Miniatuurpark Madurodam mag hoogstwaarschijnlijk gaan uitbreiden. Het College van B&W van Den Haag heeft hierover woensdag een positief besluit genomen.

De Haagse gemeenteraad moet over de uitbreidingsplannen nu nog een positief besluit nemen, maar het besluit van het College is hiervoor een indicatie. Joris van Dijk, de directeur van het park, heeft er "alle vertrouwen" in dat de gemeenteraad zich aansluit bij het besluit van het College van B&W.

Met de uitbreiding wil het miniatuurpark Madurodam toekomstbestendig maken. Zo wil het park paviljoens bouwen zodat het park ook met slecht weer nog bezoekers trekt.

Nieuwe attracties

Onder de toegevoegde attracties horen onder meer de Indoorzone Zo Groot is Oranje, waar bezoekers de grootste sportprestaties van Nederlanders kunnen bekijken en het themagebied Stad van Toen, waar men verhalen tot 1945 ontdekt binnen de omgeving van een middeleeuwse stadsmuur. Andere thema's die aan bod komen zijn de watersnoodsramp van 1953 en Nieuw Amsterdam, de Nederlandse oorsprong in New York.

Voor de uitbreiding zal er gedeeltelijk op het huidige terrein en het naastgelegen bos gebouwd worden. Voor de uitbreiding moet wel 0,7 hectare van de Scheveningse bosjes wijken.

Het park mag minder uitbreiden dan aanvankelijk de bedoeling was. In eerdere plannen wilde het park groeien met 4,5 hectare, maar door protesten moest het park de plannen inbinden. Onder meer natuurclubs waren tegen het kappen van bomen en omwonenden waren bang dat de uitbreiding hun uitzicht niet ten goede zou komen.

Ecowal

Om de bouw van de paviljoens te compenseren, zal Madurodam onder meer een ecowal aanleggen en bomen en struiken toevoegen aan het park.

De uitbreiding houdt een investering in van zo’n 45 miljoen euro tot 2030. In de regio levert dat 147 extra banen op en stijgt de economische impact voor de stad van 27 naar 35 miljoen euro.