Marechaussee waarschuwt voor controles bij alleen vliegen met kind

Een vader of moeder die deze zomer met een minderjarig kind op vakantie gaat, moet extra tijd uittrekken bij vertrek vanaf Schiphol. Als een ouder of grootouders alleen met hun kind of kleinkind op reis gaan, moeten ze toestemming hebben van de beide ouders om het land uit te kunnen. De controle daarop kan veel tijd kosten.

Om internationale kinderontvoering te voorkomen controleert de Koninklijke Marechaussee (KMar) of deze toestemming er is.

"Wanneer de toestemming niet duidelijk is, doet de KMar extra onderzoek. Dit gebeurt tientallen keren per dag. Dit kan niet aan de balie gedaan worden We adviseren mensen daarom op tijd te vertrekken, want anders bestaat de kans dat de vlucht wordt gemist", aldus Coşkun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Reizigers kunnen oponthoud voorkomen door een formulier in te vullen dat het centrum samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de KMar heeft ontwikkeld. Dit formulier is een middel om aan te tonen dat de benodigde toestemming er is. Het kan dit jaar voor het eerst ook digitaal worden ingevuld.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie