmaken wat het in 2011 is kwijtgeraakt. Ondanks een uitstekende One X verloor het bedrijf marktaandeel aan Samsung en Apple. De HTC One moet de concurrentie het nakijken geven. NU.nl testte de smartphone. © NU.nl/Joost Nederpelt
HTC heeft er dan ook goed aan gedaan het uiterlijk van de One volledig aan te passen. Het nieuwe vlaggenschip is bijna helemaal gemaakt van aluminium en heeft alleen een kunststof rand aan de zijkant van de telefoon. © NU.nl/Joost Nederpelt
We zijn erg blij dat HTC met het ontwerp iets afwijkt van de gevestigde orde en dit ook nog in een dunne behuizing weet te doen. De telefoon is op het dunste punt 5 millimeter en 9 millimeter op z’n dikst. © NU.nl/Joost Nederpelt
Het scherm is net als de behuizing van uitstekende kwaliteit. Het beste scherm dat op dit moment op de markt is. Zowel qua kleurweergave, helderheid, kijkhoeken en contrast. © NU.nl/Joost Nederpelt
Boven en onder het scherm zit een zilverkeurige rand met daarin twee grote speakers. Mede door Beats Audio is de kwaliteit en het volume van het geluid bijzonder goed voor een telefoonspeaker. © NU.nl/Joost Nederpelt
De telefoon beschikt over Sense 5, nieuwe software van HTC. Bijvoorbeeld het thuisscherm is aangepast naar een visuele weergave van nieuwe berichten. Gelukkig is dit door de gebruikers aan te passen. © NU.nl/Joost Nederpelt
Ondanks het Full HD-scherm gaat de accu van One lang mee. © NU.nl/Joost Nederpelt
We durven zonder twijfel te zeggen dat de HTC One de beste smartphone van dit moment is. De accuduur is top, de behuizing van uitmuntende kwaliteit en de concurrenten kunnen niet tippen aan de snelheid en het scherm. © NU.nl/Joost Nederpelt

We zijn erg blij dat HTC met het ontwerp iets afwijkt van de gevestigde orde en dit ook nog in een dunne behuizing weet te doen. De telefoon is op het dunste punt 5 millimeter en 9 millimeter op z’n dikst. Wel is de telefoon met 143 gram iets zwaarder dan de iPhone 5 (112 gram) en de Galaxy S III (133 gram).

Het 4,7 inch-scherm is net als de behuizing van uitstekende kwaliteit. Het beste scherm dat op dit moment op de markt is. Dankzij de hoge Full HD-resolutie van 1920x1080 pixels zijn foto’s, tekst en video’s haarscherp. Daar komt bij dat de kleuren er erg natuurlijk en goed verzadigd uitzien. De helderheid is ook uitmuntend, wat ook geldt voor de wit- en zwartweergave. Er is geen blauwe of grijzige gloed.

Het grootste verschil met de concurrentie zit hem in de kijkhoeken en weerspiegeling. De One toont weinig vervaging als het scherm van opzij wordt bekeken en zelfs in direct zonlicht viel de weerspiegeling nog mee in vergelijking met toestellen als de Xperia Z en Galaxy S III.

Snelheid

Ook qua prestaties weet de HTC One alle concurrenten achter zich te laten. Uit de nodige benchmarktests blijkt dat het toestel op papier met afstand de snelste is. Ook in de praktijk bleek dit het geval.

(c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vellamo test op verschillende manieren de browsersnelheid met HTML5-testen. Antutu doet brede metingen van 3D-graphics tot de snelheid van de processor en Geekbench 2 focust zich op de processor en het werkgeheugen.

Tijdens onze volledige testperiode liep de telefoon niet één keer vast bij het opstarten van of wisselen tussen apps, scrollen door menu’s of het draaien van het scherm. Het toestel heeft de snelheid waarschijnlijk vooral te danken aan de Qualcomm Snapdragon 600-processor. De One is het eerste toestel met deze chip, die de veelgebruikte S4 Pro zal vervangen. De 600 is volgens Qualcomm zelf 40 procent sneller.

Sense 5

Ook de software is bij de snelheid van een telefoon belangrijk. De One draait op Android 4.1.2 en dus nog niet op 4.2. De verschillen zijn echter klein en 4.1.2 heeft bewezen een stabiele en snelle variant te zijn. Zoals alle fabrikanten verwerkt HTC een eigen laag software over Android heen.

Sense 5 is een nieuwe versie en kent een aantal verbeteringen. Zo wordt er mogelijk een speciale kinderomgeving toegevoegd. Het is nog niet duidelijk of deze nu nog Engelstalige app ook in Nederland wordt uitgebracht, maar via Kid Mode kunnen bepaalde onderdelen van de telefoon afgeschermd worden zodat kinderen niet bij e-mail of foto’s kunnen.

Ook is het multitaskscherm, op te roepen door twee keer op de thuisknop te drukken, overzichtelijker geworden door kleine tegels te tonen in plaats van een lange lijst met grotere weergaves.

Het vergrendelscherm kan bovendien uitgerust worden met de laatste oproepen, e-mails, sms’jes en afgenda-afspraken.

Helaas zijn niet alle veranderingen in de software positief. Zo viel het nieuwe thuisscherm Blinkfeed ons tegen. Het is een visuele weergave van wat er op bijvoorbeeld Twitter en Facebook is gebeurd en neemt het hele thuisscherm in beslag. In Nederland zijn bovendien een beperkt aantal andere streams toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld nieuws van ANP zijn, of berichten van tijdschriften als Quote, Cosmopolitan, Esquire en Elle.

Het aanbod valt ons nog wat tegen. Bovendien is de nieuwsstroom niet heel overzichtelijk. Na een dag testen hadden wij eerlijk gezegd al genoeg van de Blinkfeed als thuisscherm. Gelukkig is dit aan te passen voor een 'normaal' thuisscherm met de gebruikelijke icoontjes van apps erop.

Een aantal instellingen en functies zijn in Sense 5 zo aangepast dat wij ze verwarrend en soms onlogisch vonden. Het app-overzicht scrollt verticaal in plaats van de horizontale manier van de rest van de software. Bovendien is de e-mailwidget verwijderd. De optie om de accu te besparen is handig, maar te rigoureus. De gebruiker kan instellen dat alle verbindingen uitgeschakeld worden als de telefoon op stand-by staat. Het is echter niet mogelijk om bijvoorbeeld e-mail of Twitter wel te laten binnenkomen.

Tot slot viel ons de nutteloze ruimte op diverse schermen op. De thuisschermen hebben maximaal plek voor 4 x 4 apps terwijl de icoontjes kleiner zijn dan op andere toestellen en er nu dus meer ruimte tussen de icoontjes zit.

Accu en geluid

De accu gaat ondanks het Full HD-scherm vrij lang mee. We zagen bij de Xperia Z (review) dat het scherm energie slurpte. Bij de One is dit niet het geval. De telefoon ging met gemak een dag mee bij gemiddeld tot zwaar gebruik. Hij moest dan wel aan het eind van de avond aan de lader. Veel concurrerende modellen houden het echter bij dergelijk gebruik, waarbij het scherm veel aan staat, maar tot het begin van de avond uit.

De kwaliteit en het volume van het geluid vielen ons ook positief op. De geluidskwaliteit blijft achter bij normale speakers, maar voor een telefoon was het prima. HTC heeft de One ook uitgerust met Boomsound dat zorgt voor meer bass en helderheid in het geluid.

Camera

Misschien wel het meest onderscheidende punt van de One is de camera. HTC noemt het een ultrapixelcamera die slechts over 4,3 megapixels beschikt. Fors minder dan de 8 tot 13 megapixel-camera’s van de concurrenten. De camera vangt echter drie keer zo veel licht op, waardoor minder ruis moet ontstaan en de foto’s een betere kwaliteit zouden krijgen.

De foto’s zijn in de praktijk iets minder scherp en tonen minder detail. De kleuren zijn mooi, maar de kwaliteit valt, vooral ingezoomd en op een computerscherm, tegen. De foto's zijn niet slecht, maar met de speciale camera hadden we er meer van verwacht.

In het donker presteert de One door het opvangen van meer licht juist beter. Details zijn hier veel beter te zien en er is veel minder ruis. Een ander positief punt is de enorme snelheid waarmee de camera foto’s maakt. Er zit bijna geen vertraging tussen het aanraken van het scherm en het daadwerkelijk vastgelegde moment.

Bovendien kan de gebruiker een zogenoemde Zoe Photo nemen. Er worden dan 20 foto’s gemaakt die samen een video van 3 seconden vormen. Op die manier moet altijd het juiste moment worden vastgelegd. Nadeel is dat het veel opslagruimte vergt en de 32 GB interne opslagcapaciteit niet uit te breiden is met een Micro SD-kaart. Eén Zoe Photo is ongeveer 30 MB.

Conclusie

We durven zonder twijfel te zeggen dat de HTC One de beste smartphone van dit moment is. De accuduur is top, de behuizing van uitmuntende kwaliteit en de concurrenten kunnen niet tippen aan de snelheid en het scherm. De camera is helaas niet zo onderscheidend als beloofd en er zitten wat vreemde keuzes in Sense 5. Dat blijven voor ons echter kleine kanttekeningen die er in de praktijk wat minder toe doen.

Het is nu hopen dat HTC een vuist kan maken tegen de marketingmachines van Samsung en Apple. De vraag blijft bovendien hoe de One zicht verhoudt tot de Galaxy S4 die eind april uitkomt.

  • Accuduur
  • Stevige behuizing
  • Snelheid
  • Uitmuntend scherm
  • Gemiddelde camera
  • Kleine missers in Sense 5

SPECIFICATIES

Scherm 4,7 inch
Resolutie 1920 x 1080 (Full HD)
Accu 2300 mAh
Accuduur 18 uur (gesprekstijd op 3G)
RAM 2 GB
Geheugen 32 GB
OS Android 4.1
Maten 137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Gewicht 143 gram
Chip quad-core Snapdragon 600 (1,7 GHz)
Camera 4,3 megapixel
SD-kaart Nee
4G in Nederland Ja

BEOORDELING