In Midden- en Zuid-Nederland viert het basis- en voortgezet onderwijs inmiddels vakantie. Velen daarvan kiezen voor een vakantie met de auto: in 2015 werd de auto 9,5 miljoen keer gebruikt om een buitenlandse bestemming te bereiken. Waar moet je op letten als je reist naar Frankrijk? 

Frankrijk

Verplichte bagage

Neem een gevarendriehoek en een veiligheidshesje mee. Die moet binnen handbereik zijn en is alleen verplicht voor de bestuurder. "Het is raadzaam om bij alle reizen binnen Europa een hesje, brandblusser, reservelampjes, gevarendriehoek en verbanddoos bij je te hebben", vertelt de ANWB. "Dan hoef je ook geen rekening te houden met de verschillende eisen die landen stellen aan de verplichte bagage." Ook een alcoholtest wordt aangeraden om bij je te hebben, als is dit niet verplicht. 

Tolwegen

Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk wordt tol geheven. Met de Tolbadge (geldig in Frankrijk, Spanje en Portugal) kun je snel door de tolpoortjes rijden. Personenauto's behoren tot tariefklasse 1. Dakkoffers hebben geen invloed op het tarief. Op de site autoroutes.fr kunnen reizigers de totaalprijs van de tolwegen uitrekenen van begin- tot eindpunt.

Auto huren

Een bestuurder moet minstens 21 jaar oud zijn, een geldig Nederlands rijbewijs hebben en hier ten minste een of twee jaar in het bezit van zijn (verschilt per autohuurbedrijf). Bestuurders jonger dan 25 jaar moeten vaak een jonge-bestuurderstoeslag betalen. 

Ook belangrijk

In Frankrijk heb je een milieusticker nodig, vanwege de nieuwe wetgeving Crit'Air. Dit geldt vooralsnog alleen in de binnenstad van Parijs. In Lyon, Lille en Grenoble geldt de sticker alleen wanneer er smog optreedt. "In latere stadia worden er wellicht andere gebieden aan de milieuzones toegevoegd", aldus de ANWB. 

Op basis van het type voertuig, de mate van CO2-uitstoot en de leeftijd van het voertuig krijgt de auto een sticker toebedeeld. De sticker moet online besteld worden via de website. Belangrijk: personenauto's geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen sticker en mogen de milieuzones niet in. 

Verder kun je achter het stuur beter geen teenslippers aantrekken. In Frankrijk en ook in Spanje kan je aansprakelijkheid dan worden vergroot als je een ongeluk veroorzaakt. Tot slot mag je achter het stuur geen oortjes in hebben.