In Europa lopen dit jaar elke dag rond de 50.000 passagiers vertragingen tot twee uur op. Gemiste vluchten en onvoorziene kosten zijn het gevolg.

Met het vakantieseizoen in aantocht is het hoog tijd voor "gedurfde" actie om iets aan deze "sombere realiteit" te doen, zeggen EU-commissaris Violeta Bulc (Transport) en Karima Delli, voorzitter van de transport- en toerismecommissie van het Europees Parlement vrijdag.

Zij willen dat de nationale luchtverkeersleidingen echt gaan samenwerken om de verstoppingen op de luchthavens tegen te gaan. "We moeten met Eurocontrol werken aan een effectiever management van het Europese netwerk."

De verwachting is dat 2018 met elf miljoen vluchten het drukste jaar ooit wordt in de 28 EU-landen, Noorwegen en Zwitserland. Volgens Eurocontrol, de coördinator van de luchtverkeersleiding, is het aantal verstoringen dit jaar nu al gelijk aan dat van 2017.

De planning moet beter en er moet voldoende personeel zijn bij de nationale verkeersleidingen, luidt de oproep. Daarnaast zijn er nu al vier keer meer vertragingen als gevolg van weersomstandigheden dan vorig jaar.

Efficiënter

Het juridische kader om de situatie te verbeteren (Single European Sky 2+) krijgt al jaren geen goedkeuring, klaagt het duo verder. Deze hervorming zou volgens de twee tot efficiëntere samenwerking, kortere routes en minder milieukosten leiden.

Bovendien zou het de komende twintig jaar 36 miljard euro besparen en elfduizend banen opleveren. "We roepen de lidstaten en andere belanghebbenden op ons te helpen bouwen aan een moderne en efficiënte luchtverkeersinfrastructuur, zodat burgers soepel kunnen reizen en onze economie competitief blijft."