De NS gaat nog eens tweehonderd van de in totaal 396 treinstations verbouwen. Het spoorbedrijf reserveert hiervoor de komende vijf jaar 65 miljoen euro.

NS-directeur Roger van Boxtel presenteert deze plannen donderdag tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers in Bilthoven.

"De stations zijn voor een groot deel bepalend voor de ervaring van onze reizigers", aldus Van Boxtel. "Na de verbouwingen van de grote stations als Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Utrecht Centraal, willen we nu andere stations aangenamer maken."

Volgens de NS-topman is dat belangrijk omdat een derde van de treinreizigers via een kleiner station reist.

Een van de aanpassingen in de verbouwde stations wordt de zogenoemde Stationshuiskamer die de Kiosk vervangt. Reizigers kunnen hier zitten met voorzieningen als wifi en de mogelijkheid om iets te eten of drinken.

Nieuwe toiletten op stations

In 2021 wil de NS in totaal 35 van deze huiskamers hebben. Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt het spoorbedrijf de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers een wachtruimte met eten en drinken te creëren.

Samen met ProRail wil de NS op 92 kleine stations de toiletten vernieuwen. De vervoerder heeft een kaart waarop is te zien wanneer welk station aan de beurt is.