Luchtvaartmaatschappij British Airways annuleert zaterdag alle vluchten vanaf de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick. Het bedrijf kampt met een computerstoring.
 

De mogelijke oorzaak is inmiddels gevonden stelt CEO van British Airways Alex Cruz. "We denken dat het probleem lag bij de stroomtoevoer. Er is geen enkele aanwijzing voor een cyberaanval."

"Wij maken onze verontschuldigingen aan klanten die vertragingen hebben vanwege een uitval van het IT-systeem", liet Cruz weten. "We werken eraan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen." Het zal nog enige tijd duren voordat alles weer volgens schema verloopt, aldus de directeur.

Naar verwachting zullen zaterdagavond weer vluchten kunnen vertrekken van andere locaties en dan zondagochtend landen op Heathrow en Gatwick. Het is nog niet duidelijk wanneer er ook weer vluchten kunnen vertrekken vanaf de luchthavens.

Geannuleerd

Aanvankelijk zouden alle uitgaande vluchten die vóór zaterdag 18.00 uur Nederlandse tijd zouden vertrekken worden geannuleerd. Rond 17.30 uur Nederlandse tijd meldde het bedrijf dat ook de vluchten met een vertrektijd na 18.00 uur niet doorgaan.

British Airways vraagt in een verklaring aan reizigers om niet meer naar Heathrow of Gatwick te komen, het is namelijk zeer druk in de terminals. "We werken er hard aan onze klanten om te boeken op de eerstvolgende beschikbare vluchten in de loop van het weekend. Degenen die nu niet kunnen vliegen, krijgen een volledige terugbetaling."

Ook de twee vluchten van British Airways die zaterdagmiddag van Schiphol naar Londen zouden vertrekken, gaan niet door, meldt de website van Schiphol.