Het aantal reizigers dat deze zomervakantie van, naar of via Schiphol vliegt, stijgt dit jaar met 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal zijn dat zo'n 12,7 miljoen passagiers.

Gemiddeld komen er vanaf zaterdag, als de vakantie in het zuiden van het land begint, dagelijks zo'n 220.000 mensen op de luchthaven. Maandag 30 juli is de drukste dag met naar verwachting 233.000 passagiers.

Schiphol treft zoals gebruikelijk extra maatregelen om de drukte in goede banen te leiden. Zo is er onder meer 20 procent meer personeel aan het werk en zorgen speciale teams ervoor dat de passagiersstromen goed verlopen.

Desondanks moeten passagiers rekening houden met langere wachttijden. Schiphol raadt mensen aan op tijd te komen en de adviestijd van hun luchtvaartmaatschappij te volgen. Ook raadt de luchthaven reizigers aan zo weinig mogelijk handbagage mee te nemen, zodat de veiligheidscontrole sneller gaat.

De VS is dit jaar een populaire bestemming, wekelijks reizen daar bijna 75.000 mensen naartoe. Dat is ruim 10 procent meer dan vorige zomer. Binnen Europa is het Verenigd Koninkrijk een geliefde bestemming, evenals de gebruikelijke zomerse trekpleisters als Spanje, Italië en Griekenland.

Lelystad Airport

Omdat het aantal passagiers de komende jaren vermoedelijk nog meer gaat toenemen, wil Schiphol het aantal vliegbewegingen opschroeven. Op dit moment is het maximumaantal starts en landingen vastgesteld op 500.000 per jaar.

Omdat het aantal vliegbewegingen op Schiphol niet mag stijgen, wordt er naar Lelystad Airport uitgeweken. Dat vliegveld wordt op dit moment nog niet voor commerciële vluchten gebruikt, maar vanaf 2020 wel.

Daardoor kunnen de vluchten naar vakantiebestemmingen vanaf Lelystad Airport vertrekken en komt er op Schiphol ruimte vrij voor ander luchtverkeer. In eerste instantie zal het aantal vliegbewegingen op Lelystad Airport op 10.000 komen te liggen, maar op termijn moeten dat er 45.000 worden.

'Belevingsvlucht' geeft regio Lelystad Airport indruk van lawaai
60
'Belevingsvlucht' geeft regio Lelystad Airport indruk van lawaai

Geluidshinder

Het vliegverkeer van Lelystad Airport zit de vliegtuigen die Schiphol naderen in de weg. Daardoor mogen ze tot tientallen kilometers van Lelystad verwijderd maar tot een hoogte van bijna 2 kilometer vliegen. Bewoners van omliggende provincies zijn daar op tegen, omdat ze bang zijn dat de laagvliegende vliegtuigen voor geluidshinder gaan zorgen.

Als er voor het luchtruim een herverdeling gemaakt is, kunnen de vliegtuigen vanaf Lelystad Airport mogelijk wel direct naar grotere hoogten stijgen. Het is de bedoeling dat die herindeling in 2023 klaar is.