Het aantal Airbnb-overnachtingen in Amsterdam is in 2016 ruim verdubbeld naar 1,7 miljoen. Dat is een stijging van zo'n 125 procent ten opzichte van 2015. De gemiddelde prijs voor een overnachting in de stad steeg met 3 procent naar 140 euro.

Gasten betaalden ook ruim 35 procent meer voor een gedeelde kamer, blijkt uit onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague. Het aantal overnachtingen in normale hotels steeg met 7 procent naar 13,9 miljoen.

Het leeuwendeel van de overnachtingen had plaats in het centrum van de stad. Ruim 64 procent werd geboekt in de vijf wijken Centrum-West, De Baarsjes & Oud-West, Centrum-Oost, De Pijp en Westerpark. Airbnb stelde eerder nog dat toeristen zich meer verspreiden over de stad, maar volgens de onderzoekers is dat niet het geval.

Meer Amsterdammers verhuren hun woning via het verhuurplatform. Het aantal accommodaties verdubbelde tot ruim 32.000. Een derde hiervan wordt aangeboden door verhuurders die meerdere kamers verhuren.

Niet alleen in Amsterdam werd een stijging waargenomen in het aantal overnachtingen. Ook in Den Haag, de tweede stad voor Airbnb in Nederland, werden 126.000 overnachtingen geboekt. In Rotterdam boekten gasten ruim 116.000 overnachtingen.

Drie tips voor het vinden van de beste Airbnb
Drie tips voor het vinden van de beste Airbnb

Groei zet door

Het lijkt erop dat de groei van Airbnb in de hoofdstad ook dit jaar zal doorzetten, ondanks nieuw beleid van de stad om inwoners nog maximaal 60 dagen per jaar hun huis te laten verhuren. In het eerste kwartaal van 2017 werden al meer dan 367.000 overnachtingen geboekt. Dat is al een stijging van 34 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2016.

"De sterke groeicijfers onderstrepen de invloed van het toerisme in deze steden. Omdat in Den Haag en Rotterdam het aantal hotels beperkt is, kan het marktaandeel van Airbnb hier nog veel verder stijgen", aldus Jeroen Oskam, onderzoeker bij Hotelschool The Hague.

De onderzoekers kregen de cijfers niet aangeleverd van Airbnb zelf. Colliers International en Hotelschool The Hague schrapen dagelijks zelf cijfers en informatie over overnachtingen en accommodaties van Airbnb in Europese steden.

Airbnb

De verhuurderswebsite hield het in februari nog op 1,4 miljoen boekingen en 31.000 accommodaties in heel Nederland. Airbnb werd in 2008 opgericht in de Verenigde Staten en groeit sindsdien explosief.

Veel grote steden worstelen met het verhuurplatform, dat soms ook overlast oplevert voor omwonenden. Een groot deel van de accommodaties wordt het hele jaar door verhuurd.