Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers om alleen naar Venezuela te reizen indien dit noodzakelijk is, omdat er nieuwe demonstraties op komst zijn.

De politieke situatie in Venezuela is op dit moment gespannen. Eerder vielen in het Zuid-Amerikaanse land dodelijke slachtoffers bij demonstraties.

De demonstranten zijn onder andere ontevreden over het beleid van president Nicolás Maduro. Eerder werd oppositieleider Henrique Capriles uit zijn politieke ambt gezet. Hij was de belangrijkste rivaal van Maduro, maar mag vijftien jaar geen politiek meer bedrijven. De autoriteiten verdenken hem van het aanzetten tot geweld.

Ook kampt het land al jaren met de hoogste inflatie ter wereld. De socialistische regering controleert de prijzen en voert nauwelijks handel met het buitenland. Dit leidde de afgelopen jaren tot voedselschaarste en een tekort aan onder meer groente, fruit, medicijnen en alledaagse producten zoals wc-papier en zeep. Het leger heeft de controle over de productie en distributie van voedsel, wat corruptie in de hand werkt.

De legerleiding zwoer op 18 april "onvoorwaardelijke trouw" aan Maduro, nadat de oppositie het leger had opgeroepen de "kant van het volk" te kiezen. Daarnaast wordt de president gesteund door de Bolivariaanse militie, een militante beweging die formeel geen deel uitmaakt van het leger en een overblijfsel is van Bolivariaanse revolutie van Hugo Chávez in 1999.