Het aantal toeristen dat vorig jaar naar Vlaanderen kwam, is gedaald na de terreuraanslagen in het begin van het jaar. 

Er werden ruim 29 miljoen toeristische overnachtingen geregistreerd, een daling van 5,6 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt de Vlaamse minister van Toerisme Ben Weyts.

"De aanslagen van 22 maart laten zich maandenlang voelen in heel Vlaanderen. Toch is er hoop", schrijft hij in een persbericht. "In de laatste maanden van 2016 zien we opnieuw pril herstel en die trend zet zich begin 2017 voort."

De aanslagen hadden weinig effect op binnenlandse bezoekers. Opvallend waren juist de dalingen van Britse, Amerikaanse en Japanse bezoekers met respectievelijk 20 procent, 25 procent en 45 procent. Het aantal Franse en Nederlandse toeristen nam met respectievelijk 9 procent en 4 procent af.

Pril herstel 

"De aanslagen van 22 maart vonden ook nog eens plaats in het midden van het traditionele boekingsseizoen", zegt Weyts. "De klap komt in het toerisme altijd hard aan. Maar de slinger komt telkens terug."

In de laatste maanden van 2016 tekent zich een pril herstel af. Zo nam het aantal toeristen uit Frankrijk, Spanje en Denemarken met dubbele cijfers toe.