Senioren gaan vaker op vakantie dan de gemiddelde Nederlander. Bovendien spenderen zij tijdens deze vakanties ook meer geld.

Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research. Voor het onderzoek is een representatieve steekproef onder 6.500 Nederlanders gehouden. Daarnaast zijn ruim 2.000 senioren apart ondervraagd over hun voorkeuren.

Volgens de onderzoekers zijn 55-plussers een steeds interessantere doelgroep binnen de toeristische sector, omdat de bevolkingsgroep ook in omvang groeit.

Het aantal vakanties dat de gestaag groeiende groep per jaar onderneemt, is in het afgelopen decennium met bijna een vijfde toegenomen. Bij jongere leeftijdsgroepen was juist sprake van een lichte afname.

Hotels

Waar senioren tien jaar terug nog goed waren voor een kwart van alle vakanties, is dat nu inmiddels een derde. Gemiddeld geven 55-plussers 480 euro per reis uit, tegen een doorsnee bedrag van 440 euro voor alle Nederlanders. Dat komt omdat zij relatief vaak in hotels overnachten.

Daarnaast blijven 55-plussers vaker in eigen land dan jongere vakantiegangers. De provincies Limburg, Gelderland en Drenthe zijn daarbij het populairst. Over de grens is Duitsland het meest bezochte vakantieland, gevolgd door Spanje en Frankrijk.

Activiteiten

Wandelen en fietsen zijn de favoriete activiteiten. Senioren vinden mooie natuur dan ook belangrijker dan bijvoorbeeld de accommodatie of het prijsniveau.

NBTC-NIPO gaat ervan uit dat het aantal seniorenvakanties de komende jaren sterk blijft toenemen. Voor de periode tot en met 2030 voorziet het onderzoeksbureau een groei met bijna een kwart. Met name 75-plussers gaan er naar verwachting vaker op uit.