Het afgelopen wintersportseizoen hebben zich bij de ANWB Alarmcentrale zo'n drieduizend Nederlanders met autopech gemeld. Dat zijn er vierhonderd meer dan vorig seizoen.

Verder werden tussen december en maart bijna 1.500 wintersporters geholpen die zich bij de Alarmcentrale hadden gemeld met letsel. Dat aantal is ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar. 

Het aantal meldingen van wintersporters die letsel hadden opgelopen of met autopech waren gestrand op de heen- of terugreis, beleefde afgelopen week een piek. Door de extreme kou in Europa veranderden skipistes in ijsplaten, waardoor mensen harder ten val kwamen.

Verder bleken de accu's van veel auto's niet bestand tegen temperaturen tot -29 graden en kregen reizigers te maken met vastgevroren sloten, portieren en handremmen.

De meeste mensen die bij de ANWB aanklopten met letsel, hadden iets aan hun kniebanden of liepen een breuk op aan hun enkel, onderbeen op knie. De meeste meldingen kwamen vanuit Oostenrijk, wat voor Nederland nog altijd het favoriete wintersportland is.