Het 417-werkvisum dat populair is onder Nederlandse studenten die in een tussenjaar willen werken in Australië verandert vooralsnog niet door het schrappen van het 457-werkvisum.

Veel Nederlanders gaan tijdens een tussenjaar naar Australië om daar werkervaring op te doen. Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar oud mogen, net als Belgen, Fransen en Duitsers, een jaar lang op het specifieke 417-visum in Australië werken.

Het aantal verstrekte visa onder Nederlanders groeit de laatste jaren, blijkt uit cijfers van de regering. Tussen juli 2014 en eind juni 2015 werden 4.518 visa verstrekt, bijna duizend meer dan in dezelfde periode tussen 2010 en 2011. Zo'n 99,6 procent van de aanvragen worden goedgekeurd.

Een ander tijdelijk werkvisum, het 457-visum, wordt door de Australische regering nu vervangen voor een strenger alternatief. De Australische premier Malcolm Turnbull kondigde dinsdag via Facebook aan dat door dit alternatief Australiërs voorrang krijgen op banen.

"Het werkvisum mag geen toegang zijn voor buitenlanders om banen te krijgen die Australiërs ook kunnen en moeten opvullen", aldus Turnbull. Oorspronkelijk werd het visum in het leven geroepen om buitenlanders met specifieke vaardigheden en kennis naar het land te halen.

457-visum

Het nieuwe tijdelijke werkvisum krijgt strengere voorwaarden, zoals hogere eisen die worden gesteld aan de kennis van het Engels en minder beroepen waarvoor een visum kan worden aangevraagd.

Ook moeten aanvragers voor het nieuwe visum minimaal twee jaar werkervaring hebben en moet er voldoende aanbod zijn voor het beroep. Bijna tweehonderd beroepen staan op de lijst om te worden geschrapt, meldt The Guardian.

Zo'n 96.000 buitenlandse werknemers verblijven momenteel in Australië op het 457-werkvisum, voornamelijk afkomstig uit Groot-Brittannië, India en China. De visa voor deze mensen blijven geldig.