55 procent van de Nederlandse bevolking gaat liever op een relaxvakantie dan op een actieve vakantie (36 procent). 

57 procent van de vrouwen gaat het liefst ontspannen wanneer zij op vakantie gaan, terwijl iets meer dan de helft van de mannen (52 procent) hier voorkeur aan geeft. Dat maakte onderzoeksbureau GFK donderdag bekend. Bijna 40 procent van de mannen gaat liever op een actieve vakantie (een reis waarin er veel ondernomen en gezien wordt), tegenover 33 procent van de vrouwen.

Wereldwijd brengt ook meer dan de helft van de bevolking de vakantie liever ontspannen door. Bijna 60 procent zegt liever niet al te veel te doen tijdens de vakantie. 33 procent van de 22.000 respondenten, verdeeld over zeventien landen, zegt de voorkeur te geven aan een actieve vakantie.

Vooral Brazilianen willen graag ontspannen op vakantie. Van hen geeft 71 procent aan dat zij liever niet te veel doen. In Zuid-Korea en Japan is met 66 procent ook de relaxvakantie het meest populair. De Fransen (44 procent) en Spanjaarden (43 procent) staan bovenaan als het gaat om actieve vakanties.

Van de Nederlanders vormt de leeftijdsgroep tussen de 40 en 49 jaar oud de grootste groep (60 procent) die het liefst lui is tijdens de vakantie. Daarentegen maakt het de groep tussen de 20 en 29 jaar oud niet veel uit of ze op een ontspannen vakantie (43 procent) of actieve vakantie (45 procent) gaan.

Kinderen

Zowel in Nederland als wereldwijd gezien heeft de aanwezigheid van kinderen in het gezin relatief weinig invloed op de vakantiekeuze. Ook hier blijft de luiervakantie bij iedere gezinssamenstelling favoriet.