Als je een nachtje weg hebt geboekt, slaap je graag in een schone hotelkamer. Maar hoe zie je nou of de ruimte waarin jij verblijft proper en hygiënisch is? NU.nl zet samen met schoonmaakexpert Jaap Niezen een aantal aandachtspunten op een rijtje.

Volgens Niezen is het met de hygiëne in Nederlandse hotels niet altijd even goed gesteld. "Vaak ziet het er optisch prima uit, maar als je tests zou doen en zou kijken naar Enterobacteriën (een grote familie bacteriën waartoe ook de E.coli behoort, red.) kom je bedrogen uit."

Deur open en dicht

Doe bij het binnenkomen van de hotelkamer de deur even open en dicht, adviseert Niezen. "Als er bij de plint een stoflaag zit, is daar niet goed schoongemaakt."

Afstandsbediening

De afstandsbediening in een hotelkamer moet volgens Niezen altijd "met argwaan" worden bekeken. "Zeker als het hotel een pornokanaal heeft."

Haren in het afvoerputje

"Met een stukje wc-papier kun je controleren of er in het afvoerputje van de wastafel en bij de douche haren zijn achtergebleven van de vorige hotelgast."

Plafond

Waar je volgens Niezen ook altijd even naar moet kijken, is het plafond. "Spinrag op het plafond en achter de gordijnen wordt vaak vergeten weg te halen door schoonmakers."

Onder het bed

"Ga ook even op één knie en één arm en neem een kijkje onder het bed. Je zou misschien denken dat daar goed wordt schoongemaakt, maar de praktijk wijst vaak anders uit", stelt Niezen. "Als er een boxspring op je kamer staat, til dan ook het matras eens omhoog. Als je mazzel hebt ligt daar een portemonnee, maar als je pech hebt een gevuld condoom."

Slot toiletdeur

Hoewel je het niet met het blote oog kunt zien, is het knopje waarmee je de toiletdeur op slot draait vaak een van de meest smerige onderdelen in een hotelkamer, zegt Niezen. "De spoelknop en de deurklink worden wel schoongemaakt, maar dat knopje niet. Ook de tegels rondom de toiletpot worden vaak vergeten."

Geur

Laat je tenslotte niet misleiden door je neus, adviseert Niezen. "Dat het ergens schoon ruikt, wil niet zeggen dat het ook schoon is. Ik kan de meest smerige ruimte naar denneappel laten ruiken. Hoe sterker de geur, hoe groter je argwaan mag zijn."