Europese stadspassen die toegang geven tot bezienswaardigheden en openbaar vervoer zijn niet altijd gunstig voor consumenten. Elf passen zouden af te raden zijn omdat gebruikers de investering er niet uithalen.

Dat concludeert de Consumentenbond vrijdag na onderzoek onder 38 toeristenkaarten voor 17 Europese steden. Gekeken werd naar de afzonderlijke en totale kosten van openbaar vervoer, bezienswaardigheden, toeristenbus en luchthavenvervoer.

De Consumentenbond raadt elf passen af, omdat consumenten de investering er niet uit halen. Veertien kaarten blijken slechts in sommige gevallen een aanrader.

Rome en Athene

De Athene City Pass kost bijvoorbeeld 112,90 euro voor drie dagen, maar losse kaartjes voor onbeperkt openbaar vervoer, de betreffende musea en de toeristenbus kosten bij elkaar ongeveer 70 euro.

Ook de Omnia Vatican & Rome Card is geen gunstige aankoop: de kaart kost 113 euro, maar is 86 euro waard. Bovendien, zo stelt de Consumentenbond, staat er onjuiste informatie op de website van de kaart. 

Kortingsdagen

Het voordeel van een toeristenkaart is dat er ter plekke geen kaartjes hoeven te worden gekocht en dat consumenten vaak wachtrijen kunnen omzeilen via een speciale ingang.

Nadeel is dat consumenten vaak veel geld betalen voor een grote hoeveelheid musea, die ze nooit allemaal in korte tijd kunnen bezoeken.

Ook krijgen 65-plussers vaak korting bij musea of in het openbaar vervoer en dat is niet verrekend in de toeristenkaarten.

Bovendien houden stadspassen er geen rekening mee dat sommige musea op bepaalde dagen gratis zijn. De Consumentenbond raadt reizigers aan zich goed te oriënteren, voordat ze een toeristenpas aanschaffen.