Het toerisme in Nederland zal volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) explosief groeien. Mogelijk groeit het aantal buitenlandse bezoekers van 18 miljoen vorig jaar naar 29 miljoen in het jaar 2030. 

De groep binnenlandse toeristen neemt naar verwachting toe van 24 miljoen naar bijna 31 miljoen in 2030.

"Dit vraagt om een nieuwe aanpak, waarbij het doel is dat alle Nederlanders profiteren van toerisme, dus zowel bewoners, bezoekers als bedrijven", aldus directeur Jos Vranken van NBTC.

Vranken spreekt woensdag in Deventer tijdens de eerste Toerisme Top. Hij zal tijdens het congres een nieuwe visie op de bestemming Nederland presenteren.

'Veel plaatsen profiteren onvoldoende van toerisme'

"De verwachte groei biedt grote kansen en zorgt tegelijkertijd ook voor knelpunten. Zo geldt voor veel plaatsen in Nederland dat ze nog onvoldoende profiteren van toerisme, terwijl de drukte op andere plekken overlast veroorzaakt", meent Vranken.

Volgens hem moet Nederland in het komende decennium meer gaan profiteren van toerisme en er minder last van ondervinden. Ook zouden meer steden en streken aantrekkelijke bestemmingen moeten worden.

Verder staan een goede bereikbaarheid en toegankelijkheid, minder verspilling en vervuiling en een gastvrije toeristische sector hoog op de prioriteitenlijst van het NBTC.

Staatssecretaris benadrukt belang voor bedrijfsleven

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) benadrukt dat de aanhoudende groei van het toerisme goed is voor het bedrijfsleven. Hoewel overlast voor bewoners beperkt moet blijven, kan volgens haar niet voorkomen worden dat buitenlandse bezoekers graag Amsterdam willen zien.

"We kunnen ze wel verleiden om naar andere plekken gaan, die minstens even mooi zijn", stelt Keijzer.