Voedselkramen verdwijnen mogelijk uit het straatbeeld van Bangkok. Het stadsbestuur van de Thaise hoofdstad wil de verkoop van eten en andere producten op straat aan het eind van het jaar uit de stad verbannen.

Dat melden diverse internationale media. De overheid wil de verandering doorvoeren om meer "orde en hygiëne" te creëren.

Ook zou de stad het meer steriele straatbeeld van Singapore willen nastreven. De afgelopen maanden werden meerdere straatkramen in Bangkok al opgedoekt of onder controle gehouden.

De voedselkramen zijn altijd een kenmerkend aspect van de stad geweest. Het besluit geldt voor alle 50 districten. Inclusief voor de stadsdelen Chinatown en Khao San Road, die bekend staan om hun straatverkoop van etenswaren. Laatstgenoemde straat is erg bekend onder Nederlandse rugzaktoeristen.

Voetgangers

Een woordvoerder van de overheid zegt dat de ruimte nu "eindelijk" terug gegeven kan worden aan de voetgangers van de stad. "De straatverkopers hebben de voetpaden te lang bezet gehouden en inmiddels hebben we ze al ruimte toegewezen om voedsel en andere producten te verkopen op de markt."

Het besluit wordt niet door iedereen positief ontvangen. Zo zijn diverse toeristenbureau's van mening dat de voedselkramen deel uitmaken van de cultuur van de stad en een dergelijk verbod hieraan afbreuk doet. Ook zou er voor veel straatverkopers geen adequaat alternatief zijn aangeboden door het stadsbestuur.

De nieuwe regelgeving is in navolging van diverse strengere regelgeving in het land sinds de Thaise militaire junta in 2014 aan de macht kwam. Zo werden er onder meer strenge regels ingesteld voor het populaire eiland Phuket, waar onder andere een verbod kwam voor strandstoelen en parasols.

Bekijk op CookLoveShare.nl hoe er in Thailand op straat gewokt wordt.