KLM-baas Pieter Elbers verwacht in de zomermaanden opnieuw problemen door de grote drukte op Schiphol. Volgens hem heeft de luchthaven het probleem niet voldoende en niet structureel opgelost.

Dat zegt Elbers woensdag in de Telegraaf. Hij noemt de lange wachtrijen op Schiphol "schadelijk voor de reputatie van Nederland". 

Volgens de KLM-topman zou het een oplossing zijn als Schiphol winkelruimte zou opofferen om ruimte te maken voor bredere doorgangen. "Daar zou ik een voorstander van zijn. Schiphol zal in moeten zien dat het een luchthaven is, in plaats van een winkelcentrum met landingsbanen", aldus Elders. 

In de meivakantie ondervonden reizigers grote hinder door de drukte op Schiphol. Door lange rijen bij de incheckbalies, beveiligingsscans en de douane misten tientallen mensen hun vlucht en moesten vluchten worden omgeboekt. Volgens KLM kostten de problemen de luchtvaartmaatschappij toen "ettelijke miljoenen". Elbers eiste maatregelen van Schiphol om soortgelijke problemen in de zomermaanden te voorkomen.

Piek

De luchthaven zei eerder al dat de grootste drukte waarschijnlijk nog moet komen. De piek van het aantal luchtvaartpassagiers dat Schiphol op één dag moet vervoeren ligt waarschijnlijk halverwege augustus. De luchthaven heeft aangekondigd in de zomermaanden extra beveiligingsdoorgangen te openen om meer reizigers te kunnen doorlaten. Ook wordt extra personeel ingezet. 

Begin april ging een noodterminal open om de extra toestroom van passagiers aan te kunnen. In 2023 hoopt de luchthaven uit te breiden met een definitieve nieuwe vertrekhal. Daarnaast wil Schiphol extra marechausee inzetten om de veiligheid op de luchthaven te kunnen blijven garanderen.

Schiphol

Schiphol laat in een reactie aan NU.nl weten dat de luchthaven en partners altijd meer doen in drukke (vakantie)perioden, omdat er dan eenmaal veel mensen met het vliegtuig op vakantie gaan. Het is wel zo dat er steeds meer Nederlanders met het vliegtuig op vakantie gaan, waardoor het drukker wordt. 

Schiphol zegt vast te houden aan de bestaande plannen. "Van 1 juli tot en met 31 augustus gaan we ongeacht piekmomenten alle securitybalies in vertrekhal 1 bezetten tussen 6.00 en 20.00 uur. Dat betekent dat alles open is, ongeacht er veel of weinig reizigers zijn. In vertrekhal 2 zal dit ook zo veel mogelijk gebeuren, mits kan worden aangetoond dat volledige bezetting niet nodig is", aldus een woordvoerder.

Ook gaat Schiphol in juni, juli, augustus en september meer personeel inzetten om reizigers wegwijs te maken op de luchthaven. "Deze medewerkers zijn aanwezig in de terminal als aanspreekpunt, om reizigersinformatie te verstrekken, te helpen bij bagageafhandeling, om mensen door te verwijzen naar de juiste incheckbalies en te verwijzen naar rustigere securitylanes."

"De afgelopen weken waren er meerdere dagen die qua aantallen reizigers te vergelijken zijn met de aankomende zomervakantie. Deze dagen met ruim 200.000 reizigers liepen overwegend soepel en waar reizigers langer dan gebruikelijk in een wachtrij stonden, was dat te overzien."

EasyJet

EasyJet zegt tegen NU.nl deze zorgen niet te delen. "In de meivakantie was het druk, maar de problemen waren lang niet voor alle luchtvaartmaatschappijen en passagiers zo groot als nu wordt voorgesteld", laat een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten. "Schiphol heeft sindsdien extra security toegezegd en ook heeft de overheid 200 extra man voor de Marechaussee beloofd."

Volgens easyJet zijn dit operationele problemen die om een operationele oplossing vragen. "Wij willen dat de sector als één, samen met Schiphol, de schouders onder deze uitdaging zet en de welkome groei in goede banen leidt. We moedigen de luchthaven dan ook aan om te investeren in de juiste en voldoende infrastructuur, bijvoorbeeld het uitbreiden van de H-pier, en meer efficiëntie."

TUI

Reisorganisatie TUI maakt gebruik van dezelfde luchthaven en heeft te maken met dezelfde problematiek. "We willen uiteraard ook niet dat onze klant last heeft van grote vertraging", aldus Petra Kok, woordvoerder TUI. "Vier uur van tevoren aanwezig zijn is te veel, drie uur is wat ons betreft voldoende."

"We vertrouwen er op dat Schiphol met de opgedane kennis na de drukte in de meivakantie de juiste maatregelen treft om een herhaling te voorkomen." In samenwerking met Transavia heeft TUI ervoor gekozen om mensen die ver van de luchthaven parkeren te faciliteren in extra incheckmogelijkheden.

"Mensen op de langparkeerplaats P3 kunnen daar al inchecken bij een balie en ook hun bagage afgeven, om zo de druk van de incheckbalies op de luchthaven te verminderen. Natuurlijk neemt dit niet de druk van securitycheck af, maar het inchecken scheelt al iets", aldus de woordvoerder.  

Transavia

Volgens een woordvoerder van Transavia zijn de gesprekken tussen de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij op dit moment gaande. "We hebben Schiphol duidelijk laten weten wat we van ze verwachten. Het is nu aan Schiphol om op korte termijn met oplossingen te komen."