Inwoners van de Spaanse stad Palma mogen vanaf juli hun appartementen niet meer verhuren aan toeristen. Het verbod is ingesteld om de ongecontroleerde verhuur op het eiland Mallorca tegen te gaan.

Het centrumlinkse gemeentebestuur van de stad heeft het verbod ingesteld, omdat inwoners klaagden over de hoge huurprijzen van de appartementen tijdens het hoogseizoen. 

Palma is de eerste stad in Spanje die zulke maatregelen neemt tegen de verhuur van woonruimte aan toeristen. Uit onderzoek van de lokale overheid blijkt dat het aantal appartementen dat zonder vergunning werd verhuurd tussen 2015 en 2017 verdubbeld is naar twintigduizend.

Door diverse maatregelen is het aantal woningen inmiddels afgenomen tot elfduizend. Volgens de Spaanse krant El País hebben de eigenaren van slechts 645 appartementen een vergunning om hun woningen te verhuren aan vakantiegangers.

Model

Tegen BBC News zegt burgemeester Antoni Noguera van Palma dat het verbod model zal staan voor steden die kampen met massatoerisme. Ondernemersverenigingen reageren minder enthousiast. Zij vrezen dat het verbod negatieve gevolgen zal hebben voor de lokale economie.

Palma staat straks wel toe dat delen van eengezinswoningen of afgelegen huizen aan toeristen worden verhuurd. In de stad wonen ruim vierhonderdduizend mensen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!