'Toch geen laptopverbod op alle vluchten naar de VS vanuit Europa'

Nadat de VS opnieuw zei een totaal laptopverbod op alle vluchten naar het land te overwegen, zou die maatregel voor in ieder geval Europa nu toch weer van de baan zijn.

"Geen verbod", zegt een anonieme ingewijde tegenover Politico. "Beide kanten zijn overeengekomen om technisch overleg op te voeren en een gezamenlijke oplossing te bedenken."

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly zei afgelopen zondag dat de VS overwoog om laptops te verbieden in de vliegtuigcabines van alle vluchten van en naar de VS. NU geldt zo'n verbod enkel voor een aantal Islamitische landen, uit vrees voor explosieven die in laptops en andere apparaten groter dan een smartphone verstopt kunnen worden.

Kelly deed de uitspraak een week nadat zo'n laptopverbod in overleg tussen ambtenaren van de Verenigde Staten en de Europese Unie al van tafel zou zijn geveegd. Dinsdag had Kelly een telefonisch overleg met de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos en Europese Commissaris voor Transport Violeta Bulc.

Gevaren

De VS wil niet openlijk ingaan op wat er tijdens het gesprek besproken is. Volgens een bron van Politico zou de VS toch weer rekening houden met Europese zorgen over het vervoeren van alle apparaten met batterij in het ruim van vliegtuigen.

De EU is huiverig voor brandgevaar van de lithium-batterijen in onder meer laptops. Wanneer die in het ruim in brand vliegen, kan het vliegtuigpersoneel daar volgens Europa tijdens een vlucht niet bij. Dat gevaar weegt volgens de EU op tegen het preventief weren van alle laptops.

Ook zou een laptopverbod veel extra geld kosten, en de wachttijden bij bagagecontrole op vliegvelden fors kunnen verhogen. Laptops van passagiers zouden dan ingevorderd en verpakt moeten worden, voor verplaatsing naar het bagageruim.

Hoewel het verbod nu van tafel lijkt, zou dat op basis van toekomstige informatie toch weer kunnen veranderen, zegt een andere bron van Politico.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie