Sterke wind heeft ervoor gezorgd dat meer dan vijftig vluchten niet konden opstijgen van of landen op het Portugese eiland. Duizenden vakantiegangers zijn al sinds afgelopen vrijdag gestrand.

Een woordvoerder van het Cristiano Ronaldo-vliegveld bij de Madeirese hoofdstad Funchal zei maandag dat circa 5.500 passagiers slachtoffer zijn geworden van de vluchtannuleringen, meldt de Britse krant Daily Mail.

Volgens het nationale weerbureau van Portugal werd Madeira gegeseld door krachtige windstoten tot 75 kilometer per uur, die pas maandagmiddag in kracht afnamen.

Een vliegtuig met Nederlandse toeristen week uit naar het Spaanse eiland Tenerife, omdat het niet op Madeira kon landen. Andere reizigers werden naar het nabijgelegen eiland Porto Santo gebracht en van daaruit met de boot naar Madeira vervoerd. 

Het Cristiano Ronaldo-vliegveld wordt door piloten gezien als een van de moeilijkste Europese vliegvelden om op te landen, omdat het zo dicht bij bergen en de zee ligt. Een deel van de landingsbaan loopt door tot op wat vroeger een strand was.

Gezien het hoogseizoen en hun grote aantal, blijkt het lastig passend onderdak te vinden voor de gedupeerde reizigers. "Wij hebben het vliegveld pas na elf uren kunnen verlaten, nadat wij zelf een hotel hadden geregeld", zegt vakantieganger Hylke Dijkstra tegen NU.nl. "We hebben geen idee wanneer we thuiskomen."

Nederlanders

Hoeveel Nederlandse vakantiegangers niet naar huis konden door de afgelaste vluchten is nog niet precies bekend. Voor reisorganisatie TUI gaat het om honderdvijftig reizigers, zegt de woordvoerder. "Onze gasten worden vanmiddag per boot naar het nabijgeleden eiland Porto Santo vervoerd. Van daaruit vliegen zij vanavond terug naar Amsterdam." 

Eerdere pogingen de groep thuis te brengen mislukten. "We hebben gister tot drie keer toe geprobeerd een extra vlucht te laten landen, maar vanwege het weer was dat simpelweg niet mogelijk."

Concurrent Corendon zegt 188 gestrande reizigers op het eiland te hebben. "Die worden zo goed als mogelijk opgevangen", zegt de woordvoerder. "Het is een beetje chaos daar, want onze reizigers zijn natuurlijk niet de enige die met dit probleem geconfronteerd zijn." 

Corendon ontving klachten van reizigers over het vermeende gebrek aan communicatie. Ook waren sommige gestrande vakantiegangers ontevreden omdat de reisorganisatie niet voor iedereen een hotelkamer kon regelen. Inmiddels zouden de reizigers per whatsapp, mail of sms geïnformeerd zijn.

Een klein deel van de Corendon-passagiers zal vanavond meevliegen met de TUI-vlucht vanuit Porto Santo. De reisorganisatie verwacht dat de rest woensdagavond kan terugvliegen naar Amsterdam.