Florence wil op sommige plekken in de binnenstad met water optreden tegen de toeristen die afval achterlaten na een lunch. Zo zullen bij wijze van proef de trappen en pleinen voor enkele kerken in het centrum rond het middaguur natgespoten worden.

Dat is niet alleen bedoeld ter reiniging maar ook om te voorkomen dat de talloze bezoekers er gaan zitten picknicken.

Burgemeester Dario Nardella liet in een videoboodschap op Facebook weten dat er niets op tegen is dat mensen even kort neerstrijken om uit te rusten, maar uitgebreid eten en drinken wil hij tegengaan. "We hebben de plicht ervoor te zorgen dat men de schoonheid van onze stad respecteert."

"We hebben niets tegen toeristen", zegt de burgemeester tegen The Guardian. "We weten dat het de stad veel oplevert. Maar steeds vaker gedragen bezoekers zich respectloos. Ze eten op de traptreden van de kerk en laten vervolgens hun afval slingeren."

Volgens Nardella gaat het hierbij voornamelijk om toeristen die voor enkele uren in de stad zijn, zij komen bijvoorbeeld van een cruise. De overlast is vooral groot bij de Basilica di Santa Croce, waar de Italiaanse kunstenaar Michelangelo ​begraven ligt. De maatregel is als eerst ingegaan op deze plaats.

Verspilling

Tegenstanders vinden de maatregelen een verspilling van kostbaar water, dat in de hete zomers sowieso meteen verdampt. Andere critici vinden dat Florence veel meer zitjes moet creëren voor de toeristen.

Nardella benadrukte dat het om een experiment gaat. "We willen geen boetes uitdelen, dus gebruiken we vriendelijker methodes".

Het centrum van de Toscaanse stad is cultureel erfgoed van de Unesco. Jaarlijks bezoeken ruim 12 miljoen toeristen de stad. Eerder stak de burgemeester al een stokje voor de komst van een McDonald's-filiaal op een historisch plein in zijn stad.